Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 28
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 0 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 38 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 594 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. )

Högbergsgatan 28

SOCIAL OCH MYSIG TVÅA NÄRA MOSEBACKE MED EXTRAORDINÄRT LÅG AVGIFT

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 28
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
0 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
38 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
594 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud.

Driftskostnader

El
2 170 kr/år
Försäkring
2 332 kr/år
Total driftskostnad
4 502 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
driftskostnaderna är baserade på säljarens förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

MOSEBACKES UTESERVERING
Stockholms bästa utsikt, bra musik och god bira.
MOSEBACKE TORG
Att bara kunna gå dit med en egen kopp kaffe och sätta sig i gräset med en bok har varit supermysigt.
ALLA FANTASTISKA UTSIKTSPLATSER
Eftersom området Mosebacke ligger på en höjd finns det massor av vackra utsiktsplatser i området. Förutom Mosebacke torg har vi framförallt gillat att sitta i Cornelisparken eller gå runt Mariaberget. Att sitta och se ut över hela Stockholm stad en sensommarkväll är oslagbart.
MATEN
Allt från kvalitativ snabbmat som La Neta och Omnipollos hatt till mer exklusiva krogar så som Ljunggrens och Gondolen. Allt inom en radie av 200 meter.
ICA MOSEBACKE
Ica Mosebacke ligger på andra sidan övergångsstället från porten och ska därför ändå nämnas här. Så otroligt nära att det känns som ens eget skafferi.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1911 Höög & Morssing

Det pampiga huset Kejsaren 14 i hörnet av Högbergsgatan och Östgötagatan ritades 1911 av arkitekterna Anders Höög & Gunnar Morssing. Dessa två var en produktiv duo i 20 år och man hann under den tiden rita cirka 140 byggnader runt om i Stockholm. Kejsaren 14 är ett mycket vackert nationalromantiskt hus beläget i suterräng i backen upp mot Mosebacke, vilket gör att byggnaden varierar i antal våningar. Fasaden präglas bland annat av en mängd småspröjsade stora fönster som är ursprungliga med byggåret. På var sida om hörnet på bottenvåningen syns kvartersnamnet inmejslat i knutstenarna, Qv. Kejsaren. Kvartersnamnet Kejsaren kommer troligtvis från boktryckare Hendric Keijser som bodde i kvarteret och det nämns för första gången år 1649. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. I Brf Kejsaren 14 finns 17 bostadsrätter och 6 lokaler med hyresrätt. I huset finns ett garage med 8 parkeringsplatser, med kösystem. Här finns också plats att parkera cyklar. Gemensam tvättstuga finns i källaren, med två tvättmaskiner, två torktumlare, torkrum och mangel. Innergården är en fint inramad plats som blir väldigt mysig på sommaren med utemöbler och grillmöjlighet. Föreningen är både trevlig och har bra ekonomi. Avgifterna är låga och man ses till exempel innan jul och pyntar, klär gran och dricker glögg.

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren 14

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kejsaren 14 huserar i ett hörnhus (gatu- samt gårdshus) på Högbergsgatan 28 och 28 A (tidigare Östgötagatan 4). Föreningen upplåter, inklusive denna, 18 bostadsrätter och 6 lokaler med hyresrätt. Föreningen köpte fastigheten 1998 och beskattas som en äkta sådan. Huset ritades 1911 av Höög och Morssing.

Mark

Föreningen äger marken.

Renovering i urval

2020 - renovering i butikslokalen Stilbrott.

2019 - byte undercentral värme.

2018 - stamspolning av de flesta avloppsrör, målning av plåtyttertak mot gården, byte av garageport, byte av avloppsstråk i källaren.

2017 - isoleringsglas mot Högbergsgatan, målning av fönster gårdshus.

2015 - radonmätning utan anmärkning.

2014 - utbyte av radiatorventiler, stamspolning.

2013 - renovering trapphus.

2012 - målning yttertak + lagning fasad mot gården. Inköp nya maskiner till tvättstuga.

2011 - renovering gård och gårdsbjälklag.

2007-2009 - fönsterrenovering och renovering av hissar.

2001 - stambyte, fasadrenovering och nya vindslägenheter.

Kommande renoveringar

2020 genomförs OVK och kontinuerligt underhåll och installation av fiber. En del av elcentralen ska bytas, i år eller nästa. Ommålning av vindsväningarna i gathusets fönster sker 2021.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi med låg belåningsgrad - 1753 kr/kvm bostadsrättsyta i jämförelse på innerstans snitt om 6000 kr/kvm. Snitträntan på lånen ligger på 0,87 %. Föreningens kassaflöde är positivt och överskottet används till kommande renoveringar och underhåll.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten samt kabel-tvs grundutbud. Tack vare den goda ekonomin sänktes avgiften 2015 med 30 %. Inga fler avgiftsändringar finns beslutade.

När fibret (Bahnhof) installeras ingår det i avgiften mot ett obligatoriskt tillägg om 200 kr/mån.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 1183 kr ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 473 kr per pant ut.

Förråd

Källarförråd om ca 4 kvm disponeras av lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga finns i källaren, med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkrum. Det finns en innergård och i garaget finns även plats för cyklar.

Parkering

Ett garage i källaren finns med 8 p-platser. Till dessa finns en separat kö.

Medlemskap

Delat ägande mellan makar och sambos godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt kontakt med styrelsen i oktober 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.