Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hasselstigen 2
  [Område] => Råsunda
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 70 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 050 kr/mån inkl värme, vatten obligatoriska tillägg för bredband om 120kr/mån tillkommer )

Hasselstigen 2

FIN 40-TALS TREA MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS I GAMLA RÅSUNDA

FOTO:OZOLAPPA STYLING:VANKEPPEL TEXT:ERIKSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hasselstigen 2
Område
Råsunda
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
70 kvm
Föreningens information
Avgift
4 050 kr/mån inkl värme, vatten obligatoriska tillägg för bredband om 120kr/mån tillkommer

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 327 kr/år
Total driftskostnad
7 327 kr/år

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1945 Elis T Pålskog

Byggnadsingenjör Elis T Pålskog stod för ritningarna av detta hus. Han föddes 1908 och anställdes under 1930-talet av Råsundabolaget, där han ritade ett flertal flerfamiljshus och villor i Solna. 1930- och 1940-talshusen utgör en stilmässig brytpunkt i arkitekturhistorien. Från att under 1920-talet ofta ha byggts i en klassicistisk stildräkt, övergick den arkitektoniska formen till att bli mera avskalad, befriad från föregående tiders utsmyckningsdetaljer. Denna nya stil, som till stor del fick sin genomslagskraft i och med Stockholmsutställningen 1930, kom att gå under benämningen funktionalism. Solna blev stad 1943 och de gamla municipalsamhällena skulle få ett stadsmässigt innehåll. Framtidstron var stark och många byggnader uppfördes. Bra byggmaterial och skickliga hantverkare fanns att tillgå och husens tekniska kvalitet blev därför oftast hög. Många klassicistiskt skolade arkitekter hade svårigheter med att underordna sig det nya formspråket. Därför såg man under 1930- och 1940-talens byggnadsepok många exempel på olika blandstilar med kvardröjande klassicistiska drag i en i övrigt funktionalistisk arkitektur. Många av den nya tidens arkitekter var däremot, mer eller mindre konsekvent, uttalat funktionalistiska i sin behandling av byggnadsvolymerna som uppfördes. Detta är en av anledningarna till att de arkitektoniska resultaten kunde bli så pass olika under denna byggnadsepok. År 1945 visades utställningen "Bo bättre" i Göteborg. Denna gav en möjlighet att presentera den nya bostadspolitiken och de studier som gjorts för att skapa bekvämare och bättre utnyttjade bostäder. Även det som skulle komplettera bostaden på ett bekvämt avstånd, som butiker, tvättstugor, lekskolor, lekplatser, lokaler för slöjd, studiecirklar, bastu m m, uppmärksammades. Bebyggelsen under efterkrigstiden blev både en vidareutveckling av och en reaktion mot 1930-talets funktionalism. Vidareutvecklingen gällde särskilt den inre planeringen av bostäderna, där man byggde på och förbättrade de funktionsstudier som det arbetats med från 1920-talet. Reaktionen riktade sig mot den renlärigamodernismen med dess geometriska formspråk och kyligt intellektuella hållning. Man reagerade mot vad som ansågs vara enformighet och fantasilöshet, och ansåg att de estetiska kvaliteterna skulle vinna på större variation. Den frihet som modernismen erövrat skulle utnyttjas, men de arkitektoniska uttrycken borde breddas medpersonliga bidrag. Den radikala funkisstilen kom därigenom att utvecklas till 1940-talets mjukare svenska stil.

FÖRENINGEN

Brf Enen 7

Brf Enen 7

Föreningen

Föreningens fastighet Solna Enen 7 förvärvades 2013. Föreningens fastighet består av ett flerbostadshus med adress Hasselstigen 2, Eriks Sandbergs gata 20 och Råsundavägen 139. Fastigheten byggdes år 1945. Föreningen äger marken som hör till fastigheten. Markarealen är 2111 kvm. Föreningen är en äkta privatbostadsförening.

Totalt antal lägenheter och lokaler i föreningen

Föreningen har 61 st lägenheter varav 51 st är bostadsrätter och 10 st är hyresrätter. Föreningen har även 4 st uthyrda lokaler.

Förvaltning

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Förvaltning i Östersund AB som är en del av Riksbyggen. Teknisk förvaltning och fastighetsskötsel sköts av Driftia förvaltning. Fastigheten är försäkrad hos Trygghansa.

Renoveringar

2020 Renovering av ytskickt trapphus,2019 OVK, anläggning av 5 st parkeringsplatser, automatisering av belysning, hissmodernisering, 2018 byte av portar, 2017 spolning av stammar, fönsterrenovering, 2016 relining liggande stammar, byte av 2 st tvättmaskiner, 2014 bergvärmeinstallation, OVK, 2011 avloppsstammarna spolades, 2003 byte av undercentral, 1992 Hissarna renoverades, stammarna byttes, badrummen renoverades, elektriska installationer moderniserades och ventilationen byggdes om med fläktaggregat på vindarna.

Kommande renoveringar:

Ombyggnad av vissa balkonger samt renovering av källare.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade och inga lån är upptagna efter den senaste årsredovisningen.

Månadsavgiften

I avgiften Ingår värme, vatten, förråd, obligatorisk avgift för bredband tillkommer om 120kr/mån

Garage och parkeringsplatser

Det finns 2 st garage (1500 kr/mån) och 14 st parkeringsplatser (500 kr/mån) i föreningen. Kö om ca 10 st personer.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 3 stora tvättmaskiner, 2 torktumlare samt torkrum. Cykelförråd. Till denna lägenhet hör 2 st förråd, ett stort på vinden och ett mindre på bottenvåningen.

Trappstädning

Sköts av städfirma.

Juridisk person

Juridisk person accepteras ej.

Delat ägande

Delat ägande accepteras.

Hemsida

Besök gärna föreningens hemsida www.brfenen7.se.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt kontakt med styrelsen 2020-11-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Råsunda, ett av Stockholms charmigaste områden, en småstad i storstaden, med anor av ett äldre elegantare Stockholm. Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, Solparken med rhododendron, högresta lärkträd och små bäckar, omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade patriciervillor. Ihop med anrika Filmstaden där svensk filmindustri föddes utgör de en fin tidskapsel. Solna kommun består dessutom till en tredjedel av ytan av parkområden och flera av dem finns nära vårt hem på Ekstigen. Slottsparken, Solparken och Maria Wines park är några av grönområdena. Området bjuder även på många trevliga promenad- och motionsstråk, till exempel runt Råstasjön. Promenera kan du även göra till Mall of Scandinavia, Friends arena och Solna centrum.