Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Slipgatan 11
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 1 av 7, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 37 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 566 kr/mån inkl värme, vatten och bredband )

Slipgatan 11

VÄLPLANERAD TVÅA OM 37 KVM I CHARMIGA KVARTER INVID VATTNET

TEXT: ERIKSSON FOTO:PEDERSSEN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Slipgatan 11
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
1 av 7, hiss finns
Rum
2 rum
Area
37 kvm
Föreningens information
Avgift
2 566 kr/mån inkl värme, vatten och bredband

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
6 864 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Archibald Frid 1939

Ritningarna signerades 1938 av arkitekt Archibald Frid. En man som ritade många byggnader i innerstaden och även förorter som Midsommarkransen, Årsta och Fruängen. Ett av hans första uppdrag, som han ritade tillsammans med Carl Åkerblad, var det stora funkiskomplexet på Kungsholmen mellan Kungsklippan och Kaplansbacken.

Huset på Slipgatan 11 är ett ljust putsat 7-våningshus som likt de andra husen här i området influerats av funktionalismen vindar. Den funktionalistiska tidsepoken som för 80 år sedan var något helt nytt och modernt från tidigare epoker. Från och med nu var det ändamålsenliga det sköna och den detaljrika exteriör som tidigare dominerat övergick nu till slätputsade fasader, flacka sadeltak och rektangulära tvåglasfönster som skulle släppa in stora mängder ljus. Sol och ljus var nämligen några faktorer som prioriterades och därav de karaktäristiska hörnfönstren, burspråken och de många balkongerna som byggdes på trettiotalet.

Funktionalismen hade också en social ambition, då man ville kunna skapa moderna välutrustade bostäder åt alla. Vardagsrummet skulle användas som samlingsrum för hela familjen medan köken förminskades till ett minimum. Syftet var att förändra människors syn på bostaden.

Skrovet 8 är ett klassiskt funkishus som i mångt och mycket bevarar sitt ursprungliga utseende i enlighet med Archibald Frids ritningar från slutet av 30-talet. Bottenvåningen är till stora delar putsad i en vit nyans men här finns marmorklädda partier, till exempel vid entrén. På bottenvåningen inreddes en större butikslokal som var uppdelad i speceri- och mjölkaffär. Att livsmedelsaffären Handlar’n är en av dagens lokalhyresgäster rimmar därmed väl med historien. Idag är Brf Skrovet 8 en vänlig förening med såväl glöggmingel som sommarfest. Rabatterna utanför huset ägs av Stockholms stad men sköts av förening. För den som cyklar finns dubbla cykelförråd och självfallet även en välutrustad tvättstuga. De fyra kvarvarande hyreslägenheterna är fin dold tillgång.

FÖRENINGEN

Brf Skrovet 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Skrovet 8 och tillhörande mark. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lägenheter (57, 42, 42 och 37 kvm) och 2 lokaler med hyresrätt (matvarubutik samt showroom för kläder) samt 3 parkeringsplatser. Föreningen övertog fastigheten 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar

2019 Byte av avloppsrör i källaren. 2019 Byte av pumpar i pumprum. 2018 Obligatorisk ventilationskontroll. 2018 Byte av pumpar i pumprum. 2017 fönsterrenovering. 2016 stamspolning och filmning. 2016 genomförd brandsyn, tätning av brandceller, montering av brandvarnare på vind, källare/tvättstuga och i trapphus. 2014 hissrenovering. 2013/14 ovk. 2012 besiktning balkonger. 2012 anläggning av planteringar framför huset. 2011 installation av fiberoptiskt bredband. 2010 byte av entréport. 2009 installation av postboxar samt byte av dörrar i allmänna utrymmen. 2008 byte av elinstallationerna i fastigheten, byte av lås i allmänna utrymmen, målning av trapphus och ny namntavla i entrén. 2007 totalrenovering tvättstuga och upprustning av värmesystem, byte av resterande stammar. 2000 - 2006 stambyte. 2005 installation fjärrvärme. 2004 dränering grundmur. 2001 målning fönster, fasadmålning, omläggning av tak, renovering av balkonger och altaner.

Kommande renoveringar

2020 Reparation vissa fasadskador, målning av undersidor balkonger, renovering av ytskikt utsidan markplan, renovering piskbalkong.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god. De fyra kvarvarande hyresrätterna är att betrakta som en avsevärd dold tillgång. Föreningen har en pågående försäljning av en hyresrätt om 42 kvm. De långfristiga skulderna för föreningens fastighet ligger på ca 16,2 mkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig över en 30 års period. Föreningen planerar inga avgiftshöjningar och har inte upptagit några nya lån sedan den senaste årsredovisningen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen genomför normalt två städdagar varje år.

Förråd

Lägenheten disponerar ett förråd.

Tvättstuga

En nyrenoverad och välutrustad tvättstuga i källaren. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Två cykelrum samt soprum vilket finns lättillgängligt vid entrén.

Utemiljö:

Det finns en gemensam takterrass (piskvind) där föreningen har lämnat in bygglov för att bygga

om den till en fräsch och modern takterrass.

Bredband och kabel-tv

Fiberoptiskt bredband (100/100 Mbit/s) via Ownit ingår i avgiften. Alla lägenheter i fastigheten kan anslutas till kabel-tv via Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från samtal med styrelsen 2020-06-06, årsredovisning 2019 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteren vid Slipgatan och Bergsunds strand bebyggdes vid 1930-talet slut, även om några hus stod klara först i början av 1940-talet. Dessa byggnader tillhör de sista i området, som tidigare hyste Bergsunds mekaniska verkstad och dess stora fabrik. Åttio år senare är det inte ett dugg svårt att förstå varför man valde att bygga bostäder just här. Med ett attraktivt läge nära vattnet och vackra promenadstråk runt hörnet, bor du avskilt och centralt på en och samma gång. Går vi åt ena hållet finner vi massor av fina promenad- och motionsstråk som gjorda för hundpromenader. Möjligheter till bad på till exempel Långholmen, Reimersholme och i Tanto är inte heller långt bort. Läget ger även direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer. Här hittar du förstås också Hornhuset och söderklassikern restaurang Tjoget. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret och konserterna på Debaser Strand.