Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stora Gungans väg 6 A
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 87 kvm
förvaltarens information
Det finns ingen registrerad uppgift om vad som är boarea eller biarea. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 373 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 235 kr/mån för fiber) )

Stora Gungans väg 6 A

ETAGELÄGENHET MED KAMIN INVID GAMLA ENSKEDES MYSIGA KNYTPUNKT

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stora Gungans väg 6 A
Område
Gamla Enskede
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2,5 rum och kök
Area
87 kvm
förvaltarens information
Det finns ingen registrerad uppgift om vad som är boarea eller biarea.
Avgift
3 373 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 235 kr/mån för fiber)

Allmänt om fastigheten

El
9 000 kr/år
Sotning
500 kr/år
Försäkring
4 100 kr/år
Total driftskostnad
13 600 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Det har länge suttit ett el-element i köket men detta har varit felaktigt och ska bytas till ett vattenburet (sep '20). Då kommer eldriften gå ned.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gamla Enskede Matbod
Fantastisk uteservering, de har precis renoverat och nu finns en gullig bar i restaurangen. Nu i sommar har de börjat servera Morelliamo gelato.
Skogskyrkogården
Ett besök på alla helgons dag är en häftig upplevelse. Sen är det toppen att åka pulka under vintern.
Jetz Burger
En kvarts promenad nära för en bra burgare under helgen.
Delselius Bageri
Bara 50 m bort! Perfekt att springa ut och köpa bröd och bullar till frukosten. Mysigt café.
Matateljén
Perfekt för en drink och middag. Riktig god lunch på vardagar.
Gatumarknader
Enskede gatufest varje september och Enskedes årliga julmarknad är precis utanför dörren.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf E. Pettersson 1913

Stora Gungan var en gång i tiden en gård, vars mangårdsbyggnad numera går att beundra på Skansen. Under 1910- och 20-talet uppfördes ett antal fina byggnader i anslutning till Stora Gungans väg. Ett av dessa är Skaftet 1, ett tidstypiskt hörnhus om tre våningar med butiker i bottenvåningen. Byggnaden uppfördes någon gång mellan 1908-1913 men har en tydlig prägel av nationalromantiken som utgör perioden mellan 1910-1919 när fasadformspråket blev lite skarpare med räta linjer. De tidigast kända ritningarna som överensstämmer med husets övergripande utseende är daterade 1914 och signerade av arkitekten Gustaf E. Pettersson. Han var vid den tiden anställd vid Stockholms stads lantegendomsnämnd och flyttade senare vidare till egnahemsavdelningen. Därmed har han stått bakom flera villor och flerbostadshus runtom i stadens tidigt uppförda trädgårdsstäder.

FÖRENINGEN

Brf Gungan 6 (769608-3703)

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Gungan 6 (org. nr 769608-3703) utgörs av fastigheten Skaftet 1 med ett flerbostadshus. Huset är uppfört 1913 och är beläget i G:a Enskede. Föreningen upplåter 15 st lägenheter med bostadsrätt samt 5 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2002 och tog sannolikt över ägarskapet av huset strax därpå.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan. Utförda renoveringar i urval följer. 1989/90 – rörstambyte och elstambyte, nyinstallation av hiss, fasadomputsning, omläggning av tak. 2009 – injustering av värmesystem. 2011 – stamspolning, målning av trapphus, källare och tvättstuga. 2018 – byte av plåtar för vindskivor, rensning av regnrännor. 2019 – fastighetsbesiktning inför underhållsplan, energideklaration m.m. 2020 – rengöring av ventilationskanaler, stamspolning, OVK samt en upprustning av gården, även indragning av fiber.

Kommande renoveringar:

I september planeras injustering och byte av elementventiler i alla lägenheter. Under hösten kan det bli aktuellt med balkongrenovering och utvändigt fönsterunderhåll.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 7,4 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,1 mkr. Av dessa intäkter kommer nästan 500 tkr från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadrat bostadsyta uppgår till cirka 6.900 kr/kvm, snittet i Enskede ligger något lägre. Man går plus även efter avskrivningar som ej påverkar likviditeten.

Avgifter

Inga beslut om avgiftsändringar. Förvaltaren har bedömt att föreningen inte kommer att behöva höja avgifterna de närmaste åren (inte ens med tanke på tomträtten). I övrigt har inte avgiften höjts på 8 år i föreningen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Städning och städdagar

Trappstädning utförs numera av en anlitad städfirma varannan vecka. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga finns i källaren. Här finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, barnvagnsförråd (på gården i låst utrymme vid entrén) samt den trevliga innergården med cykelställ och ett gemensamt sittmöblemang och tillgång till grill. Nyligen skedde en upprustning med nya sittgrupper, belysning, pallkragar samt plantering av ny växtlighet och odlingsmöjligheter.

Parkering/garage

Föreningen innehar inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband via Ownit (fiber 1000 mbit/s) och kabel-tv bas via Com Hem. Detta erbjuds via ett obligatoriskt tillägg på avgiften om 235 SEK/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens dokument och kontakt med styrelsen i augusti 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du i en vacker och inspirerande omgivning, både arkitektoniskt och naturmässigt. Blandningen av villor, flerfamiljshus och lokaler med olika verksamheter skapar en trivsam och trygg småstadsstämning med familjär ton. Närhet till flera förskolor, F9-skola och olika aktiviteter är ett stort plus. Området är cykel- och promenadvänligt, har nära till tunnelbanan (Sandsborg) och är lättillgängligt med bil. Lägenheten ligger precis intill Gamla Enskedes inofficiella centrum med två utsökta restauranger, ett välkänt bageri/kafé, pizzeria, småbutiker med mera. Det finns matbutiker i flera riktningar med bra öppettider och Ica Bea vid Svedmyraplan har förutom stort matutbud och generösa öppettider också karaktären av gammal diversehandel där det mesta finns.