Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kolbäcksgränd 1
  [Område] => BAGARMOSSEN
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 39 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 963 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband. )

Kolbäcksgränd 1

HARMONISK GAVELTVÅA MED ORIGINALDETALJER OCH GRÖNSKAN SOM NÄRMSTA GRANNE

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: HURTIG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kolbäcksgränd 1
Område
BAGARMOSSEN
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
39 kvm
Föreningens information
Avgift
2 963 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 930 kr/år
Total driftskostnad
4 330 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
baseras på säljarens förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

CENTAN
Vinbar och restaurang i Bagarmossen centrum - stammishaket.
LILLA BAGIS
Mysigt bageri med café.
NACKARESERVATET
SÖDERBYSJÖN
FLORAS RETRO

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1953 Henning Orlando

De sju bostadshusen på Kolbäcksgränd 1-33 och 6-36 uppfördes för Riksbyggen efter ritningar av arkitekt Henning Orlando. Orlando föddes i Frankrike 1914, med en mor som var lindansare och en far som var cirkusryttare. Döptes gjorde han efter sin farbror, som var cirkusdirektör. En, vad det låter som, kul start på livet. Sin bana till arkitekt började han som så många andra vid KTH, där han tog examen 1941. Efter att i ett par år drivit eget tog han anställning vid Riksbyggen, som vid den här tiden var en av Stockholms stora bostadsbyggare, där han var chef över arkitektkontoret från 1950 till 1967. Till hans alster hör bland annat Erlander-/dragspelshuset på Marieberg, men framförallt ett otal stadsplaner och hela bostadsområden. Kvarteret Friheten 1, med adress Kolbäcksgränd 1-7, i Bagarmossen är en del av ett sådant.

Husen ritades under 50-talet och området uppfördes hela vägen in på 60-talet. 50-talet var smalhusens årtionde och lägenheterna var, som här, oftast genomgående. Arkitekturen är stram enligt funktionalismens ideal, och husen är uppförda med entréplan plus tre våningar. Fasaden är slätputsad i en grå nyans och portarna är bevarade sedan byggåren. Föreningen består av 260 lägenheter med bostadsrätt, garage, gästrum, tvättstugor, föreningslokal och gemensam cykelpool.

FÖRENINGEN

Brf Friheten

Antal lägenheter och lokaler

Brf Friheten är en äkta förening med 7 byggnader bestående av 260 bostadsrätter (15 575 kvm) och en föreningslokal (1 413 kvm). Byggnaderna är uppförda 1954. Fastighetens adress är Kolbäcksgränd 1-33 samt 6-36 i Bagarmossen.

Mark

Marken är upplåten med tomträtt genom ett tomträttsavtal med Stockholm kommun. Avtalet gäller oförändrat i 10 år t.o.m. 2024- 01-01 med en årlig avgäld på 876 100 kr.

Urval gjorda renoveringar

2018-19, 2005 och 1993 - renovering av de stående avloppsstammarna. 2017-2018 Takarbete. 2018-19, 2015 - renovering av de liggande avloppsstammarna. 2014-2015 - värmearbeten med bl a byte av radiatorventiler. Tilläggsisolering tak. 2013-2015 - upprustning föreningslokal, målning och byte av armatur i trapphus. 2013 - målning av takplåt och entrédörrar, spolning och filmning av avlopp i källarplan. 2012 - installation av bredband, fiber. 2011 - nytt sopsystem. 2003-2008 - renovering fasad, balkonger och fönster.

Kommande renoveringar

En 30-årig underhållsplan finns och avsättning sker årligen till en underhållsfond. Elstigarna behöver bytas och det arbetet finns med i föreningens underhållsplan och kommer göras mellan 2025-2030.

Ekonomi

Föreningen har enligt årsredovisningen 2020 långfristiga skulder på ca 35 Mkr med knappt 2.300 kr/kvm/boyta jämfört med snittet på ca 6.500 kr/kvm/boyta och är att betrakta som lågt skuldsatt. Dessutom finns 10.653.696 kr i kassan.

Förvaltning

Riksbyggen ansvarar för ekonomisk och teknisk förvaltning, samt trädgårdsskötsel.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-tv basutbud. Avgiftshöjning sker årligen med 1-2%.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavtal och pantsättningsavgift: Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift får tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgift får uppgå till ett belopp motsvande 2,5% och pantsättningsavgift uppgår till ett motsvarande 1% av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning.

Förråd

Två förråd i källaren. En så kallad ”matkällare” på ca 1 kvm och ett vanligt förråd på ca 3 kvm. Det finns möjlighet att hyra ytterligare förråd.

Garage, p-plats och förråd

Föreningen har både parkeringsplatser (39), garage (46st) och extra förråd att hyra ut. Kösystem finns och sköts av vicevärden. För tillfället är det kö till både garage, parkeringsplats och extra förråd. Hyran för extra förråd och garage beror på storlek. Ett garage på 16 kvm kostar cirka 800 kronor per månad. Även hyran för en parkeringsplats skiljer sig beroende på placering. De flesta har en hyra på ungefär 300 kronor per månad. Det finns även 5 mc platser att hyra.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns gästrum, en stor trevlig föreningslokal och en cykelpool med lådcyklar. Ett flertal tvättstugor finns i föreningen. Det finns även en snickerilokal och en bytesbörs. Cykel- och barnvagnsförråd finns i samma huskropp som lägenheten. Den stora gården är en perfekt plats för barnen att leka.

Bredband och tv

Bredband levereras via fiber från Ownit och TV via ComHem

Medlemskap

Delat medlemskap godkänns, men samtliga ägare ska avse att bo i lägenheten. Juridisk person godkänns inte som medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, hemsida samt årsredovisning för 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bagarmossen är en mysig 50-talsförort med tidstypiskt centrum som rymmer det mesta man behöver. Här finns förutom mataffär och apotek bland annat flera secondhand-butiker, blomsteraffär, bibliotek och trevliga restauranger och caféer, som prisbelönta kvarterskrogen Centan och mysiga caféet Lilla Bagis. Från din nya adress har du bara en kort promenad till tunnelbanan, som tar dig till Slussen på strax under kvarten. Det är också nära till Nackareservatet, en vidsträckt oas med skogar, badsjöar och vandringsstråk att utforska.