Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bäckaskiftsvägen 66
  [Område] => Stureby
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 70 kvm
Föreningens information
Arean är även uppmätt till detta. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 133 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv, ip-telefoni )

Bäckaskiftsvägen 66

LJUS & GENOMGÅENDE 1950-TALSTREA MED BALKONG I SÖDERLÄGE MOT GÅRD

TEXT: HENRIK FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bäckaskiftsvägen 66
Område
Stureby
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
70 kvm
Föreningens information
Arean är även uppmätt till detta.
Avgift
3 133 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv, ip-telefoni

Driftskostnader

El
4 800 kr/år
Försäkring
1 679 kr/år
Total driftskostnad
6 479 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kafé Ingenstans
Nystartat kafé i Stureby med vego som norm.
Bandängens parklek
Trevlig parklek i Bandhagen.
Enskedeparkens bageri
Idylliskt bageri i Enskede gårds 1800-talsmiljö.
Majroskogen
Bevarad stadsnära skog i närheten.
Garnadiset i Bandhagen
En garnbutik som ligger på torget i Bandhagens centrum.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Zetterberg & Berglund 1950

Brf Sturebo utgörs av fastigheten Virkesstapeln 1 som består av sju så kallade smalhus om tre våningar, till större delen grupperade kring gårdsmiljön. Byggnaderna, som ritades av Olle Zetterberg och Gustaf Berglund och uppfördes för Familjebostäders räkning 1950-1953, är bra förebilder för tidens arkitektur med spritputsade fasader, slätputsade hörn och ljusa fönsteromfattningar. Utseendet är i stort sett bevarat, även om förändringar har skett genom årens lopp. Interiört hittar vi välplanerade lägenheter, ofta med originaldetaljer bevarade. Fanérade innerdörrar, inbyggda garderober och möjligen även bevarade köksinredningar som håller måttet än idag.

FÖRENINGEN

Brf Sturebo (769622-9108)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Sturebo (org. nr 769622-9108) innehar fastigheten Virkesstapeln 1. Föreningens sju bostadshus är belägna i Stureby och byggdes 1950/53. Föreningen upplåter 140 st lägenheter varav 114 st är bostadsrätter och 26 st är hyresrätter. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 2011, troligen togs husen över kort därefter.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt. Avtalet med kommunen kommer ändras 2021 och löper då i tio år.

Renoveringar

I urval har följande skett. 1990 – tak. 2007/09 – stambyte i kök och badrum, elinstallationer i lägenheterna. 2010/11 – renovering av balkonger, fasader, fönster, entréportar byttes. 2014 – installation av ny undercentral. 2015/16 – dränering i anslutning till samtliga byggnader, stambyte i källare. 2017/18 – ommålning av trapphus, bygge av gym och bastu. 2019 – återställda utomhusmiljöer efter dränering.

Kommande renoveringar:

Man följer en underhållsplan. Som kommande projekt omnämns elstigar och elcentraler, detta är inte detaljplanerat i tiden.

Ekonomi

Föreningens aktuella lån uppgår till ca 39 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 5,000 kr/kvm boyta. Detta är något under den genomsnittliga belåningen i Enskede. Årliga intäkter uppgår till nästan 6 mkr. I kassan finns ca 1,3 mkr. Bortsett avskrivningar så täcker föreningens intäkter kostnaderna. Eftersom man har 26 st hyresrätter kvar har man givetvis stora dolda tillgångar.

Avgifter

I dagsläget är det inte beslutat om avgiftsändringar. Men styrelsen pratar om att behovet kan finnas för en höjning med ledning av att kommunen höjer avgälden för marken. Inget planerat eller beslutat än.

Trappstädning

Trappstädning sköts av ett företag så det är inget medlemmarna behöver ombesörja.

Tvättstuga

Tvättar gör man i en separat byggnad som ligger strax utanför gården mot tågspåret. I den byggnaden finns tre tvättstugor och en tvättstuga för grovtvätt.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en väldigt trevlig och sällskaplig gårdsmiljö som omsluts av huskropparna. På gården finns gemensamma ytor att sitta och grilla. Bord, bänkar, hängmatta, boulebana, odlingslotter och en lekplats pryder ytorna. Två äppelträd finns som blir fulla med frukt under sensommaren. Men om man ser sig omkring finner man även bärbuskar, jordgubbsland och blomsterplanteringar. I föreningen finns också bastu och relaxavdelning, gym, festlokal, snickeriverkstad, hobbyrum och flertalet cykelrum. Barnvagnar kan ställas i cykelrummen, det närmsta ligger i andra änden av huset och nås utan trappor. Eventuellt kan man ställa vagnen i samma trapphus vid en avsats som tidigare var nedgång till källaren.

Parkering

Föreningen har drygt 20 st p-platser utomhus samt 7 st garage. Månadskostnaden är för närvarande 300 resp. 700 SEK. Kösystem tillämpas, förväntad kötid på minst ett år. I övrigt är gatuparkeringen gratis på omgivande gator i Stureby.

Bredband och TV

Föreningen har tecknat ett avtal med Com Hem där alla hushåll har bredband 100/10 samt tv med cirka 17 digitala kanaler, vilket ingår i avgiften. Det finns även fibernät i föreningen, där flera olika leverantörer kan leverera internetanslutning och tjänster.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i september 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby började bebyggas i början av 1920-talet och bevarar än idag sin ursprungliga karaktär, med en härlig mix av villor, flerfamiljshus och smalhus. Området är mycket populärt bland barnfamiljer, med många skolor, förskolor, idrottsanläggningar och naturområden inpå knuten. Från er nya adress är det bara ett stenkast till välrenommerade Sturebyskolan, artrika Majroskogen och omtyckta ICA BEA, som erbjuder mycket mer än bara mat. Tunnelbanestationen Stureby, på gröna linjen, ligger bara 400 meter från porten och med bussen tar du dig även enkelt till röda linjen och pendeltåget.