Type and press Enter.

Rörstrandsgatan 33B

VACKERT 1920-TAL MED ÖPPEN SPIS OCH KANALUTSIKT

Text: Murén Styling: Rydman Foto: Östling

Denna bostad är såld

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rörstrandsgatan 33B
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
1, hiss finns
Rum
2 rum
Area
70 m²
SS 21054:2009
Avgift
1 920 kr/mån Inkl. Värme, vatten & TV-basutbud.

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Höög & Morssing

Som sista utpost på Rörstrandsgatans sydvästsida ligger i grunden tre fastigheter som går under beteckningarna Leran 8, 9 och 12. Dessa har samkomponerats runt en gemensam öppen gård som vetter mot Rörstrandsgatan. Byggnaden ritades av arkitektduon Anders Höög och Gunnar Morssing och uppfördes under åren 1928-1929. Höög och Morssing ritade hela 25 byggnader i Rörstrandsområdet som började bebyggas efter att Rörstrands porslinsfabrik lades ner 1926. Leran 8, 9 och 12 är en byggnad av monumental karaktär med sex bostadsvåningar samt suterräng som består av hela tre källarvåningar. Mot Rörstrandsgatan leder en pampig trappa med balusterräcke upp till den stora gården. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stadsmuseums bebyggelseklassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. I trapphusen finns originalmålade tak och väggmålningar. I Brf Rörstrand 29-37 finns 110 bostadsrätter, fyra hyresrätter, tio lokaler, garage och tre gårdar av olika slag och i olika väderstreck. Här finns flera utegrupper och grillmöjligheter. I huset finns tvättstuga som bokas elektroniskt, barnvagnsrum, grovsoprum, garage och ett vinds- och ett källarförråd per lägenhet. Fastigheten är väl underhållen och man följer en underhållsplan.

FÖRENINGEN

BRF Rörstrand 29-37

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Rörstrand 29 - 37 (org. nr 769603-3369) innehar fastigheterna Leran 8, 9 och 12 med tre bostadshus. Huset bebyggdes 1927 och är beläget i Birkastaden i sydvästra delen av Vasastaden. Föreningen upplåter 113 st lägenheter med bostadsrätt, fyra med hyresrätt samt tio lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2000.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Storholmen Förvaltning, den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi genom en anställd samordnare.

Renoveringar

Föreningens fastighet är väl underhållen och man följer en underhållsplan. Sedan övertaget av fastigheten år 2000 har man renoverat en hel del. Däribland finner vi renoveringar av fasad (2001) och ytterfönster samt omläggning av tak (2005) och två underbyggda gårdar (2002). Man har även bytt el-stammar (3-fas 2007) och genomfört reparationsarbeten avseende fasaden samt iordninggjort ett nytt soprum (2007). Stambyte sker successivt i samband med att de individuella hushållens badrum och kök renoveras. 2015 installerades en ny hiss i uppgång 29, man renoverade även fönster och dörrar samt byggde en terrass. 2016 byggdes tre f.d. lokaler om till bostadsrättslägenheter, samtliga är sålda och inflyttning har skett. Föreningen installerade fiber och genomförde en översyn av byggnadens brandskydd. Problem med innergårdens ytskikt framkom vilket föranledde ytterligare åtgärder för att åtgärda detta. 2017 sotades ventilationssystemet, man har även installerat fönsterventiler och genomfört obligatorisk ventilationskontroll. Reperation av innegård 2018.

Läs årsredovisningen samt se föreningens hemsida för fler detaljer om genomfört underhåll.

Kommande renoveringar

Det finns planer på att installera bergvärme men inga beslut fattade. Föreningen har fått borrtillstånd.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 5,7 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 6,4 mkr, i kassan finns cirka 4,8 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 1.638 kr, snittet i Stockholm uppgår till 6.000 kr. Detta betyder att föreningen har lägre lån än medelvärdet i Stockholm. Föreningen har fyra hyresrätter kvar i föreningen vilka kan ses som tillgångar den dagen upplåtelse till bostadsrätt sker. Siffror hämtade från årsredovisningen för 2018.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar. Vid tre tillfällen har avgifterna sänkts med tio respektive tjugo och återigen tio procent sedan 2006.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tillämpar Hyresnämndens praxis.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. Gårdar och utemiljö sköts av boende som tagit på sig ansvaret.

Tvättstuga

Föreningen har tre tvättstugor i fastigheten. Det är essentiellt en tvättstuga som är indelad i tre stycken. Tvättstugorna har förutom tvättmaskiner även torkrum och torktumlare. Ingång sker från Rörstrandsgatan 33.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor och barnvagnsrum (port 33, ingång innan trappan från gatan), cyklar ställs på gården. Utemiljön består av tre gårdar i olika väderstreck där trädgårdsmöbler och grillmöjligheter finns när säsongen tillåter.

Sophantering

Hushållssopor och grovsopor slängs i ett soprum med ingång från gatan, till höger om stentrappan.

Parkering

I huset finns 26 garageplatser som hyrs ut endast till boende. Det är kö till garageplatserna. Hyran uppgår till 2100 kr/mån. Garaget har även mc-platser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1.100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fastigheten är ansluten till ComHem som erbjuder en stor mängd olika kanaler. Basutbudet ingår i årsavgiften. Genom att teckna ett avtal med ComHem erhålls tillgång till det digitala kanalutbudet.

Föreningen har installerat fiber och bredbandet kommer i från Stockholm Stadsnät och avgiften betalas av föreningen.

Korttidsuthyrning är inte tillåten.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson 2020-04-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.