Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Långholmsgatan 13, 5 tr
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 5 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 45 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 627 kr/mån inkl värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv )

Långholmsgatan 13

HÖGST UPP MED FRI VY I VÄSTER, MÖJLIG TVÅA, RENOVERINGSCHANS

FOTO: OZOLAPPA STYLING: WALLMÉN TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Långholmsgatan 13, 5 tr
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
5 av 5, ej hiss
Rum
1 rum
Area
45 kvm
föreningens information
Avgift
2 627 kr/mån inkl värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 357 kr/år
Total driftskostnad
5 957 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tjoget
En av världens femtio bästa barer (har några experter sagt fyra år i rad)
Ho's
Autentisk kinamat på Hornsgatan 151
Stage
Trevligt ölhak snett över gatan
Khushi Corner
Vällagad mat från det indiska och bengaliska köket

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1912-1913 Jonsson

Bulten 17 uppfördes under åren 1912-1913 och ritades av Rikard Jonsson. Som arkitekt är han ganska okänd, kanske var han inte ens formellt arkitektutbildad, vanligt vid denna tid var ofta att hus ritades av till exempel byggmästare eller byggnadsingenjör. Bulten 17 består av ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fem våningar. Fastigheten försågs med många smålägenheter, vilket var det som efterfrågades i området där det fanns flera stora industrier. Det var ett klassiskt 1910-talshus som uppfördes. Genom åren har fasaden delvis förenklats genom fasadrenovering och de från början småspröjsade fönstren har bytts till ospröjsade funkisfönster med två och tre lufter, som dessutom har fått nytt bullerdämpande glas. Bf Bulten upa är en bostadsförening med 50 lägenheter och 1 lokal med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. En restaurang, Helens sushi, och två butiker finns i gatuplanet. Föreningen har en riktig oas i sin nyrenoverade innergård med pergola, trätrall, stenläggning, gräsmatta, växter, utemöbler, grill och belysning.

FÖRENINGEN

Bf Bulten u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Bulten UPA äger fastigheten Bulten 17 där det står två flerfamiljshus. Husen består av 51 lägenheter med andel i bostadsförening och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvaltas i all väsentlighet och beskattas på samma sätt som en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1912 av R Jonsson.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen har ägt marken sedan 1926.

Mark

Föreningen äger marken.

Renoveringar

Huset byggdes 1913 och en fullständig lista på renoveringar från 1970-talet finns på föreningens hemsida. Nedan följer ett urval.

2020 Byte av köksstammar. 2019 ovk. 2018 byte horisontell avloppsstam mellan husen. Installation av nya termostater i lägenheterna. Mark- och trädgårdsarbeten. 2017 målning av plåttak, upprustning av innergården med ny pergola, stenläggning, nyplantering av träd och ombyggnad av cykelställ. 2015 spolning av köksstammar. 2014 balkongbygge och byte avloppsrör i källaren. Nya förrådsutrymmen. 2011 installation fibernät och renovering av dörrar. 2009 två nya tvättmaskiner och en ny torktumlare. 2007 byte vattenstammar. 2006 stambyte badrum, nya elstigar fram till lägenheterna. 2003 renovering av fasad och fönster. Renovering ventilation.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar. Under benämningen "så småningom" på föreningens hemsida nämns översyn och renovering av ytskikt i trapphusen, byte av plåtdörrar till källarutrymmena, renovering av gårdshusets källare och byte eller renovering av port mot gatan.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 13 mkr, vilket ger oss en belåningsgrad på ca 6700 kr/kvm/boyta. Föreningen har intäkter från hyreslokaler samt annonsvägg mot Hornstulls torg som 2019 uppgick 459 tkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv. Föreningen höjer avgiften regelmässigt med någon procent per år. Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 3 470 kr ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 400 kr/pant.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, ett torkskåp samt kallmangel. Cykelförvaring finns i cykelrum i källare. Föreningen har dessutom en mycket trevlig och lummig innergård.

Städning

Höst och vår har föreningen städdagar och översyn av fastigheten. Deltagande vid dessa är obligatoriskt för medlemmar. Om man uteblir tas en avgift på fn 1 000 kr ut.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till tv och bredband via Bredbandsbolaget (100/100 Mbit/ sek). Anslutningen ingår i avgiften. Eventuella övriga avtal tecknas av bostadsinnehavaren.

Medlemskap

Delat ägande av lägenheter är möjligt. Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andrahand är tillåtet, men en månadsavgift på 20 % av grundavgiften tillkommer. Föreningen tillåter inte Airbnb-uthyrning.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning 2019 samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Du bor här mitt i Hornstullspulsen men med ett högt lugnt läge. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger med samma räckvidd. Både tunnelbanan, många busslinjer och flygbussarna nås precis runt knuten och läget mitt emellan Västerbron och Liljeholmsbron tar dig smidigt vidare runt staden.