Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Västmannagatan 55A, 3 tr
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 62 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
2009 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 753 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband 1000/1000mb & kabel TV. )

Västmannagatan 55A

LJUVLIG TVÅA HÖGST UPP I HUSET MED SEKELSKIFTESCHARM OCH MODERN TOUCH I VASASTAN

STYLING: RYDMAN FOTO:SPINNELL TEXT:ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Västmannagatan 55A, 3 tr
Område
Vasastan
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
62 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
2009
Avgift
2 753 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband 1000/1000mb & kabel TV.

Allmänt om fastigheten

El
2 916 kr/år
Försäkring
3 358 kr/år
Övrigt
2 350 kr/år
Total driftskostnad
8 624 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrig kostnad avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1885 Carl Kleitz

Denna fastighet är ritad av Carl Nestor Kleitz, han står för planerna och de första fasadförslagen men de slutgiltiga fasadritningarna förblir dock osignerade. Huset har byggår 1888. Kleitz är mycket aktiv och väl anlitad under 1880- och 1890-talet, en period då Stockholm växte kraftigt både i befolkning och bebyggelse. 50-talet bostadshus i Stockholms innerstad är dokumenterade från hans penna. Husen för tiden uppförs i enlighet med 1874 års Byggnadsstadga för rikets städer, det är nu den traditionella stenstaden vi ser än idag växer fram. Hushöjder anpassas till gatans bredd, varje hus ges en egen arkitektonisk utformning med rik utsmyckning inspirerad av 1880-talets nyrenässans och antikens formspråk. Fasaderna är symmetriskt uppbyggda med regelbundet placerade fönster men har som här olika utformningar beroende på våningsplan. Husets bottenvåning och andra våning har puts i så kallad kvadermur, där ljus och skugga ger liv åt nedre delen av fasaden. Ovanför är våningarna fortfarande utsmyckade men i slätputsad svagt gulbeige kalkfärg. Entrén är stilmässigt också den rikt utsmyckad med en markerad portal och själva porten består av trä och generöst med glas.

Huset förvaltas idag av Brf Rosen upa som bildades redan 1912, fastigheten består av ett gathus och ett gårdshus med 24 lägenheter och två affärslokaler. Till huset hör en tvättstuga på gården, här finns också barnvagnsförråd och plats för cyklar på den grönskande innergården. Här bildar dess fyra parklindar ett härligt grönskande rum om sommaren. Här finns också en grillplats och utemöbler för de boende fria att nyttja, liksom en odlingslåda för den med gröna fingrar att odla i, eller att skörda ur.

FÖRENINGEN

Bf rosen u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Rosen u.p.a registrerades 1912-12-14 och lyder under lagen om ekonomiska föreningar. Föreningen äger och förvaltar fastigheten Nebulosan 13 på adressen Västmannagatan 55 och 55A i Stockholm. Föreningen har 24 medlemslägenheter och två lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har i enlighet med den årsredovisningen 2019 en långfristigskuld på ca 371.000 vilket ger en belåning på ca 240 kr per kvm. Föreningen har beslutat att ej höja avgifterna inför 2020.

Förvaltare

Den ekonomiska samt förvaltningen sköts av Nabo ab.

Renoveringar i urval

Den första avloppsstammen drogs in i fastigheten på 1930-talet då installerades även centralvärme. Genom åren har rörsystemet byggts ut flera gånger och efterhand har dåliga stammar bytts ut.Fasaden putsades i slutet av 1990-talet och våren 2012 renoverades delar av gårdsfasaden, där fuktskador uppstått. Under 2014 byttes samtliga stammar i gårdshuset och gathuset ut. Under hösten 2008 genomgick gården en genomgripande renovering, med ny dränering och nytt ytskikt. De gamla skärmtaken över cykelparkeringen revs och ersattes med barnvagnsförråd och nytt skärmtak. Dessutom togs den fallfärdiga muren mot grannfastigheten på baksidan ner och byggdes upp igen. Under våren 2009 fick vi ny gräsmatta och ersatte och kompletterade växterna i planteringarna. Föreningen installerade en ny fjärrvärmeanläggning 2006. Fönstren renoverades vintern 2011.

Kommande renoveringar

Inga planerade renoveringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Förråd:

Förråd som disponeras av lägenheten är 2 stycken, ett beläget på vinden och den andra i källaren.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar Stockholm.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga på gården utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, mangel och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam innegård med möblemang och grillmöjligheter.

Avgift: Överlåtelseavgift tas ut i samband med ansökan om medlemsskap. Den uppgår till 3,5 procent av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap. Pantsättningsavgift tas ut i samband med pantsättning. Pantsättningsavgiften uppgår till 1,5 procent av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för underrättelse om pantsättning.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel

10%

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2020-09-03 samt årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: www.vastmannagatan55.se.

OMRÅDET

Denna adress har ett fantastiskt läge med sitt centrala läge i de lika genuina som lugna stadskvarteren, samtidigt som det endast är ett stenkast till Odenplan. I de närmsta kvarteren finns dessutom ett stort antal restauranger, kaféer och bagerier att välja på. Eat Nam och Minh Mat tillhör rekommenderade restauranger, liksom Snö där glassen är utsökt. Därtill bjuder området på flera större matbutiker, apotek med mera runt hörnet. Grönska är det heller ingen brist på. Vasaparken (som med sin isbana är lika trevlig vintertid) ligger på andra sidan kvarteret och Observatorielunden är en annan närliggande oas. Och ytterligare en bit bort ligger både Brunnsviken och Hagaparken för den som vill utforska skogsområden eller ta ett dopp. Kommunikationsmässigt är numera Odenplan navet för större delen av Stockholms kollektivtrafik, med busslinjer, tunnelbana och pendeltåg.