Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 48B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 30 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 772 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv. Elnätets fasta avgift betalas via föreningen och tillkommer avgiften med ca 60kr/mån. )

Wollmar Yxkullsgatan 48B

CHARMFULL OCH MYSIG 1920-TALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 48B
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
30 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
1 772 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv. Elnätets fasta avgift betalas via föreningen och tillkommer avgiften med ca 60kr/mån.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
3 600 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Baseras på säljarens förbrukning och kan variera från boende till boende. Elnätets fasta avgift debiteras genom föreningen.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

BAR HOMMAGE
BYSISTORGET
ROST BISTRO
FABRIQUE STENUGNSBAGERI
HÄKTET

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Fastigheten har inte har genomgått några större förändringar under årens lopp utan är i ett fint ursprungligt och bibehållet skick. Brf Postiljonen 13 är en stor, stabil och välskött förening med 147 lägenheter och 9 lokaler med hyresrätt. För de boende finns en stor lummig och lugn innergård med utemöbler och grill, och invändigt finns bland annat en gästlägenhet, festlokal, fyra tvättstugor och cykel- och barnvagnsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta och äger marken där fastigheten står.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Storholmen. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Storholmen fastighetsförvaltning.

Renoveringar

Fasadrenovering 1974. Stambyte 1982. Takrenovering 1990. Byte av elstigar 1992. Renovering av balkonger och fasad mot innergården 2012. Spolning av stammar 2013 och 2019. Installation av bergvärme och gemensamhetsel 2019.

Kommande renoveringar

Planerade renoveringsarbeten under 2021 är renovering av tak samt fasad mot gatan. Mindre löpande underhåll sker enligt underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och har varit skuldfria fram tills nu, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december). Det ger oss ett nyckeltal om 779 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg nivå då snittet för en välskött förening på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. De långfristiga skulderna uppgår till ca 4 mkr. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst. Föreningen har årliga lokalintäkter på ca 300 tkr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhets-el samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt beroende på kommande renoveringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Hushållsel

Gemensam debitering av hushållsel, individuell förbrukning faktureras enskild medlem i samband med avgiftsavisering. En fast avgift för el tillkommer om ca 60kr/mån och elen betalas direkt till föreningen och tillkommande kostnad debiteras efter förbrukning.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare i varje) varav en är drop-in med god tillgänglighet. Tvättstugorna nås via gården.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis. Kan bokas utan kostnad. Belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet på Doktor Abelins gata, våningssäng med en dubbel nere och en enkel i överslafen. Toalett men ej dusch (150 kr/natt).

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta ägarandel vid delat ägande är 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-11-11, årsredovisning 2019, föreningens hemsida och stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du mitt emellan charmiga Söderkvarter med butiker, restauranger och pubar och Tantolunden och Årstaviken med grönska, motionsstråk och bad. Hemkvarteret är lugnt och stilla men bara ett par minuter bort finns Hornsgatan, Zinkensdamm och Mariatorget. Samma sak med tunnelbana, bussar och pendeltåg vid Södra station.