Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borgargatan 8
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 3.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 31 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 889 kr/mån inkl värme, va, fiberbredband och balkongtillägg )

Borgargatan 8

SUPERMYSIG ETTA MOT GÅRD MED BALKONG MOT VÄSTER

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgargatan 8
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
3.5 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
31 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
1 889 kr/mån inkl värme, va, fiberbredband och balkongtillägg

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
4 200 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bror W. Badin 1910

Huset på Borgargatan 8 på tomten Bulten 15 uppfördes under åren 1910–1913 av byggmästare Bror Badin som även ritade huset. När han förvärvade tomten Bulten 15 1910 ritades ett hus, vars planer signerades av Badin och fasaderna av arkitekt Axel Sjögren. Två år senare inkom en ny fasadritning som signerades av Badin men som i stora delar påminde om Sjögrens. Utifrån de sista ritningarna uppfördes huset. Bulten 15 är ett bostadshus i sex våningar med ett gathus och en gårdsflygel. Det är en mycket fin byggnad med en ovanligt välbevarad fasad som nyligen renoverats. Den är spritputsad i en röd nyans och pryds av ett burspråk i mitten, mellan våningarna ett och fem trappor. Fönstren på gatufasaden är till stora delar småspröjsade och målade i vitt. Huset hade redan från början centralvärme och kopplade fönster, och i många lägenheter även dusch. Byggherren Badin bosatte sig själv i det förmodligen bekväma huset under många år. De boende i Brf Bulten 15 kan idag njuta av ett helt nyrenoverat trapphus och en trevlig lugn innergård. På vinden finns lägenhetsförråd och även föreningens gemensamma tvättstuga där det är en fröjd att tvätta. Här har man nämligen stans bästa tvättstugeutsikt över Högalidskyrkan och parken.

FÖRENINGEN

Brf Bulten 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bulten 15. Fastigheten består av 20 bostadsrätter och 4 lokaler med hyresrätter (redovisningsbyrå, frisör, kreatörsbyrå och bilverkstad). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av arkitekt Bror W. Badin 1910.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Bulten 15 övertog fastigheten 2004.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera konsult.

Renoveringar

2018 Genomgång av föreningens radiatorer. 2017-18 Trapphus. 2015 Målning tak. 2014 Målning fasad mot gatan. 2014 OVK och rensning ventilationskanaler. 2012 Stambyte. 2012 Omdragning el i trapphus. 2011-2013 Renovering och målning av fönster 2008 Balkonger byggdes.

Kommande renoveringar

Se över ventilation. Renovering av fönster-/balkongdörr i höst. Gården behöver renoveras inom 5 års period. Styrelse har haft som mål att inte behöva ta några nya lån för detta, utan har arbetat för att öka föreningens kapital.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 12,9 milj kr, varav 1,5 mkr amorterades under våren 2020 - nuvarande skuld 11,4 mkr. De 4 affärslokalerna som föreningen hyr ut ger en intäkt om ca 500.000 kr varje år. Styrelsen arbetar aktivt med att se över föreningens ekonomi och är angelägna om att inte behöva ta nya lån för kommande underhåll och arbetar för att öka föreningens årliga överskott genom att förhandla räntor, hyreslokalers avtal och se över andra löpande kostnader. Planen är att på sikt kunna använda överskottet för att amortera av delar av lånen.

Avgifter

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd

Ett vindsförråd tillhör lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gården erbjuder grillplatser. I huset finns även tvättstuga och förrådsutrymmen.

Bredband och tv

Fiberbredband från Bredbandsbolaget om 100/100 MBit/s som ingår i avgiften. Fastigheten har dessutom tv genom Bredbandsbolaget (ingår ej i avgiften).

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Ovanstående information är kontrollerad av föreningen 2020-01-12.

Övrigt

I föreningens register står lägenheten som 28 kvm, men är under 2020 uppmätt till 31 kvm. Mätbevis finns under dokument.

OMRÅDET

Borgargatan är en liten, endast 210 meter lång gata som ligger lugnt belägen mellan Långholmsgatan och Högalidsparken. Gatan namngavs 1911 efter ett namnförslag som gick ut på att även borgarståndet skulle få en gata i staden. Du bor här mitt i Hornstullspulsen men på lugna gatan. Här är ytterst lite trafik, endast ett fåtal bostadshus och stora gröna Högalidsparken ligger mittemot. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger med samma räckvidd.