Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Hasselstigen 2
    [Område] => Råsunda
    [Våning] => 2 av 5, hiss finns
    [Rum] => 3 rum
    [Area] => 70 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 050 kr/mån inkl värme, vatten obligatoriska tillägg för bredband om 120kr/mån tillkommer [Andelstal] => 2,2981 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 21302 )

Hasselstigen 2

FIN 40-TALS TREA MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS I GAMLA RÅSUNDA

FOTO:OZOLAPPA STYLING:VANKEPPEL TEXT:ERIKSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hasselstigen 2
Område
Råsunda
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
70 kvm
Föreningens information
Avgift
4 050 kr/mån inkl värme, vatten obligatoriska tillägg för bredband om 120kr/mån tillkommer
Andelstal
2,2981 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
21302

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 327 kr/år
Total driftskostnad
7 327 kr/år

Arkitekturen

Arkitekt: 1945 Elis T Pålskog

Byggnadsingenjör Elis T Pålskog stod för ritningarna av detta hus. Han föddes 1908 och anställdes under 1930-talet av Råsundabolaget, där han ritade ett flertal flerfamiljshus och villor i Solna. 1930- och 1940-talshusen utgör en stilmässig brytpunkt i arkitekturhistorien. Från att under 1920-talet ofta ha byggts i en klassicistisk stildräkt, övergick den arkitektoniska formen till att bli mera avskalad, befriad från föregående tiders utsmyckningsdetaljer. Denna nya stil, som till stor del fick sin genomslagskraft i och med Stockholmsutställningen 1930, kom att gå under benämningen funktionalism. Solna blev stad 1943 och de gamla municipalsamhällena skulle få ett stadsmässigt innehåll. Framtidstron var stark och många byggnader uppfördes. Bra byggmaterial och skickliga hantverkare fanns att tillgå och husens tekniska kvalitet blev därför oftast hög. Många klassicistiskt skolade arkitekter hade svårigheter med att underordna sig det nya formspråket. Därför såg man under 1930- och 1940-talens byggnadsepok många exempel på olika blandstilar med kvardröjande klassicistiska drag i en i övrigt funktionalistisk arkitektur. Många av den nya tidens arkitekter var däremot, mer eller mindre konsekvent, uttalat funktionalistiska i sin behandling av byggnadsvolymerna som uppfördes. Detta är en av anledningarna till att de arkitektoniska resultaten kunde bli så pass olika under denna byggnadsepok. År 1945 visades utställningen "Bo bättre" i Göteborg. Denna gav en möjlighet att presentera den nya bostadspolitiken och de studier som gjorts för att skapa bekvämare och bättre utnyttjade bostäder. Även det som skulle komplettera bostaden på ett bekvämt avstånd, som butiker, tvättstugor, lekskolor, lekplatser, lokaler för slöjd, studiecirklar, bastu m m, uppmärksammades. Bebyggelsen under efterkrigstiden blev både en vidareutveckling av och en reaktion mot 1930-talets funktionalism. Vidareutvecklingen gällde särskilt den inre planeringen av bostäderna, där man byggde på och förbättrade de funktionsstudier som det arbetats med från 1920-talet. Reaktionen riktade sig mot den renlärigamodernismen med dess geometriska formspråk och kyligt intellektuella hållning. Man reagerade mot vad som ansågs vara enformighet och fantasilöshet, och ansåg att de estetiska kvaliteterna skulle vinna på större variation. Den frihet som modernismen erövrat skulle utnyttjas, men de arkitektoniska uttrycken borde breddas medpersonliga bidrag. Den radikala funkisstilen kom därigenom att utvecklas till 1940-talets mjukare svenska stil.

FÖRENINGEN

Brf Enen 7

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Enen 7. Föreningen består av 61 lägenheter, varav 54 är upplåtna med bostadsrätt och 7 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

År föreningen bildades

Föreningen bildades och förvärvade fastigheten år 2013.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko.

Garage och parkering

Föreningen har tillgång till 14 st parkeringsplatser och två garageplatser. I dagsläget är det ca 10 personer i kö. Pakeringsplats kostar 500kr/mån och garage 1500kr/mån.

Renovering

2022 - Renovering av tak.

2021 – Ombyggnad av balkonger

2019 – OVK, Anläggning av 5 st parkeringsplatser, Automatisering av belysning, Hissmodernisering.

2018 – Byte av portar.

2017 – Spolning av stammar, Fönsterrenovering.

2016 – Relining liggande stammar, Byte av 2 tvättmaskiner.

2014 – Bergvärmeinstallation, OVK.

2011 – Avloppsstammarna spolades.

2003 – Byte av undercentral

1992 – Hissarna renoverades, stammarna byttes, badrummen renoverades, elektriska installationer moderniserades och ventilationen byggdes om med fläktaggregat på vindarna

Kommande renoveringar

Föreningen planerar just nu inga större renoveringsåtgärder.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 34,6 mkr, vilket ger cirka 10.000 kr/kvm boyta.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar två stycken förråd. Ett lite rymligare på vinden och ett lite mindre i källaren.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns tillgång till Cykelförråd och tvättstuga. Tvättstugan ligger i källargången mellan trapphusen.

Bredband och tv

Kabel-TV och internet via ComHem. Obligatoriskt tillägg om 120kr/mån tillkommer på månadsavgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Råsunda, ett av Stockholms charmigaste områden, en småstad i storstaden, med anor av ett äldre elegantare Stockholm. Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, Solparken med rhododendron, högresta lärkträd och små bäckar, omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade patriciervillor. Ihop med anrika Filmstaden där svensk filmindustri föddes utgör de en fin tidskapsel. Solna kommun består dessutom till en tredjedel av ytan av parkområden och flera av dem finns nära vårt hem på Ekstigen. Slottsparken, Solparken och Maria Wines park är några av grönområdena. Området bjuder även på många trevliga promenad- och motionsstråk, till exempel runt Råstasjön. Promenera kan du även göra till Mall of Scandinavia, Friends arena och Solna centrum.