Type and press Enter.

Holländargatan 9A

CHARMIGT FUNKISBOENDE GRANNE MED TAKÅSARNA

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Holländargatan 9A
Område
City / Norrmalm
Våning
6 av 7, hiss finns
Rum
1 rum
Area
32 m²
Förvaltarens information
Avgift
1 795 kr/mån inklusive vatten, värme och bredband.

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: EDVARD BERNHARDS 1939

Denna vackra funkisbyggnad, Islandet 19, mitt i centrala Stockholm stod klar år 1939. Den uppfördes efter ritningar av arkitekt Edvard Bernhards på uppdrag av byggmästare Thure Karlsson. Bernhard fick bland annat flera prestigeuppdrag för Kreuger under sin tid, till exempel en vacker fastighet på Villagatan 13 och Banque de Suède i Paris. Dessutom ritade han Åhlénshuset vid Skanstull. Islandet 19 ligger i centrala kvarter vägg i vägg med Centralbadet och den legendariska parken, som figurerade i den klassiska Trenterboken; Tragiskt telegram. Fastigheten är något ovanlig för tiden, då den byggdes med butiker och kontor på de nedersta våningsplanen, samt med terrasser. Fasaden består av beige puts med burspråk, balkongerna har fronter i glas. Entrén är indragen från gatan och porten är den ursprungliga, i trä och glas. Trapphuset är elegant i marmor.

Idag ägs huset av Brf Funkislandet, en förening som bildades 1999 och består av 39 lägenheter. Till huset hör en storslagen takterrass i väster med vid utsikt över Stockholms taknockar och skyline, gemensam för alla i huset att nyttja. Här finns också en grill och utemöbler. I huset finns även en tvättstuga och till lägenheten hör ett källarförråd på två kvadrat.

FÖRENINGEN

Brf Funkislandet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Islandet 19. Föreningen upplåter 39 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Edvard Bernhards och uppfördes 1939.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2010-06-17.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Bantorget Fastighets AB.

Utförda renoveringar i urval

2019 - trapphus ommålat i ursprungsfärgen från 1939. Installation av torkskåp så nu finns torkskåp och torkrum. OVK och radonmätning genomförd. Entré har fått stengolv och stenväggar behandlade.

2018 - fönster utvändigt slipade och oljade. Energideklaration genomförd.

2017 - hissar renoverade.

2016 - renovering av ventilationsanläggning.

2015 - spolning av stammar.

2014 - installation av fjärrvärme, säkerhetsdörrar och renovering av takbeläggning.

2013 - nya elstammar/elledningar, stambyte kök och badrum och nya tät- och ytskikt i badrum.

2003 - renovering av balkonger, fasadbeläggning och fönster.

Kommande renoveringar

Cykelrum, restaurering av trapphus och entréer, ventilation för ökad komfort och minskade kostnader och solceller för minskade energikostnader. Se årsredovisningen för bra beskrivning.

Ekonomi

De långfrisiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 42 mkr. Föreningen har god ekonomi tack vare höga intäkter från lokalhyresgästerna samt låga räntekostnader. Föreningen har över 2 000 000 i egen kassa och därför god kassalikviditet. Föreningen har hög soliditet, dvs bra eget kapital i förhållande till den totala balansomslutningen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Företaget som genomför trapphusstädningen erbjuder boende 10% rabatt för hemstädning.

Städdagar

Föreningen har haft gemensam ordningsställande av takterrassen och har klätt granen gemensamt. Ingen gemensam städning behövs.

Tvättstuga

Ligger i husets källare.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fantastisk gemensam takterass. Takterrassen är bokningsbar på antingen södra eller norra delen som har sol från morgon till kväll. Cykelförråd. Källsortering sker på entréplan i soprum. Grovsopor ställs i grovsoprum på källarplan vid hiss. Det finns dubbla vindsförråd på samma nivå som takterrassen som skulle kunna ändras till gemensamma utrymmen.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och fiber 100/100 från Stockholms Stadsnät. Leverantör av internetförbindelse är Stockholms Stadsnät.

Överlåtelseavgift om 1183 kr betalas i enlighet med stadgarna. Pantsättningsavgift om 473 kr per pant.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-05-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Även om adressen är central ligger detta boende på en lugn parallellgata till Drottninggatan och alltså vägg i vägg med Centralbadet. Den vackra innergården som hör till huset är sannerligen något att njuta av. Runt hörnet finns dock pulsen från city, här är det sannerligen nära till allt! Hötorget med all sorts service, kommunikation och den shopping som önskas. Här finns förstås också gott om restauranger och caféer, biografer, teatrar och unika butiker.

En kort promenad bort har du Tegnérlunden med sval grönska under varma sommardagar. I närheten finns också gröna Humlegården och Stureplan med folkmyller, nöjen och shopping. Närhet till Odenplan och Stadsbiblioteket är också trevligt. Hötorgets t-banestation ligger i kvarteret och Centralen ligger en kort promenad bort. Dessutom hittar du flera innerstadsbussar i närheten.