Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bolmensvägen 16
  [Område] => 
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 34 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 837 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband via Ownit 1000/1000 Mbit samt T
V basutbud.
)

Bolmensvägen 16

LJUST OCH RYMLIGT PÅ 34 KVADRAT

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: RYDMAN FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bolmensvägen 16
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
34 kvm
Avgift
1 837 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband via Ownit 1000/1000 Mbit samt T V basutbud.

Driftskostnader

El
3 100 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 100 kr/år

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1942 Nils G:son Friberg & Ernst Hawerman

Denna fastighet är ritad av Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman, den byggdes av AB Stockholmshem och stod färdig 1944. Det var ett så kallat barnrikehus, som byggdes med statliga lån för “mindre bemedlade barnrika familjer”. Bostadsbristen och trångboddheten var fortfarande påtaglig vid 1940-talets början, vilket gjorde att flera allmännyttiga kommunala bostadsbolag startade, AB Stockholmshem var ett av dem tillsammans med AB Familjebostäder i Stockholm. Bostadsbyggandet fick sig en rejäl skjuts, framförallt var det ytterområden som Hägerstensåsen, Kärrtorp och här, Årsta som bebyggdes. Främst var det tre våningar höga lamellhus som uppfördes, gärna grupperade parallellt eller i rät vinkel i förhållande till varandra. Mellan hus och gata finns ett stycke mark med träd eller odlingar. Gott om solljus i lägenheterna blev också en central utgångspunkt i planeringen. I denna fastighet är det tegel som blir fasadens huvudsakliga dekoration, de symmetriska tvåluftsfönstren är dominerande och har placerats regelbundet på fasaden. Porten framhävs med hjälp av tvärgående tegel i relief samt med ett glasparti i själva entrén. Det är ett välbevarat hus med bevarad ursprunglig charm trots en rad renoveringar och upprustningar under årens lopp.

Idag är fastigheten k-märkt med klassificering Grön. Fastigheten ägs idag sedan 2009 av Brf Bolmen 1, en äkta förening som består av 155 hushåll, varav 133 bostadsrätter och 22 hyresrätter. Här är det gott om fokus på trivsel, i huset finns exempelvis en gemensam möjlighet att odla i en rad tillgängliga pallkragar. Utomhusmiljön är mycket uppskattad med uppvuxna planteringar och blommande träd, samt gemensamma grillplatser och sittgrupper, fria för de boende att använda. I huset finns också tvättstuga samt cykelförråd, och till lägenheten hör även ett källarförråd om två kvadrat.

FÖRENINGEN

Brf Bolmen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen Bolmen 1 (org. nr 769618-3008) innehar fastigheten med samma namn som består av 9 st flerbostadshus. Husen började uppföras 1942 och är belägna i Årsta efter Möckelvägen och Bolmensvägen. Föreningen upplåter 135 st lägenheter med bostadsrätt, 20 st med hyresrätt och 21 st uthyrda lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2009.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av Förvaltning i Östersund AB och den tekniska förvaltningen erhålls via Driftia.

Urval renoveringar

2020: Byte av undercentral fjärrvärme.

2018: Renovering av samtliga trapphus. Stensättning på gården mellan Bolmensvägen 22 och Möckelvägen 23.

2017: Åtgärdande av samtliga ventilationsinstallationer som fått anmärkning efter OVK. Internetbaserat bokningssystem för tvättstugan togs i bruk. Portlåssystem med taggar och porttelefon.

2016: Genomförd OVK, stamspolning, takunderhåll och besiktning av hyresrätter. Fönsterrenovering/utvändig målning genomfört i tre etapper.

2015: Markarbete avloppsrör, reparationer och övrigt löpande underhåll.

2013: Byggnation av balkonger.

1995-1997: V/A-stammar kök och badrum, elstammar.

Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2011. Det finns inga stora renoveringar planerade. Se årsredovisning för mer information om underhåll.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 35. I kassa & bank finns ca 7,9 mkr. Föreningens många kvarvarande hyresrätter innebär rikliga kapitaltillskott den dagen de upplåts till bostadsrätter. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.900 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.500 kr.

Avgifter

Inga beslut om någon avgiftshöjning.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna försäkringar med styrelseansvar. Föreningen har tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg för alla medlemmar.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädning är en gång per år. Föreningen står för containerinhyrning två gånger per år där boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 4 st tvättstugor. De är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp. Bokning kan ske via webben.

Gemensamma utrymmen

Förutom tvättstugorna finns cykelrum i källarplanen samt barnvagnsrum. Mellan husen finns en grön och lummig gård med uppväxta fläderträd, syrener och rosenbuskar. På gården finns uteplatser, murade grillar, lekplatser och gräsytor. Tio pallkragar finns att hyra för egen odling. I föreningen finns det en trädgårdsgrupp för de boende som vill vara med och påverka utemiljön. Sopsortering av glas och tidningar sker i de fristående byggnaderna på gården. Det finns även kärl för matavfall i soprummen.

Parkering

Föreningen har 15 st parkeringsplatser för uthyrning till de boende till en kostnad om 400kr/månad. Samtliga parkeringsplatser är uthyrda och det är kö (21 personer) till lediga platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens internetleverantör via fiber är Ownit. Kabel-tv genom Com Hem. Kostnaden för bredband debiteras separat som ett tillägg på avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brfbolmen1.se.

OMRÅDET

Från denna adress når du många guldkorn, vad sägs om stans godaste focaccia, på surdegsbageriet Spigamadre eller prisade bakverk från Enskedeparkens bageri? Årsta är också ett spännande område ur byggnadshistorisk och arkitekturhistorisk synvinkel, här finns många vackra byggnader bevarade. Folkhemmets framväxt med allmännyttans publika platser, bibliotek, folkets hus och teater finns välbevarat bland annat i Årsta torg, inte långt från detta boende, torget bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Årsta ger dig även många grönområden och fina promenadstråk, bara några minuter bort ligger Årstaskogen och Årsta holmars naturreservat, ett uppskattat område längs med Årstavikens vatten. Så här års är förstås också närheten till bad en stor fördel med denna adress – längs klippor eller på badplatser, man ångrar aldrig ett dopp!

Kommunikationerna vidare in mot stan är också utmärkta från Årsta. Från denna adress ligger tvärbanestationen Linde två minuter bort. På tio minuter promenerar du till Globen, ytterligare några minuter till så når du Gullmarsplan för vidare transport in mot city, både med bussar och med tunnelbana.