Type and press Enter.

Blekingegatan 18

Jugendlägenhet med hörnläge i skuldfri förening

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blekingegatan 18, 3 tr
Område
Södermalm
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
87 m²
Föreningens information
Avgift
4 035 kr/mån inkl. värme, vatten

Allmänt om fastigheten

El
4 800 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 800 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
2 vuxna och 1 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Mariatorget
Söders stiligaste park med intilliggande rika restaurangutbud
Tanto
Trevliga promenadstråk samt både bad- och sportmöjligheter
Nytorget
Trevliga restauranger och caféer
Larry's Corner
I bottenvåningen på huset ligger Stockholms kanske trevligaste (definitivt kufigaste) café

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1904-1905

De tre bostadshusen på Blekinge- och Grindsgatan är alla utmärkta exempel på det tidiga 1900-talets jugendarkitektur, ritade av den tidens kanske mest framstående arkitektpar Dorph och Höög. Suterrängvåningens nedre del är klädd med släthuggen kalksten och den övre är putsad med en kammad yta. Portarna är utförda i trä med spröjsade glasytor och samtliga är troligtvis av nyare datum. Ovanför portarna finns ritsad dekor med gatunumret i relief samt två små fönster med välvd överdel och mellan dem en halv balusterdocka. Strax därovan ytterligare några dekorativa ritsade band. Fasaderna är slätputsade i ljusgult respektive vitt och pryds av ritsade band och stiliserande växtmotiv samt ett flertal spetsiga prydnadsgavlar med små fönster som utformats precis som de som sitter ovanför portarna. Fönstren är i huvudsak två till tre lufter breda med överfönster. På Grindsgatan 20 sitter dock spröjsade fönster som sannolikt är insatta redan i slutet av 1920-talet. I början av 1900-talet uppfördes en mängd byggnader på Södermalm och av den anledningen finns det många jugendhus i stadsdelen. Några av dessa finner vi i kvarteret Ritaren och dessa är mycket intressanta, inte minst med tanke på den eleganta arkitekturen men också för att det är så många byggnader som uppförts vid samma tid och efter ritningar av samma arkitekter. Byggnaderna bevarar i stora drag sitt ursprungliga utseende med vackra ritsningar och mycket dekorativa prydnadsgavlar. Interiört finner vi trivsamma lägenheter som bland annat bevarar profilerade snickerier och en hel del kakelugnar från tidigt 1900-tal.

FÖRENINGEN

Brf Ritaren 5 o 12

Allmänt

Föreningen Brf Ritaren 5 och 12 äger fastigheterna Ritaren 5 och Ritaren 12. På fastigheten finns tre bostadshus som byggdes år 1905 och totalrenoverades 1976. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 80 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt på 76 kvm. Vidare finns 11 lokaler med hyresrätt samt garage med 14 garageplatser för bil och 4 garageplatser för motorcykel. Priset på parkeringsplats ligger på ca 1 500 kr/mån. Räkna med några års väntetid för plats. Tota lägenhetsyta är 5 877 kvm och total lokalyta är 380 kvm.

Hiss

Hissen nås utan några trappsteg (finns t o m separat entrédörr utan tröskel). Mycket praktiskt för exempelvis äldre.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetshjälpen Lindgren AB.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tre bokningsbara tvättstugor. En på Blekingegatan 20 och två på Blekingegatan 18. De sistnämnda är i samma lokal. Två stora cykelförråd, barnvagnsrum, källarförråd samt en grönskande stor innergård.

Ekonomi

Efter ett omfattande vindsprojekt 2008 då 10 vindslägenheter skapades med sänkta avgifter till följd. Försäljningen gav föreningen ett tillskott om närmare 13 miljoner. I augusti 2015 löste föreningen sitt sista lån och är nu helt skuldfri. Föreningen har nu en mycket solid ekonomi med över 4 mkr i kassan och visade 2018 ett positivt resultat på plus 445 tkr. De totala lokal och hyresintäkterna ligger på över 1 mkr årligen. Föreningen nyttjar marken via tomträtt med en årliga avgäld på 600 tkr, avtalet löper till 20250101.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Trygg Hansa.

Genomförda renoveringar

2017-18 genomfördes en uppfräschning av gården och garaget renoverades. 2016 skapades barnvagnsförråd på Blekingegatan 20. 2015 genomfördes ovk för hela fastigheten. 2013 byttes samtliga lås, renovering av hissar, spolning av samtliga rörstammar. 2012 Installerades helt nya maskiner i tvättstugan nr 2 (2 x tvättmaskin, 1 torktumlare, 1 torkskåp). 2011 målades samtliga fönster mot gårdar om. 2010 böt man entréportarna i mot mer tidstypiska. 2010 renoverades trapphusen. 2008 byggdes och såldes 10st vindslägenheter, iordningställande av hissar, underhåll av tvättstugor, utbyte av en tvättmaskin samt installation av Telia fiberuttag. Samma år fick man nytt tätskikt på gårdarna samt nytt plåttak/yttertak. 2007 renoverades gatufasaderna, fönster mot gatan målades, egen undercentral för fjärrvärme installerades. 2006 byggdes balkonger. 2005 spolades stammarna och hissar installerades. 2004 gårdsfasad samt tak renoverades. 1997 fjärrvärme och nytt ventilationssystem installerades. 1996 målades fönster mot gatan. 1976 byttes samtliga rörstammar.

Kommande renoveringar

En renovering av föreningens tvättstugor pågår. Föreningen har annars inget större underhåll planerat de närmast åren.

Kabel-tv och bredband

Kabel-tv och bredband via Comhem. Obligatorisk avgift om 169 kr/mån för bredband och kabel-tv.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Delat ägande/juridsk person

Föreningen accepterar delat ägande med ett krav på minsta ägarandel på 10 %. Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2018, föreningens hemsida samt kontroll med styrelsen den 5 mars 2020.

OMRÅDET

I hörnan Blekinge-/Grindsgatan bor du både lugnt och centralt. Läget invid fina Helgalunden med genuin 1920-talsbebyggelse är oerhört trivsamt. Samtidigt förflyttar du dig enkelt över staden då du bor nära knutpunkter som Skanstull och Södra station med tunnelbana, bussar och pendeltåg. Du har också nära till Eriksdalslunden, Eriksdalsbadet och fina motionsstråk nere vid Årstaviken, och promenerar enkelt över Götgatan och når då de mysiga Sofo-kvarteren. Grindsgatan övergår norrut i Swedenborgsgatan som leder upp till Mariatorget så även denna del av Södermalm nås enkelt till fots.