Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Heleneborgsgatan 7A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 58 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 2 709 kr/mån inkl värme, vatten och bredband )

Heleneborgsgatan 7A

CHARMIG SÖDERMALMSTVÅA OM 58 KVM MED BALKONG OCH KAKELUGN

TEXT:ERIKSSON BILD OZOLLAPA STYLING:VANKEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 7A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
58 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 709 kr/mån inkl värme, vatten och bredband

Driftskostnader

El
2 558 kr/år
Försäkring
2 095 kr/år
Övrigt
2 248 kr/år
Total driftskostnad
6 901 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas

Arkitekturen

Arkitekt: SAM KJELLBERG 1917

Sam Kjellberg var arkitekt för vårt hus Muttern 7 på Heleneborgsgatan 7. Byggnadstiden var 1913–1917. Byggandet sammanföll olyckligt med krigsutbrottet 1914, vilket enligt obekräftade uppgifter påverkade ekonomin och utförandet vad gäller till exempel materialval och fasaddekor, som blev enklare än planerat. Sam Kjellberg föddes 1863 och dog 1939. Hans verksamhet som arkitekt sträcker sig från 1885 till 1930. Kjellbergs praktik var ganska omfattande. I inventeringsarbetet Malmarna anges ett åttiotal arbeten i Stockholm, vilket renderar honom platsen som en av tidens mest produktiva arkitekter.

Sam Kjellberg var samtida med konstnärligt ledande arkitekter som Isak Gustaf Clason (1856–1930) och Ragnar Östberg (1866–1945), vilket dock inte verkar ha påverkat honom nämnvärt. Intressant är hans samarbete 1896 med arkitekten Victor Dorph (1862–1930). Dorph skulle sedan med andra kompanjoner bygga upp ”Nordens största arkitektkontor” med 238 utförda byggnader i Stockholm. Huvuddelen av Sam Kjellbergs produktion gäller framför allt bostadshus i innerstaden, där vårt hus utgör ett anspråkslöst exempel. Mer påkostade exempel kan man hitta vid Birger Jarlsgatan i till exempel kvarteret Landbyska verket 2 och 3 nära Stureplan och fem fina hus på Östermalm och i Vasastan i samarbete med Victor Dorph.

En specialitet som ger Sam Kjellberg en spännande profil som arkitekt är hans popularitet som restaurangarkitekt, bland annat anlitad av SARA-bolaget. Bland hans arbeten inom det området finns än idag uppskattade folkliga restaurangmiljöer som Kvarnen, Pelikanen, Norra Brunn, Damberg med flera. Han har också på 1910-talet gjort den ombyggnad av restaurang Prinsen, som präglar stället än idag. Fenixpalatset (1910–1912) på Adolf Fredriks Kyrkogata med samlingslokaler och restauranger är ett verk av Sam Kjellberg i samarbete med Hjalmar Westerlund. Under 1920-talet var Fenixpalatset skådeplatsen för Ernst Rolfs revyer och sedermera ett av Pingströrelsens och Citykyrkans fästen. (Sammanställt av Bo Edblad, arkitekt och tidigare medlem i bostadsföreningen.)

FÖRENINGEN

Bostadsföreningen 7 Muttern u.p.a.

Bostadsförening

Bf 7 Muttern u.p.a. är en bostadsförening. Det är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades (1930). Bostadsföreningar lyder inte under bostadsrättslagen utan under lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar. Bostadsföreningen 7 Muttern u.p.a. bildades 1917. Den har som ändamål att förvalta fastighetens tomt nr 7 i kvarteret Muttern med adress Heleneborgsgatan 7, och där bereda bostäder åt sina medlemmar. Föreningens medlemmar ansvarar gemensamt för fastighetens förvaltning och skötsel. I en bostadsförening är man andelsägare eller innehar en andel i en bostadsförening. Beskattningsmässigt är det en äkta förening med samma uppskovsmöjligheter som i en bostadsrättsförening.

Antal lägenheter och lokaler

I fastigheten finns 44 lägenheter och två lokaler fördelade på ett gathus, med två uppgångar, och ett gårdshus.

Föreningen övertog fastigheten

År 1921.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av bostadsföreningen. Fastighetsskötare är Björn Johansson som ser över huset en gång i veckan.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Renovering

2020 Renovering av fuktskadad lägenhet gårdshuset. 2013 takrenovering gathus, 2010 fönsterrenovering, 2010 renovering av tvättstuga, 2004 takrenovering gårdshus, 1998 stammar, 1990-92 fasadrenovering, 1970 elstigar

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket god. Föreningen har en skuldsättning på ca 13,2 Mkr. Föreningen planerar att höja avgiften med 6% från 2021-09-30. Pantsättningsavgift om 497 kr samt överlåtelseavgift om 1089 kr som betalas av köparen.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och bredband.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, torkskåp och kallmangel samt bastu med dusch, barnvagnsrum i entrén, plats för cyklar på gården. Fin gård med grill och bärbuskar. Föreningen har även ett eget sorteringsrum för återvinning och det finns möjlighet att kompostera matavfall.

Bredband

Föreningen erbjuder kabel-tv och bredband via Com Hem. TV1, TV2 och TV4 samt bredband ingår i kvartalsavgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras ej.

Delat ägande

Delat ägande accepteras, se föreningens stadgar.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt från styrelsen 2021-04-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en fridfull och lugn gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer som granngården Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken, Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vattnet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför huset. Gatan har annars sparsamt med biltrafik och det brukar vara lätt att hitta parkeringsplats.