Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Fågelkärrsvägen 2D
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 303 kr/mån inkl. värme & vatten )

Fågelkärrsvägen 2D

CHARMIG 1920-TALSETTA I TRYGG GAMMAL BOSTADSFÖRENING

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Fågelkärrsvägen 2D
Område
Gamla Enskede
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 303 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
1 512 kr/år
Försäkring
2 124 kr/år
Total driftskostnad
3 636 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Nackareservatet
En fin naturupplevelse drygt 2 km från adressen.
Matateljén
En kvalitetsrestaurang på vägen till Sandsborg.
Delselius Bageri
Ett uppskattat bageri i stadsdelens egna småstadscentrum.
Innergården
Föreningens egen gård bjuder på en trevlig tillvaro på sommaren med läsning på en filt eller grillning.
Margaretaparken
Stadsdelens ursprungliga park med resliga tallar och årliga maskeradspel och loppisar.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1927

Fastigheten Plöjaren 38 har originalritningar daterade 1927 signerade av arkitekten Edvin Engström som arbetade vid Egnahemsbyrån på Stockholms stads fastighetskontor. Edvin är en arkitekt som ritat många flerbostadshus och typhusvillor bland annat i Enskede och stadens övriga egnahemsorter såsom i Bromma. Bostadshuset Plöjaren 38 har idag en medelhög klassning av Stadsmuseet tack vare sina arkitektoniska kvalitéer. Inte minst märker man fort den särskilda gröna fasaden och de spröjsade trapphusen som är omfattade av släta beigea rusticeringar. Det är en vacker och symmetriskt uppförd byggnad som går väl i 1920-talsklassicismens tydliga tecken, även om renoveringar och förändringar har skett genom årens lopp.

FÖRENINGEN

BF Nya Hemmet nr 3 u.p.a. (702001-5579)

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Nya Hemmet 3 u.p.a. (org. nr 702001-5579) innehar fastigheten Plöjaren 38 med ett bostadshus i Enskede i Stockholms kommun. Föreningens hus byggdes 1927. Föreningen består av 28 st lägenheter med en lägenhetsyta om 1.135 kvm (efter ombyggnad av f.d. lokal). Uppvärmning via fjärrvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades när huset byggdes (1927) och är en s.k. bostadsförening, en äldre variant av bostadsrättsförening där lägenheterna kallas andelsrätter istället för bostadsrätter.

Mark

Föreningen äger ej marken, man innehar den med tomträtt. Nuvarande avtal gäller till 2029.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via SBC, teknisk förvaltning i styrelsens regi. Man håller på att uppdatera sin underhållsplan.

Renoveringar

I urval har följande skett genom åren. 1978, stambyte. 1990, fasad. 1991, elinstallationer. 1994, markiser. 2001, omläggning tak. 2006, tvättstugerenovering. 2009, fjärrvärme indraget. 2011, nya fönster. 2013, portrenovering och lägenhetsdörrar. 2015, stamspolning och OVK samt godkända radonmätningar. 2018, nya entréportar med blipp-lås/kod och automatisk öppning. 2019, byggnation av 7 st nya lägenheter i källarplan, samtliga är sålda och tillträdda. Renovering av tvättstugan, stort underhåll av trädgården i samband med bygget av de nya lägenheterna inkl. gräsmatta, gångar och rabatter.

Kommande renoveringar

Styresen nämner att man har planer på att installera ett mekaniskt fläktsystem för att ersätta dagens självdrag, med don på taket för bättre luftflöden.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår idag till drygt 1 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 880 kr/kvm lägenhetsyta. Genomsnittliga belåningen i Enskede uppgår till 6.000 kr/kvm. Årliga intäkter från årsavgifter uppgår till nästan 800 tkr. I kassan har man inte mindre än cirka 3,3 mkr till förfogande.

Avgifter

Inga planer på avgiftsändringar. Man har avgiftsfria månader här i januari och februari 2021.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning

Man har ett företag som utför trappstädningen så detta behöver medlemmarna ej sköta. Man hjälps i dagsläget åt med trädgården men har också två städdagar per år.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren (trapphus 2C) med tvättmaskin, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga gården med grillmöjligheter och grönska. I föreningen finns cykelförråd, cykelställ, redskapsbod med verktyg och gräsklippare.

Parkering

Platser saknas i föreningen, men med ett boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i G:a Enskede enligt datumangivelser (tillståndet kostar 500 kr/mån).

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv via Com Hem, tecknas separat av medlem. Fiber finns indraget men ej till de äldre lägenheterna ännu.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens i juli 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken. Här kan man åka pulka på vintern och träna alla årstider. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd, och Robin Delselius bageri ligger endast fyra minuter bort, vilket borgar för gott, färskt frukostbröd närhelst du vill ha det. Nackareservatet, bibliotek, simhall, och Enskede IP är andra tillgångar i området. Dalen centrum, Globen shopping och Farsta är olika alternativ då inköp behöver göras. Två tunnelbanestationer finns att välja på, Sandsborg och Blåsut, som både ligger på runt 500 meters avstånd.