Allmänt
Ljust och trivsamt med rum i fil och högt enskilt läge i huset är detta boende en lugn oas där 1880-talet möter 2000-talet. Högt till tak på nedre plan och mysiga snedtak med synliga bjälkar en trappa upp. I hela lägenheten ligger trägolv som vitoljats, samtliga väggar är vita och innerväggarna på övervåningen är rappade. Lägenheten byggdes om under 2009–2010, samtidigt utfördes också stambyte. Två vindsförråd som disponeras av lägenheten nås via egen dörr på övre plan. De boende i Brf Hökboet har en alldeles nyrenoverad innergård (augusti 2020) med stenläggningar, planteringar och gemensam uteplats. Föreningen består av tre fastigheter, Höken 15, 16 och 19, med adresserna Bondegatan 1B-G och här finns 64 lägenheter, varav hela 7 är kvarvarande hyresrätter, och man har också 7 hyreslokaler.
Hall
Att göra entré i en hall med fönster är lite extra trevligt, och inte helt vanligt i en lägenhet. När det förekommer är det just ofta i en 1880-talsbostad. Denna hall har ett stort fönster, gott om plats till att välkomna gäster på och ytor med plats att möblera; här kan man till exempel ha ett hemmakontor. Här finns också bra förvaring i form av ett anslutande kapprum/förråd. På golvet ligger marockanskt klinker i ett ljust mönster. Från hallen har man en fin siktlinje genom hela våningsplanet med kök och vardagsrum i fil, en vy som alltid känns trevlig att komma hem till.
Vardagsrum
I fil med köket ligger vardagsrummet. Här landar man gärna i soffa och fåtöljer. Rummet bjuder in till ett mysigt lugn. Generösa väggytor ger plats åt förvaringsmöbler och i anslutning finns också en inbyggd originalgarderob.
Kök
Från hallen kommer man vidare in i köket, som är ett ljust rum med både fönster och balkongdörrar in mot gården. Köksinredningen är ett platsbyggt shaker-kök med infällda luckor och lådfronter, från Lundins kök. Bänkskivorna är av grå jämtländsk kalksten och vitt kakel klär väggarna vid arbetsytorna. Maskinell utrustning i form av induktionshäll, ugn, kolfilterfläkt samt integrerad diskmaskin, kyl och frys. Härlig plats för matbord intill utgången till balkongen, och enkelt att duka upp utomhus. Balkongen ligger vänd mot väster och är cirka 2,4 x 1,4 meter stor, har smidesräcke och trätrall i akacia. I köket finns också trappan upp till övervåningen samt en platsbyggd bokhylla intill.
Sovrum
En trappa upp finns två möjliga sovrum, idag disponerade som sovrum respektive arbetsrum. Att ligga under snedtak och takfönster och titta på stjärnorna är en härlig känsla! Synliga takbjälkar bidrar till den mysiga atmosfären här uppe. Från sovrummet finns en dörr till vinden och lägenhetens två vindsförråd – smidig access till dessa alltså. I det nuvarande arbetsrummet finns en rymlig klädkammare.
Badrum
Ett rymligt badrum är också en tillgång i detta hem. Här finns badkar med dusch, wc, handfat med spegel ovanför, handdukstork och tvättmaskin. Förvaring på hyllplan bakom draperi. Väggarna är kaklade med vitt kakel, på golvet ligger grå klinker med golvvärme och i taket sitter vitoljad pärlspont med spotlights.
Huset
Huset på Bondegatan 1 F-G, Höken 15, uppfördes under åren 1885–1890 och ritades av Adolf Emil Melander (1845–1933). Melander var en produktiv arkitekt som ritade många påkostade byggnader i Stockholm, bland annat Bångska palatset på Stureplan 6 (där bland annat en av entréerna till Sturegallerian och butiken Zara idag finns), men var även aktiv ute i landet och har bland annat ritat domkyrkan i Luleå. Höken 15 består av ett gatuhus med tillhörande gårdsflygel, har lokaler i gatuplanet och bostadsvåningar därovan.
Vägbeskrivning
Bondegatan är starkt förknippad med stadsdelen Södermalm och området SoFo. Här bor du i händelsernas centrum, nära många trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Götgatan och Medborgarplatsen med dess stora utbud av butiker och nöjen finns också runt hörnet. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Skånegläntan, Nytorget och Vita Bergen i närheten. Ett kvarter bort finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.