Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kristinebergsvägen 5
  [Område] => Kungsholmen - Thorildsplan
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40,5 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 175 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv (grundutbud från Com Hem) )

Kristinebergsvägen 5

LJUS OCH STILREN 1920-TALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET

FOTO: ÖSTLING STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kristinebergsvägen 5
Område
Kungsholmen - Thorildsplan
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40,5 kvm
Föreningens information
Avgift
2 175 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv (grundutbud från Com Hem)

Allmänt om fastigheten

El
2 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
2 600 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FREDHÄLLSKLIPPORNA
Här sitter man gärna och njuter av kvällssol och båttrafik under vår och sommar
RÅLIS
Rålambshovsparken, för bad, promenad, picknick, brännboll, utebio, skateboard och häng

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1926

Brf Kalkonen är en stor förening som förvaltar sju fastigheter i kvarteren Kalkonen, Påfågeln och Silverfasanen. Här finns 550 bostadsrättslägenheter och 44 hyresrättslokaler. Kristinebergsvägen 5 hittas i fastigheten Påfågeln 2 som stod färdigbyggd 1926. Samtliga hus i föreningen, som är och var en HSB-förening, ritades av Sven Wallander och alla utom ett (som byggdes på 1930-talet) är klassiska 1920-talshus. Wallander var HSB:s chefsarkitekt och ritade det mesta som organisationen byggde runt om i staden vid denna tid. En dekorativt spröjsad originalport i trä och glas leder in i huset på Kristinebergsgatan 5 och till ett påkostat marmorerat trapphus. Brf Kalkonen är en av stadens största och äldsta bostadsrättsföreningar, och husen är både välskötta och välbevarade. De boende har tillgång till tvättstugor, övernattningsrum, samlingslokal, cykelrum med mera, och dessutom mysiga gårdsmiljöer med sittmöbler och grillmöjligheter. I trapphuset på Kristinebergsvägen finns trapphusbalkonger som även de kan nyttjas som uteplats.

FÖRENINGEN

Brf Kalkonen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kalkonen beskattas som äkta och äger 7 fastigheter i kvarteret Kalkonen, Påfågeln och Silverfasanen. Föreningen upplåter 550 lägenheter med bostadsrätt, 44 lokaler med hyresrätt och 4 lokaler med bostadsrätt.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och den tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering i urval

2017 byte av system för fjärrvärme och vatten, sopkaruseller ersattes med sopkärl och sopsortering.

2016 tvättstugans maskiner har löpande bytts ut, gästlägenheterna renoverades, vindsbelysningen har bytts till LED.

2015 balkonger, fasad och takunderhåll.

2014 genomfördes en OVK.

2013 genomfördes balkongrenovering för att säkerställa skicket på samtliga.

2012 har trapphus renoverats.

2010 gjordes rostskyddsmålning på halva kv. Påfågeln, mot Creutzgatan/Kristinebergsvägen. Renovering av tvättstugan på Geijersvägen, föreningens trädgårdar rustades upp.

2009-2010 renoverades föreningens fönster och energiglas sattes in i majoriteten av fönstren. Rensning av stockholmsventilation genomförd och nya frånluftsdon installerades.

2008 bytte föreningen fjärrvärmecentral. Föreningen gjorde även injustering av hela värmesystemet.

1990-1993 byttes fastigheternas vertikala stammar i badrum, samtliga bad- och duschrum renoverades och elkablar byttes ut.

1974-1975 genomfördes byte av stammar för vatten och avlopp i kök.

Pågående och kommande renoveringar

Under hösten rustas brandskyddet på vindarna upp. Mellanvindsdörrar kommer tätas och få ny dörrstängare medan majoriteten av vindsdörrarna mot trapphus kommer bytas ut. Trapphusrenovering är pågående och kommer löpa över ett antal år innan allt är klart.

Styrelsen kommer de närmsta åren undersöka fasaderna på Kalkonen 3 och 4 för att skaffa sig en bild av underhållsbehovet.

En underhållsplan följs som sträcker sig 30 år framåt och kan justeras om någon åtgärd bör tidigare- eller senareläggas. Enligt aktuell underhållsplan bör köksstammar bytas tidigast år 2024/2025. Övriga stammar bör bytas år 2041/2042.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är solid. De långfristiga skulderna uppgår till 33,3 mkr, vilket ger 1426 kr/kvm bostadsrättsyta (snitt är ca 6 000 kr/kvm). Likvida medel finns på över 3 mkr. Avgift/kvm ca 650 kr.

Andrahandsuthyrning

Varje medlem får under en tid av 12 månader upplåta sin bostadsrätt i andra hand oavsett skäl. Därutöver ges tillstånd vid studier eller arbete på annan ort, eller andra beaktansvärda skäl.

Förråd

Bostaden disponerar ett stort vindsförråd. Möjlighet att hyra extra källarförråd finns.

Tvättstuga

I föreningen finns totalt sju tvättstugor. Utanför tvättstugorna finns bokningsterminaler. Bokning sker via nätet www.kalkonen.se.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns ett hobbyrum, cykel- och barnvagnsrum. Föreningen har också två gästlägenheter som kan bokas av föreningens medlemmar mot kostnad. Mellan husen finns stora och lummiga innergårdar.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och ett basutbud på kabel-tv från Com Hem. Från oktober 2020 kommer en obligatorisk avgift om 150 kr/mån tillkomma för gemensamt bredband.

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1656 kr. Vid pantsättning utgår en avgift om 710 kr/pant.

Medlemskap

Delat ägande godkänns mellan två personer, där minsta ägarandel är 25 %. Den boende i lägenheten ska äga del av den. Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Ett personligt medlemskap i HSB krävs inte för medlemskap i föreningen.

Bredband och TV

Föreningen är ansluten till Com Hem för kabel-tv, vars grundutbud ingår i månadsavgiften. En kollektiv anslutning till Telenor finns, varifrån uppkoppling om 250/250 finns. Från oktober 2020 kommer en obligatorisk avgift utgå för detta, om 150 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning i september 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Övrigt

Enligt föreningens information är lägenheten 44,5 kvm.

OMRÅDET

Här bor du i småstadsidylliska kvarter av Kungsholmen bland fina, gedigna hus, mestadels från 1920-talet. Fridhemsplan, Rålis, Norr Mälarstrand och andra klassiska Kungsholmsadresser nås via kort promenad, liksom nyare delar av stadsdelen vid Lindhagen och Hornstulls strand, vilka gett området ett än större service- och restaurangutbud. På Thorildsplan ligger mysiga Café Bullen med bland annat goda kanelbullar. Ica Maxi stormarknad ligger på kort gångavstånd och till tunnelbanan är det bara någon minut. I området finns många träningsanläggningar, bland annat Friskis och Svettis i Lindhagen som endast ligger ett par kvarter bort, och motionsvägar som går att variera i oändlighet, genom olika parker och längs vatten.