Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Krukmakargatan 31 A, 4 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 74 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 269 kr/mån inkl. värme, vatten [Andelstal] => 3,9667 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 17/1402 )

Krukmakargatan 31 A

HÖGT, SOLIGT OCH KONSTNÄRLIGT HÖRNLÄGE MED VACKER ORIGINALSTUCKATUR

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Krukmakargatan 31 A, 4 tr
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
74 kvm
föreningens information
Avgift
3 269 kr/mån inkl. värme, vatten
Andelstal
3,9667 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
17/1402

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 500 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Enl. schablon. Driftskostnader varierar beroende på levnadsvanor och avtal. Övrigt=gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hommage
I gamla brandstationen på Krukmakargatan finns en topprestaurang med inspiration från franska köket.
Judits second hand
Handplockade kläder och accessoarer på Hornsgatan.
Papercut
Stans bästa tidningsaffär
Grand gourmet
Suverän spansk delikatessbutik på Wollmar Yxkullsgatan
Thongwiset
Liten thaikrog på Hornsgatan 85

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Julin 1929-1930

Diligensen 4 är ett stiligt tjugotalsklassicistiskt hörnhus med fasad i röd slätputs, bottenvåning i granit, vacker ekport och självfallet spröjsade fönster. Huset slutfördes 1930 av arkitekt Henning Julin som något år senare fick en chefstjänst vid Fastighetskontorets underhållsbyrå. Julin var en uppskattad arkitekt och bland annat mottagare av S:t Eriksmedaljen och sedan 1933 riddare av Vasaorden. Den som studerar fastighetens originalplanritning noterar att Julin verkar ha lagt extra fokus just vid hörnlägenheten, med dess utskjutande burspråk mot Krukmakarbacken och på ritningen tydligt markerad stuckatur. Här huserar sedan 18 år Brf Diligensen 4. En vänlig välskött förening, med bland annat kvarvarande hyresrätter och goda lokalintäkter, som noggrant vårdar sitt vackra hus.

FÖRENINGEN

Brf Diligensen 4

Antal lägenheter och lokaler

Brf Diligensen 4 är en s.k. äkta bostadsrättsförening bestående av 39 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen äger marken där deras hus står.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Valorem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 250 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår till ca 18,8 mkr vilket ger en belåningsgrad på 7 621 kr/kvm totalyta. De kvarvarande hyresrätterna om 142 kvm är att anse som en rejäl dold tillgång. Intäkterna från lokaler samt hyresrättslägenheterna uppgick 2020 till ca 672 tkr. Föreningen visade 2020 positivt resultat (plus ca 301 tkr). Avgiften kommer troligen att höjas med 10 % under våren. Samtidigt kommer dock föreningen att skapa ett gruppavtal för bredband/telefoni.

Gemensamhetsutrymmen

Tvättstuga på entréplan med dubbla tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. två cykelrum varav ett litet där man även kan ställa barnvagnar. Cykel-/barnvagnsrummen ligger i korridoren mot Krukmakarbacken. Det finns ett grovsoprum på entréplan. Föreningen har dessutom vädringsbalkonger samt en vacker, välskött och lummig innergård med sittgrupper och blommande träd och buskar.

Uppvärmning

Fjärrvärmecentral utbytt 2013

Utförda renoveringar

1990 stambyte. 2005 säkerhetsdörrar installerades, ovk. 2006 omläggning av tak, stamspolning. 2007 byte av radiatorventiler för lägre värmekostnader. 2007-2008 fönsterrenovering, innerglas byttes mot isolerglas. 2009 renovering av fasad mot gård. 2012-2013 renovering av trapphus. 2013 utbyte av fjärrvärmecentral. 2015 ovk, stamspolning. 2017 renovering av fasad mot gatan. 2018 dränering mot Krukmakarbacken. 2020 ovk, radonmätning och energideklaration. 2020 utbytt torkskåp, torktumlare och mangel. Hiss renoveras löpande.

Kommande renoveringar

Föreningens svar: "Inget beslutat, vi har däremot startat en utredning om det behövs en relining av våra grundstammar i källaren då dessa inte verkar ha bytts ut vid stambytet 1990 men det ligger en bit fram i tid."

Kabel-tv och bredband

Via Telenor eller Tele2.

Ägande

Delat ägande mellan föräldrar och barn godkänns, lägsta ägarandel är 10 %.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 2 kvm.

Parkering

Boendeparkering. Nuvarande ägare säger om parkeringssituationen: "Parkerar man morgon, lunch eller vid kl 16-17 så har jag aldrig några problem att hitta plats. Som sista utväg finns alltid platser på Torkel Knutssonsgatan på väg ner mot Söder Mälarstrand.”

Ventilation

Det är inte tillåtet att koppla på köksfläkten mot det centrala ventilationssystemet. Endast kolfilterfläkt godkänns.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en tvåa, därefter har hörnrummet avdelats för att skapa två sovrum. Gällande antal rum så titta gärna på förslaget till alternativ planlösning.

Kontroll information

Ovanstående uppgifter kommer från årsredovisning 2020 samt kontroll med föreningens styrelse den 9 februari 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med föreningens styrelse.

OMRÅDET

I området mellan Mariatorget och Zinkensdamm råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Lugnare oaser som Mariaberget och Tantolunden finns också nära. Nuvarande ägare uttrycker sig på ett fint sätt: "Har alltid tyckt att Krukmakargatan är en av Stockholms coolaste gator. På kort sträcka hittar man pärlor som Nitty Gritty, Papercut, restaurang Hommage och välsorterade vintagebutiken Wigerdals värld. För att inte tala om Hornsgatan som idag är ganska unik med alla sina specialiserade små butiker och restauranger. Hit har kedjorna ännu inte hittat (knappt) utan gatan kantas av en mängd små verksamheter som sybehörsaffär, konstnärshandel, bokhandel, järnaffär, färgaffär, flera secondhandbutiker… Och precis ALLT finns i närheten. Apotek, Systembolaget, en jättebra ICA, Coop och Willys. Också supernära till Tanto med badmöjligheter och till Zinkensdamm där vi åker skridskor om vintrarna. Dessutom superbra kommunikationer med fyrans stambuss m fl runt hörnet, några minuter till T-banan och en kort promenad till Södra station."