Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Åsögatan 174
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 24 kvm
Enligt föreningens info [Tomtareal] => [Avgift] => 1 166 kr/mån inkl. värme, vatten, tv och bredband )

Åsögatan 174

Charmig och välplanerad etta på Söder - med varje kvadrat på rätt ställe!

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Åsögatan 174
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
24 kvm
Enligt föreningens info
Avgift
1 166 kr/mån inkl. värme, vatten, tv och bredband

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden utgör ett storgårdskvarter och hör till de första funkishusen som uppfördes i Sverige, i en tid där det mesta som byggdes var klassicistiskt.

Husen ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, och den som stod bakom det mesta av organisationens produktion i Stockholm. Ritningarna från sent 1920-tal visar en futuristisk skapelse med långa skarpa linjer, vilket förstärks genom de höjdskillnader som finns i kvarteret.

I Brf Ljuset finns 261 bostadsrättslägenheter samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt. Föreningen är stor och stabil med många tillgångar för de boende. Här finns tre bokningsbara tvättstugor och en obokningsbar, tre övernattningslägenheter med två, fyra och sex bäddar, den största även med fullt utrustat kök, mycket praktiskt när man har långväga gäster. Gården är en stor tillgång för alla boende, här finns flera avskilda sittgrupper och grillar att låna. Här är det ljuvligt att dricka kaffe i solen, odla i de gemensamma odlingslådorna eller äta en middag i någon av bersåerna. Ett grönskande uterum mitt i stan.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och omputsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte,

Kommande renovering

Under 2021 planerar föreningen att rensa OVK kanalerna. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 2.757kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på gården, en på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Tvättstugorna når du från gården.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum. Föreningen har även en lokal som man planerar att använda som kontorshotell för sina medlemmar. Lokalen genomgår en renovering och öppnar förmodligen till sommaren.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos eller närstående, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Månadsavgift, Bredband och TV

Gas, värme, V/A, bredband, Comhems kabel-tv grundutbud och bostadsrättstillägg på försäkring ingår i avgiften. Bredband levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa. Det ingår ansvarsförsäkring för styrelsen samt kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, stadgar från 2020 samt hemsidan. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

Här bor du med utmärkt läge mitt på Södermalm, mitt i folklivet men ändå med avskildhet, granne med en mängd restauranger och caféer. Restaurangen Nook i samma hus blir kanske din favorit? Eller kanske Vinbaren Folii eller måhända Delselius bageri, där du handlar bröd och bakelser?

Nytorget ligger i kvarteret intill och du har inte många minuters promenad till den Vitabergsparken, där du kan ha picknick och titta på Parkteatern under sommarmånaderna. Du bor också nära de makalösa vyerna från de berömda utkiksplatserna Fjällgatan, Mosebacke och Katarinakvarteren. För cineasten finns biografen Victoria på hörnan mot Götgatan.

En kort promenad bort hittar du Götgatan och Medborgarplatsen där du enkelt tar dig vidare över stan kommunalt. Även ett stort antal bussar trafikerar området.