Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Handelsvägen 16
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
förvaltarens info [Tomtareal] => [Avgift] => 3 036 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 243 kr/mån i obl. tillägg för bredband) )

Handelsvägen 16

GENOMGÅENDE & INSYNSSKYDDAD JUGENDTVÅA HÖGST UPP I HUSET - MÖJLIG TREA

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Handelsvägen 16
Område
Gamla Enskede
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
61 kvm
förvaltarens info
Avgift
3 036 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 243 kr/mån i obl. tillägg för bredband)

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matboden
En kvarterskrog i området.
Matateljén
Uppskattad restaurang nära Sandsborg.
Delselius Bageri
Ett bageri som ligger intill ovanstående.
Villakvarteren
Promenadvänligt och vackert så det förslår.
Parkerna
Gott om grönska finns i denna stadsplan, bl.a. Margaretaparken.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Victor Bodin 1909

Huset på Handelsvägen 16, Torparen 12, uppfördes 1909 efter ritningar av arkitekt Victor Bodin. Det är ett flerfamiljshus i tre våningar där det översta etaget är en från början inredd vindsvåning. Fasaden är putsad i gulockra där slätputs varvas med spritputs vilket ger liv åt fasaden. Fönstren i huset är av nyare datum, annars bevarar jugendhuset mycket av sin ursprungliga karaktär. Brf Torparen är en liten, varm och trevlig förening med god ekonomi och fin gemenskap, och möjlighet att ha stort inflytande för den som vill. Husets innergård är en stor tillgång för de boende med utemöbler för såväl vardagens måltider som för kalas. Barnen kan leka fritt då gården är innesluten och endast kan äntras från trapphuset. Föreningens tvättstuga ligger på nedre planet och smidigt nära denna lägenhet. Då flera i huset har egen tvättmaskin är det enkelt att få tid i här. Den är utrustad med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare, tvättstreck och värmeaggregat. I huset finns även ett gemensamt rum i källaren med bland annat pingisbord, cykelrum och vagnsrum. På husets framsida kan du möta morgonsolen och ta en kaffe på trappan och se grannskapet vakna.

FÖRENINGEN

Brf Torparen i Enskede (769600-0798)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Torparen i Enskede (org. nr 769600-0798) innehar fastigheten Torparen 12. Föreningens bostadshus är beläget i G:a Enskede och byggdes 1909. Föreningen upplåter 9 st lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1993 medan den ekonomiska planen tillkom 2002, troligen togs huset över i samband med detta.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt. Avtalet med kommunen löper till 2021, därefter kommer ett nytt avtal som gäller i tio år.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo. Teknisk förvaltning ombesörjs av medlemmarna.

Renoveringar

I urval har följande skett. 1981 – stambyte (en annan uppgift är 1989). 2012 – takrenovering. 2013 – tvättstuga samt markradonmätning (godkänd med god marginal). 2014 – Tak, värmekabel och snöskydd. 2015 – fönsterbyte, tvättmaskin. 2017 – fiberbredband. 2018 – OVK, rengöring av ventilation. 2019 – byte av takfönster samt takfläkt. 2020 - energideklaration.

Kommande renoveringar

Föreningen har beställt en ny underhållsplan. Det här året kommer mindre åtgärder att göras för energiförbrukningens skull. Några takfönster ska bytas i bostaden som ligger högst upp.

Ekonomi

Föreningens aktuella lån uppgår till låga 1,7 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 3,000 kr/kvm boyta. Detta är hälften så mycket som den genomsnittliga belåningen i Enskede. Årliga intäkter uppgår till ca 350 tkr. I kassan finns ca 370 tkr. Bortsett avskrivningar så är föreningen i likviditetsmässig balans.

Avgifter

Med ledning av att kommunen höjer tomträttsavgälden behöver man höja avgiften något. Detta ska diskuteras i höst.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar i Stockholm.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna via ett rullande schema. Det innebär att man behöver hjälpa till ungefär tre gånger per år. Gemensamma städdagar förekommer.

Tvättstuga

Tvättar gör man i källaren, här finns 2 st tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare. Ägaren upplever att det är ofta som tvättstugan är ledig då flera boende har egna maskiner.

Gemensamma utrymmen

Föreningens hus ligger ganska precis i mitten av den ursprungliga stadsplanen för Gamla Enskede. Inte minst medför detta att föreningens innergård har ett trevligt läge och känns precis som en villaträdgård. Gemensamma möbler kan nyttjas. I övrigt har föreningen förstås tvättstuga samt enkel barnvagnsförvaring som nås via trapphuset. Cykelrum finns också, samt ett stort gemensamt rum med pingisrum.

Parkering

Inga egna p-platser finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och då kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband via Stockholms stadsnät (fiber 200/200 Mbit/s). Bredbands-tv via Sappa.

Övrigt

Huset har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaden är särskilt betydelsefull för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt. Detta gäller enbart exteriören.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i juni 2020, med styrelsekontakt. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken. Här kan man åka pulka på vintern och träna alla årstider. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd, och Robin Delselius bageri ligger endast fyra minuter bort, vilket borgar för gott, färskt frukostbröd närhelst du vill ha det. Nackareservatet, bibliotek, simhall, och Enskede IP är andra tillgångar i området. Dalen centrum, Globen shopping och Farsta är olika alternativ då inköp behöver göras. Bland flera kommunikationsalternativ ligger tunnelbanestationen Sandsborg cirka 500 meter bort.