Type and press Enter.

Folkungagatan 103

VACKER OCH VÄLPLANERAD FYRA MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 103
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
4 rum
Area
94 m²
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 936 kr/mån inklusive värme och vatten (en obligatorisk balkongavgift om 72 kr /månad tillkommer)

Allmänt om fastigheten

El
7 500 kr/år
Försäkring
4 300 kr/år
Total driftskostnad
11 800 kr/år
Beräknat antal pers
4
Kommentar
driftkostnaderna baseras på säljarnas egna förbrukning, baseras på två vuxna och två barn.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ROBIN DELSELIUS BAGERI
VITABERGSPARKEN
ROT (TIDIGARE CAJSA VARG)
CAFÉ NIZZA
FJÄLLGATANS GLASSKIOSK

Arkitekturen

Arkitekt: 1913 Östlihn & Stark

Buketten 3 är en långsmal fastighet som rymmer två byggnader med en underbyggd gård emellan mellan Tjärhovsgatan och Folkungagatan. Tomten bebyggdes 1883 med ett bostadshus mot Folkungagatan och ett stall mot Tjärhovsgatan. Arkitekt för detta första bygge var troligtvis Otto Wilhelm Björklund. I början av 1910-talet revs stallet, och därefter byggdes det kvarvarande huset om helt och blev två våningar högre, och ett helt nytt bostadshus med entré från Tjärhovsgatan uppfördes under åren 1912 till 1913. Detta hus fick en fasad av brunt handslaget tegel och fasaden mot Folkungagatan är putsad i en rödrosa nyans. Fasaderna ritades av de namnkunniga arkitekterna Josef Östlihn och Albin Stark, medan planlösningarna gjordes av husets byggmästare E Larsson. På 1970-talet var huset rivningshotat men räddades och renoverades i stället. Brf Buketten 3 förvärvade fastigheten år 2000 och består av 24 lägenheter, varav en är en kvarvarande hyresrätt, dessutom finns en råvind och ytterligare ett par dolda tillgångar. Föreningen är välskött och vid god ekonomi, har intäkter från ett flertal butikslokaler och inga lån. De boende kan njuta av en trivsam innergård med planteringslådor och utemöbler. Föreningsstämman 2019 beslutade att anta ett förslag om att bygga en pergola på gården. I föreningen finns en fräsch tvättstuga, hobbyrum, cykel- och barnvagnsrum och ett eget garage som boende kan ställa sig i kö till för en garageplats.

FÖRENINGEN

Brf Buketten 3

Antal lägenheter och lokaler

Brf Buketten 3 är en äkta förening belägen på fastigheten Buketten 3 med adresserna Folkungagatan 103 och Tjärhovsgatan 54. Husen uppfördes 1913 och föreningen bildades år 1987. Föreningen består av 23 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Föreningen har 5 hyresrättslokaler samt 9 garageplatser.

Mark

Föreningen äger sin mark sedan år 2000.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Fastum AB. Fastighetsskötsel av TEKAB Fastighetsservice AB samt trappstädning av Städhuset i Stockholm AB.

Urval renoveringar

2020, byte av undercentral för fjärrvärme samt tappvatten (modern teknik som ger minskade värmekostnader). 2016, renovering cykelförråd, utebelysning, OVK. 2015, trapphusrenovering, delvis renovering av tak på Tjärhovsgatan samt byte till säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter. 2012, målning av fönster. 2010, balkongbygge. 2007, fasadrenovering mot Folkungagatan. 2006, gårdsrenovering. 1978, stambyte för vatten, el och avlopp.

Kommande renoveringar

Enligt tidigare beslut fortsätter det proaktiva arbetet med att byta ut horisontella avloppsrör i fastigheternas källare. Byte av vertikala avloppsstammar har ännu inte diskuterats. Utredning pågår för att installera laddstolpar för elbilar i garaget. Övrigt normalt underhåll sker enligt befintlig underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen har stark ekonomi då de är skuldfria samt har en hyresrätt kvar. Under 2017 sänktes avgifterna med 32%. Dessutom har föreningen ca 2,8 mkr i kassa & bank. Det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Försäkring

Byggnaderna är fullvärdesförsäkrade Länsförsäkringar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam gård med planteringslådor och utemöbler. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren på Folkungagatan 103 i källaren, den är utrustad med två maskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Cykelrum finns på gatuplan. Det finns även ett hobbyrum och förråd för att under vintern kunna ställa in sina privata utemöbler.

Parkering

Föreningen har ett garage med 9 platser. I dagsläget är det kö till platserna. De kostar 1400 kr/mån för bil och 600kr/mån för motorcykel. Annars gäller boendeparkering längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme och vatten, en obligatorisk balkongavgift om 72 kr / månad tillkommer.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns. Föreningen har som krav på att ny medlem har för avsikt att bo permanent i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-05-19, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se även föreningens hemsida, buketten3.bostadsratterna.se.

OMRÅDET

Här är det både kul och praktiskt att bo. Inom tio minuter finns många bra restauranger och vitt skilda nöjen, från spektakulära Punk Royale till Hermans växtbaserade bufféer och däremellan toppenställen som Ai Ramen, Folii, Voisine och Gulddrakenvinnaren Pat´s Place. Dessutom finns Ica, Systembolaget, postuthämtning, take-out och annan service alldeles intill. Lägg också till vackra omgivningar, med Fjällgatans vyer över vattnet och staden och kulturkvarter med små trähus. Mosebacke torg, Nytorget och Vitabergsparken är det också trevligt att ha i sin närhet. Flera omtyckta förskolor ligger på några minuters promenadavstånd och det är från bostaden 8 minuters promenad till Medborgarplatsen och 12 minuters vacker promenad längs Katarinavägen till Slussen. Många busslinjer går 3 minuter från lägenheten och snart kommer också tunnelbanan till Erstaparken.