Type and press Enter.

Fastlagsvägen 23

TRIVSAM OCH LJUS TVÅA MED ETT LUGNT LÄGE OCH NÄRA TILL T-BANAN

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fastlagsvägen 23
Område
Aspudden/Kransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 m²
enligt förvaltaren
Avgift
3 141 kr/mån inkl. värme & vatten (+165 kr/mån för bredband)

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Beräknat antal pers
1

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Uppskattat besöksmål, särskilt sommartid.
Scandwich
Restaurang i Midsommarkransen.
Svandammsparken
Park i Midsommarkransen.
Tellus biograf
Biograf i Midsommarkransen.
Kniv & Kave
Restaurang i Aspudden.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Birger Wendelius 1943

Fastigheten Papperskniven är byggd 1943, uppförd på uppdrag av Fastighetsföreningen Papperskniven nr 8,9 Upa och som idag utgör Brf Papperskniven. Ritningarna är signerade arkitekt Birger Wendelius. Detta är ett så kallat smalhus, vilket var den dominerande byggnadstypen i förorterna för denna tid, så också i Midsommarkransen. Genom att bygga smala hus blev även de mindre lägenheterna ljusa med fönster i husets båda riktningar, vilket gynnade fler. Papperskniven 8 och 9 består av två smalhus i tre våningar, med delvis inredd suterrängvåning. Husen vilar på en grå spritputsad sockel och har en slätputsad fasad som går i en gulvit ton. Portarna i lättmetall är strama med en omfattning av grå natursten. I mitten av 1980-talet genomfördes omfattande ombyggnationer av huset, där fönster, balkonger och portar byttes ut, men efter det har inga större förändringar skett. Interiört finns också gott om ursprunglig karaktär kvar, speciellt kan nämnas den väl genomförda planlösningen.

FÖRENINGEN

BRF Papperskniven

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Papperskniven (org. nr 769608-4206) innehar fastigheterna Papperskniven 8 & 9. Föreningens två bostadshus är belägna i norra Midsommarkransen och uppfördes 1943. Föreningen upplåter 22 st lägenheter med bostadsrätt, men också 2 st hyresrätter samt 3 st lokaler med hyresrätt. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen utgjordes förut av en fastighetsförening, vilket betyder att huset varit i föreningens ägo sedan uppförandet 1943.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt, nästa löptid från år 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltning i egen regi, men hjälp tas in vid större beslut. Underhållsplan finns.

Renoveringar

I urval har följande skett. 1986, partiellt stambyte och många andra stora jobb. 2006 till 2007, dränering runt huset 19-21 samt radonmätning. 2008, OVK och målning av trapphus samt renovering av tvättstugan i port 23-25. 2012, en hyresrätt avyttrades och ventilationen åtgärdades efter OVK. 2013, anslutning av samtliga lägenheter till bredbandsnätet. 2014, renovering av skorstenar och utbyte av några tvättmaskiner. 2015, service av fjärrvärmen och rengöring av stuprör och annat. 2016, radonmätning utan anmärkning, ommålning av sopskåp. 2017, inrättning av 3 st p-platser. 2018, fönster- och fasadrenovering samt utbyte av reglage på element och renovering av värmesystem. 2019, stamspolning gjord i båda husen.

Ev. stambyte

Nyligen kom det till kännedom att stambytet från 1980-talet var ett s.k. partiellt stambyte. Å att nuvarande rör är i dåligt skick och behöver bytas. Styrelsen förbereder att föreslå ett stambyte till stämman i maj, med sikte på att underhållet ska ske 2021. Beslut måste dock tas formellt på stämman i maj.

Kommande renoveringar:

Dränering och takarbete ligger i framtiden, men det är budgeterat för detta.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 6,8 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 5,200 kr/kvm boyta. Detta ger föreningen en lägre belåning än snittet i området, trots att mycket underhåll redan är utfört. Årliga intäkter uppgår till ca 1,2 mkr varav nästan 300 tkr avser hyror inklusive lokalhyror. I kassan finns ca 1,1 mkr. 2 st hyresrätter finns också kvar, vilka utgör en tillgång vid framtida avyttring.

Avgifter

Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens byggnader är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret inkl. styrelseansvar.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av medlemmar genom ett städschema (var 12:e vecka per lägenhet). Gemensamma städdagar förekommer vår och höst.

Tvättstuga

En tvättstuga finns till varje hus och man kan säga att det går 12 hushåll på en tvättstuga. Utrustningen består av 2 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare och torkrum. De rustades upp 2011. Kommer att köpas in nya maskiner framöver.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en lummig gård med tre sittgrupper på baksidan av husen. Den här delen av Midsommarkransen är lummig med mycket höjdvariation, gott om växtlighet och stenhällar. I föreningens källare finns cykelrum och barnvagnsförvaring (samma huskropp men andra porten, källargång finns emellan, tre trappsteg upp till barnvagnsförrådet). Ett av garagen är också för cykelförvaring.

Parkering

3 st p-platser finns, kösystem tillämpas och de kostar från 700 kr/mån. Boendeparkering gäller på gatorna (taxa 4, innebär 500 kr/mån).

Bredband och TV

Com Hem levererar kabel-tv som medlemmarna får teckna själva. Bredband via Stockholms Stadsnät 100/100 mbit/s (obl. tillägg på avgift om 165 kr/mån)

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella information i mars 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Från denna adress med sitt lummiga kvarter finns närhet till många spännande upplevelser och områden. Midsommarkransens karaktäristiska småstadskänsla med sina smalhus och små butiker, caféer och restauranger runt knuten är härligt att ta del av. Endast en bit bort i samma kvarter ligger exempelvis Uppenbarelsekyrkan, värd ett besök för sin uppseendeväckande arkitektur. I området hittar du också Telefonplan, med en rad populära restauranger och med en mer urban stadskärna. Här finns all kreativ verksamhet som Konstfack genererar med utställningar och marknader vid olika delar av året. Promenadstråk finns bland annat i det angränsande Aspudden, där Vinterviken exempelvis bjuder på natursköna miljöer. Vill du ha gröna områden på närmre håll är Svandammsparken inte långt borta. I samma riktning finns Midsommarkransens tunnelbana men närmsta station till denna adress är Aspudden, 6 minuters promenad bort. Du cyklar till Hornstull på en kvart och passerar då även Liljeholmen med det utbud som gallerian bjuder där.