Type and press Enter.

Åsögatan 174

Charmig och välplanerad etta på Söder - med varje kvadrat på rätt ställe!

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 174
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
24 m²
Enligt föreningens info
Avgift
1 166 kr/mån inkl. värme, vatten, tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden utgör ett storgårdskvarter och hör till de första funkishusen som uppfördes i Sverige, i en tid där det mesta som byggdes var klassicistiskt.

Husen ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, och den som stod bakom det mesta av organisationens produktion i Stockholm. Ritningarna från sent 1920-tal visar en futuristisk skapelse med långa skarpa linjer, vilket förstärks genom de höjdskillnader som finns i kvarteret.

I Brf Ljuset finns 261 bostadsrättslägenheter samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt. Föreningen är stor och stabil med många tillgångar för de boende. Här finns tre bokningsbara tvättstugor och en obokningsbar, tre övernattningslägenheter med två, fyra och sex bäddar, den största även med fullt utrustat kök, mycket praktiskt när man har långväga gäster. Gården är en stor tillgång för alla boende, här finns flera avskilda sittgrupper och grillar att låna. Här är det ljuvligt att dricka kaffe i solen, odla i de gemensamma odlingslådorna eller äta en middag i någon av bersåerna. Ett grönskande uterum mitt i stan.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

1996 - rör- och elstambyte.

2004 - rapphusrenovering.

2010 - ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter.

2011-2014 - fönsterrenovering och omputsning av fasad.

2015 - stamspolning.

2016 - utvidgat cykelrum.

2018 - gårdsrenovering.

2019 - OVK.

Kommande renovering

Underhållsmålning av fönster planeras under 2019-2020. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 3 314 kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. I föreningen finns det tre gästlägenheter de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum.

Avgift

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband (1000 mbit/s), ComHems grundutbud, bostadsrättstillägg och gas. För de lägenheter som inte har gas inkopplat görs ett avdrag för detta. Inga avgiftsförändringar är planerade.

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1163 kr och en pantsättningsavgift om 465 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-TV är installerat och levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2018 och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med utmärkt läge mitt på Södermalm, mitt i folklivet men ändå med avskildhet, granne med en mängd restauranger och caféer. Restaurangen Nook i samma hus blir kanske din favorit? Eller kanske Vinbaren Folii eller måhända Delselius bageri, där du handlar bröd och bakelser?

Nytorget ligger i kvarteret intill och du har inte många minuters promenad till den Vitabergsparken, där du kan ha picknick och titta på Parkteatern under sommarmånaderna. Du bor också nära de makalösa vyerna från de berömda utkiksplatserna Fjällgatan, Mosebacke och Katarinakvarteren. För cineasten finns biografen Victoria på hörnan mot Götgatan.

En kort promenad bort hittar du Götgatan och Medborgarplatsen där du enkelt tar dig vidare över stan kommunalt. Även ett stort antal bussar trafikerar området.