Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tegnérgatan 55D
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns, Hiss till vån 5, ej 4. Ta 1 trapp ned.
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 42 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 725 kr/mån Inkl. Värme, V/A & kabel-tv. )

Tegnérgatan 55D

Smart planerade kvadrat på fjärde våningen i välskött förening

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: BERTHELS

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tegnérgatan 55D
Område
Vasastan
Våning
4 av 5, hiss finns, Hiss till vån 5, ej 4. Ta 1 trapp ned.
Rum
2 rum och kök
Area
42 kvm
Föreningens information
Avgift
2 725 kr/mån Inkl. Värme, V/A & kabel-tv.

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 600 kr/år
Övrigt
2 700 kr/år
Total driftskostnad
8 900 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tegnérlunden
En lummig och lugn oas, oavsett tid på dagen
Green Rabbit
Mathias Dahlgrens rågbrödsbageri har stans godaste bröd och gulligaste personal
Savant
Naturvinsbar på Tegnérgatan
Snö
Stans bästa glassbar, intill Vasaparken
Café Pascal
Godaste lunchen och frukosten, vid Odenplan

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander, 1928

För att råda bot på bostadsbristen lät HSB uppföra ett stort antal fastigheter i Stockholm på 1920-talet, däribland detta välbevarade hus på Tegnérgatan 55 som stod klart 1928. För ritningarna stod arkitekt Sven Wallander, som var byggnadschef på HSB. I sann HSB-anda lades stort arbete på husets entré och trapphus, som bjuder på ett pampigt välkomnande än idag. Särskilt unik är den vackra kvinnostatyn i trapphuset, ett dekorationsarbete i stuckatur av konstnären Brita Hörlin.

Bostadsrättföreningen HSB BRF Berget bildades 1927 och består av 93 lägenheter. Föreningen är mycket välskött och fastigheten har renoverats löpande under åren; stammar och elstigar byttes i slutet av 80-talet/början av 90-talet och under 2000-talet har bland annat balkonger tillkommit, vinden byggts om till boendeyta och gårdsfasad, fönster, tvättstuga och hiss renoverats. För de boende i föreningen finns den grönskande innergården – som går under namnet Lunden – med gemensamma utemöbler och grill, tre välutrustade tvättstugor, cykelförvaring samt soprum.

FÖRENINGEN

HSB Brf Berget i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Berget är en äkta förening belägen på fastigheten Berget 11 och består av 1 flerbostadshus på Tegnergatan 55. Husen uppfördes 1929 och föreningen registrerades 1927. Föreningen består av 93 lägenheter upplåtna med bostadsrätt. Den totala bostadsytan är 3831 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk & teknisk förvaltning sköts av SBC.

Urval renoveringar

Köksstammar, 1989. Byte av elstigar, badrumsstammar, 1993. Fasadrenovering mot gårdarna, 2001. Nybyggnad balkonger, 2001. Ombyggnad av lokaler till bostadsrätter, 2006. Trapphusrenovering, 2008. Nybyggnad balkonger, 2009. Säkerhetsdörrar, 2011. Omläggning av tak, 2012. Byggnation av vindslägenheter, 2013. Renovering ventilationssystem, 2013. Fönsterrenovering, 2016. Stamspolning, 2019. OVK, 2020.

Kommande renoveringar

Det pågår just nu fasadreparationer på vissa ställen. En av de tre tvättstugorna planeras även att renoveras.

Ekonomi

Föreningen har stark ekonomi. Föreningens skulder är ca 17 mkr vilket ger en belåning på ca 4500 kr/kvm. De amorterade senast 2018. I dagsläget har de strax över 2 mkr i kassa&bank som de planerar att betala av lån med. Det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Medlemmarna disponerar även över en grön fin trädgård som kallas Lunden. Där finns utemöbler och grill under sommarhalvåret. Föreningen har 3 tvättstugor belägna på gatuplan och 2 av dem kan bokas digitalt. De är utrustade med 2 maskiner, torktumlare samt torkskåp. Det finns även ett barnvagnsförråd på gatuplan. I huset finns kärl för hushållssopor, papper och kartong. Det finns även ett soprum med återvinning. Cyklar parkeras på avsedd plats på stora innergården.

Parkering

Boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A och Kabel-tv ingår i månadsavgiften. Kabel-tv levereras av ComHem. Det finns fiber 100 mbit/s (BBB) med prisvärt avtal samt bredband via uttag från Comhem med bland annat studenterbjudande. Bredbandet ingår inte i avgiften utan tecknas separat av medlemmen.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-10-23, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Se även föreningens hemsida, https://www.berget55.se/. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i lugna och trivsamma kvarter, som bjuder på något för alla. Alldeles inpå knuten ligger ett flertal populära restauranger; STHLM Brunch Club, Knut, Hemma, Grill och Rolfs kök är bara några exempel. En liten bit bort längs gatan ligger lummiga Tegnérlunden och du har även nära till såväl Vasaparken som Observatorielunden, som alla bjuder på sval grönska under varma sommardagar. Odenplans och Citys puls med nöjen och shopping ligger också på gångavstånd liksom Kungsholmens strandpromenad, Stadsbiblioteket och alla slags kommunikationer.