Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermannagatan 50A, 5tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51,2 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 045 kr/mån inkl; värme, v/a )

Södermannagatan 50A

JUGENDTVÅA MED FANTASTISK BALKONG & KAMIN

FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL TEXT: UNDIN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 50A, 5tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
51,2 kvm
Föreningens information
Avgift
3 045 kr/mån inkl; värme, v/a

Driftskostnader

El
3 300 kr/år
Sotning
500 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: E Hjelm 1911-12

Brf Södermalm på Södermannagatan 50 är inte bara en av Södermalms äldsta bostadsrättsföreningar, Harven 40 är även ett av kvarteret Harvens äldsta hus. Detta tidstypiska jugendhus från 1911-1912 är liksom sin granne på Södermannagatan 52 både ritat och uppfört av byggmästare E Hjelm, som trots att han troligtvis inte var arkitekt stått för många hus under 1900-talets första decennier. Harven 40, ett tack vare en suterrängnivå sex våningar högt femvåningshus, är ett enkelt utsmyckat gult hus med stora rödmålade fönster och en svängd fronton högst upp på husets mitt. På markplan huserar en vävateljé, en butik samt en frisör som alla bringar hyresintäkter. Detta är ett hus många grannar bott länge i, vilket är fullt förståeligt med allt det har att erbjuda de boende– bokstavligt mellan himmel och jord. Vad sägs om en vacker innergård med odlingar, körsbärsträd och cykelställ under tak, eller varför inte en av söders finaste takterrasser med riktig Karlsson på taket-utsikt över Södermalms takåsar? Terrassen är bokningsbar, har pentry och toalett i anslutning, grill, markis och ett stort bord med många sittplatser, perfekt för födelsedagsfirande eller grillning varma sommarkvällar och soliga eftermiddagar. I husets markplan finns även en snickarbod, ett barnvagnsförråd och en ordentligt utrustad tvättstuga med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Både stämning, ekonomi och grannsämja är god här på Södermannagatan 50.

FÖRENINGEN

BRF Södermalm

Föreningen

Brf Södermalm i Stockholm (org. 702002-2740) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Harven 40 år 1918. Föreningen består av ett flerbostadshus med adresserna Södermannagatan 50 och 50 A och omfattar 30 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 844 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 5 MSEK. Man har ett positivt kassaflöde och goda intäkter från lokaler. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 180 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2020 stamspolning. 2019 fasadrenovering mot gatan. 2018 ny porttelefon installerades. 2017 nytt tak över entrén till gårdshuset, snöräcken på övriga tak monterades. 2016 byte relining av horisontalstammar i källaren, översyn och mindre arbeten på fasaden. 2015 fönsterrenovering. 2011 renovering av trapphus, iordningsställande av innergård. 2001 inspektion och ommålning av tak. 1998 fjärrvärme installerades. 1982 fasaden renoverades. 1983-1985 stambyte.

Planerade renoveringar

2020 / 2021 renovering av hissar.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv vars grundutbud ingår i avgiften, bredband via ComHem, medlem tecknar eget avtal.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, innergård med utemöbler, grill och planteringar, cykelställ under tak, härlig takterrass som går att boka.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad, man har två städdagar / år.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med Stefan Nilsson i styrelsen 12 maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på lugna och trivsamma Södermannagatan med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom snabbt räckhåll, till exempel runt Nytorget. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger, service och tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Man behöver heller inte sakna grönska - Lilla och Stora Blecktornsparken, Vita Bergen, Årstaviken och den fina lekparken Bryggartäppan är några oaser i närheten. Dessutom finns vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.