Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borensvägen 13
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 45 kvm
förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 464 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband )

Borensvägen 13

LJUS 1940-TALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG I SKULDFRI FÖRENING

TEXT: HENRIK FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borensvägen 13
Område
ÅRSTA
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
45 kvm
förvaltarens information
Avgift
2 464 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband

Driftskostnader

El
1 600 kr/år
Försäkring
2 200 kr/år
Total driftskostnad
3 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaskogen
Många slingor! Årstalidens dansbana och kolonilotterna är härliga platser.
Årstabron
Cyklat denna nästan dagligen både morgon/kväll. Kanske Stockholms finaste bro, inte bara arkitektoniskt men även utsiktsmässigt.
Två Små Svin
Mycket trevligt och livligt lokalhak!
Café Årstabo
Fint café som bidrar till torgkänslan, särskilt nu när många jobbat hemifrån och ätit sin lunch på torget.
Årsta torg
Fint dag som natt. Älskar den bevarade torgkänslan med café, bibliotek, Folkets Hus, ljuset på kvällen, alla aktiviteter som försiggår i lokalerna.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Georg Lindberg 1944

Stockholm Järnlunden 4 ritades av arkitekt Georg Lindberg. Ritningarna signerades 1944 och byggherre samt byggmästare var Byggnadsfirma Karl Holmberg. Det är ett lamellhus om tre våningar som uppfördes med lägenheter om uteslutande ett till två rum och kök med matrum. I källaren inreddes på den här tiden hantverkslokaler, pannrum och bränslerum och skyddsrum samt flera andra nödvändiga utrymmen som såklart finns kvar än idag. Huset har en hyfsat originell prägel men en hel del har bytts ut genom åren liksom fönster och portar. Fastigheten är gulklassad av Stockholms stadsmuseum vilket innebär ett visst kulturhistoriskt värde i form av en typisk folkhemsbebyggelse från mitten av 1940-talet vilket präglar hela Årsta.

FÖRENINGEN

Brf Järnlunden 4 (769604-1818)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Järnlunden 4 (org. nr 769604-1818) innehar fastigheten Järnlunden 4 med ett bostadshus i Årsta i Stockholms kommun. Föreningens byggnad uppfördes 1945. Föreningen består av 34 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 2 st kvarvarande hyresrättslägenheter. Det finns även 6 st hyreslokaler. Uppvärmning via fjärrvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Man innehar marken med tomträtt där avgälden är 134.500 kr/år fram till 2024.

Renoveringar

Större underhåll i urval. 1989, nya elstigare i byggnaden, nya vatten- och avloppsstammar i kök och badrum, nya tät- och ytskikt i badrum. 2000, renovering av fönster och fasad. 2008, installation av säkerhetsdörrar och renovering av trapphus. 2013, nya balkonger och installation av fjärrvärme, ny undercentral. 2016, spolning av stammar, OVK-besiktning. 2017, översyn och åtgärd av takbeläggning, dränering och markarbete framför portar och på parkering. 2020, spolning av stammar.

Kommande renoveringar

Man uppdaterar underhållsplanen under 2020. Inga uppgifter om projekt som kommer påverka avgiftsnivån. Man kommer se över skorstenar och portar bl.a.

Ekonomi

Föreningen är obelånad – skuldfri! Att jämföra med den genomsnittliga belåningen i Årsta som uppgår till 6,000 kr/kvm. Årliga intäkter uppgår till drygt 1,4 mkr. Föreningen har drygt 6,1 mkr i kassan. Dolda tillgångar finns i de två kvarvarande hyresrätterna utifall upplåtelse skulle ske.

Avgifter

Inga uppgifter om behov av ändringar av avgiftsnivå.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren (port 11) med 2 st maskiner, 1 st torktumlare och 1 st torkskåp samt 1 st mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den fina utemiljön som sköts av en duktig trädgårdsgrupp. Ny grillplats och planteringar bakom huset med vackra buskar och blommor vid portarna. Bastu finns likaväl som hobbyrum och snickarrum, cykelrum och barnvagnsförvaring.

Parkering

Föreningen har 17 st egna platser. I övrigt gäller boendeparkering i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån (taxeområde 4).

Bredband och TV

Bredband Telia fiber och Com Hem. Kabel-tv via Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta stadsplanerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många stiliga arkitekturpärlor. Årsta centrum ritades av bröderna och arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953 som det första förortscentrumet som byggdes i Sverige. Visionen var ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt var en mötesplats för de boende. Torget, som du här bor alldeles intill, bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Här finns flera trevliga restauranger. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk, till exempel längs Årstaviken, där du även kan bada.