Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bjurholmsplan 23
  [Område] => Södermalm - Katarina
  [Våning] => 4.5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 23 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 655 kr/mån Inkl; värme, v/a )

Bjurholmsplan 23

MYSIG OCH VÄLPLANERAD STUDIOETTA I VACKERT RENOVERAT 1920-TALSHUS

FOTO: SPINELL STYLIST: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bjurholmsplan 23
Område
Södermalm - Katarina
Våning
4.5 av 6, hiss finns
Rum
1 rum
Area
23 kvm
Föreningens information
Avgift
1 655 kr/mån Inkl; värme, v/a

Allmänt om fastigheten

El
5 800 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
7 800 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Paul Hedqvist 1929

Huset på tomten Harven 38 vid Bjurholmsplan uppfördes under åren 1929–1930 och ritades 1928 av Paul Hedqvist. Hedqvist (1895–1977) är kanske mest känd för att ha ritat välkända landmärken som Skatteskrapan, DN-skrapan, Tranebergs- och Västerbron samt till exempel Bromma Flygplats, ”Per-Albin-radhusen” i Ålsten och ett stort antal skolbyggnader, över 15 i Stockholmsområdet. Han var även stadsplanearkitekt i Stockholm och professor på Kungliga Konsthögskolan. Harven 38 är ett hus i sex våningar som består av ett gathus med en gårdsflygel. Det inreddes från början med små bostadslägenheter men byggdes ett par decennier senare om till lägenhetshotell. Acapulco hotell, som det hette, stängde 2012 och därefter byggdes huset om med vanliga lägenheter igen, genom arkitekt Marcus Axelsson, HAG arkitekter. Han valde att behålla alla originaldetaljer som stuckaturer och golv av fiskbensparkett. Alla stora vackra fönster försågs nya träytterbågar i originalutförande för att bevara känslan av 1920-tal och befintliga spanjoletter kromades om. Trapphuset rustades också upp och fick en ljusgrå bröstning med speglar och kantlister och brutet vita väggar ovanför dem, och lägenheterna försågs med säkerhetsdörrar. Huset förvaltas idag av Brf Bjurholmsparken och består av 46 bostadsrättslägenheter och en kvarvarande hyresrätt.

FÖRENINGEN

Brf Bjurholmsparken

Föreningen

Brf Bjurholmsparken (org. nr 769624-2242) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Harven 38 år 2013. Föreningen består av ett gathus beläget på Bjurholmsplan och omfattar 45 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 1 lokal med bostadsrätt och 1 källarlokal med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 10 629 kr per kvm boarea. En obligatorisk avgift om 233 kr / månad tillkommer för bredband. Avgiften höjdes i januari, inga ytterligare höjningar är planerade. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Frubo AB. Teknisk förvaltning sköts av Brf Partner AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och bredband, en obligatorisk avgift om f n 233 kr / månad tillkommer.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. En charmig innergård med trätrall, utemöbler och grill, källare med förråd, soprum och cykelrum.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2020 ny värmepanna har upphandlats och installeras i juni, 2019 rörelsestyrd belysning har installerats i källaren, tätning av fönster i trapphus, 2018 miljöinspektion genomfördes för att utreda möjlighet att minska miljöpåverkan och kostnader i fastigheten, nytt rör i källarförråd, 2017 nya maskiner i tvättstugan, 2012-2013 fasadrenovering, 2011 omläggning av tak, 2000 nya stammar i kök och badrum, nya elstigare.

Planerade renoveringar

En vattenskada på en takterrass och en vattenskada i källaren ska åtgärdas med start under hösten 2020 alt. under våren 2021.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här är biltrafiken ett minimum och här leker barnen i parken och man kan sola och ha picknick ostört. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter. Men allra närmast, runt hörnet på Bjurholmsgatan, ligger populära restaurangen Livs. Andra trevligheter i närheten som kan bli dina stamställen är till exempel Bleck, Falloumi, Reggev Hummus och Elefantpojken. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826–1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.