Type and press Enter.

Götgatan 73B

ROFYLLD OAS OM OPTIMALT DISPONERADE 39 KVM PÅ GÖTGATAN

STYLING:COPPARSTAD FOTO:SPINELL TEXT:ERIKSSON

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Götgatan 73B, mot innergård!
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
39 m²
Avgift
1 831 kr/mån Inkl Värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
2 520 kr/år
Försäkring
2 661 kr/år
Total driftskostnad
5 181 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: 1888 Friberg

Under 1880-talet växte den moderna staden fram med breda gator, höga stenhus, och spårvagnar. Under decenniet byggdes det oerhört mycket i Stockholm och husen från denna tid präglar fortfarande stadsbilden. Kvarteret Pyramiden bebyggdes till viss del under 1880-talet, men flera av de gamla husen har dessvärre rivits. Ett par finns fortfarande kvar och ett av dem är Pyramiden 1. Huset uppfördes 1888 på uppdrag av Isaac Hirsch, som också bosatte sig i huset, och ritades av signaturen Friberg.

Pyramiden 1 är ett hörnhus uppfört i fem våningar med totalt två trapphus. I husets källare fanns som sig bör en mängd förråd som bland annat var avsedda för all den ved som krävdes för att värma upp huset. På bottenvåningen och övriga våningsplan fanns lägenheter och dessa var om tre till fyra rum och kök där de största också hade en jungfrukammare, ett rum avsett för familjens tjänstefolk. På våning tre till fyra trappor var lägenheterna dock mindre och om två till tre rum och kök. Detta var ett inte helt ovanligt arrangemang vid denna tid eftersom det ansågs för jobbigt att bo högt upp i huset då det inte fanns hiss. Hade man en lägre inkomst och valde en mindre lägenhet, fick man finna sig i den ansträngning som tre-fyra trappor innebar.

Husets lägenheter fick en förhållandevis påkostad inredning och merparten försågs med torrklosetter. Köken försågs med vedspis, skafferi och en arbetsbänk med utslagsho och rinnande kallt vatten.

1880-talets arkitektur domineras i hög utsträckning av nyrenässans, en stil som ofta har den italienska 1400-talsrenässansen som förebild. Dekoren var riklig, framförallt hos mer påkostade hus, men även enklare byggnader ger ett förvånansvärt exklusivt intryck med dagens mått mätt.

1909 inreddes en butikslokal i husets bottenvåning och 1911 var det dags att dra in wc i lägenheterna. 1931 inreddes ett café i bottenvåningen. I början av 1940-talet gjordes en genomgripande ombyggnad av fastigheten och då inreddes en biograf vars salong placerades i en gårdsöverbyggnad. En större restauranglokal med tillhörande bar inreddes också. Lägenheterna byggdes om fullständigt då samtliga försågs med badrum och nya kök som sannolikt fick en förhållandevis påkostad inredning. I början av 2000-talet inreddes vinden men därefter har inga större förändringar skett.

FÖRENINGEN

Brf Pyramiden 1

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten Pyramiden 1 består av 33 bostadslägenheter.

Utöver detta finns det 5 lokaler med hyresrätt.

Fastigheten och föreningen

Fastigheten byggdes 1889. Föreningen förvärvade fastigheten 2001 och är en äkta förening. Föreningen registrerades 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av SBC, föreningens ekonomiska förvaltning och lägenhetsförteckning. Teknisk förvaltning sköts av Fastighetsägarna Stockholm.

Garage och parkeringsplats

Föreningen har inga garage eller parkeringsplatser.

Utförda renoveringar

2019 Ytskickt och trall samt terrassen

2018 Byte av sophiss

2017 Byte av värmeväxlare UC

2016 Stamspolning

2013 Målning av yttertak

2011 Fönsterrenovering samt ny ventilation, OVK-besiktning.

2010 Renovering av undercentral.

2009 Byggnation av tre nya balkonger samt renovering av undercentral.

2000 Nyinstallation av hiss och säkerhetsdörrar, elstambyte, rörstambyte, omputsning av fasad, renovering av trapphus, nya balkonger samt renovering av befintliga balkonger.

1993 Omläggning tak.

Under 90-talet installerades fjärrvärme.

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan 2015-2034.

Aktuella underhåll:

Målning fasad 2020

Målning källargolv 2020

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder om ca 18,9 Mkr.

Avgift

Avgiften har varit oförändrad de senaste åren och det finns i dagsläget inga planer på kommande avgiftsförändringar.

Bredband/TV

Bredbandsuppkoppling via Bredbandsbolaget och kabel-TV via ComHem.

Bostadsrättsinnehavaren tecknar eget separat abonnemang.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga finns. Cykelförråd finns i källaren med närmast ingång Skånegatan.

Handikapphiss finns i föreningen. Är man i behov av att använda denna finns nyckel att kvittera ut hos styrelsen.

Gemensam gård med tillgång till bord, stolar och grill sommartid.

Delat ägande

Minsta andel 10%

Ägande

Juridisk person godkänns ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Centralare och bättre än så här blir det inte på Söder. Här bor du längs Stockholms mest populära stråk, med folkmyller, storstadspuls, nöjen och all tänkbar service direkt utanför porten. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll - till exempel Medborgarplatsen, Mariatorget, SoFo, Skanstull, Södra Station och flera parker i området. Eriksdalsbadet med utomhusbad om sommaren är särskilt härligt att ha i kvarteren. Hela Söder ligger för dina fötter och i ditt nya område finns även flera trevliga kvarterskrogar, till exempel hittar du Stockholms bästa food court Teatern i köpcentret Ringen. Där har du även ditt postombud (öppet till 23), stor matbutik, systembolag och alla annan service du behöver. I närheten ligger också den anrika och personliga fiskaffären Göta Fisk. Dessutom bor du nära klassiska Gunnarssons konditori. Och bättre kommunikationer än i dessa kvarter är svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull, men du kan också gå några steg extra till Medborgarplatsen. Pendeltåget från Södra Station tar dig till city på ett par minuter och sedan vidare mot till exempel Arlanda. Även buss 3 och 4 finns i närheten och går längs Ringvägen. I närheten finns också ett parkeringsgarage.