Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kristinebergsvägen 5
  [Område] => Kungsholmen - Thorildsplan
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40,5 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 175 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv (grundutbud från Com Hem) )

Kristinebergsvägen 5

LJUS OCH STILREN 1920-TALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET

FOTO: ÖSTLING STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kristinebergsvägen 5
Område
Kungsholmen - Thorildsplan
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40,5 kvm
Föreningens information
Avgift
2 175 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv (grundutbud från Com Hem)

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
2 600 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FREDHÄLLSKLIPPORNA
Här sitter man gärna och njuter av kvällssol och båttrafik under vår och sommar
RÅLIS
Rålambshovsparken, för bad, promenad, picknick, brännboll, utebio, skateboard och häng

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1926

Brf Kalkonen är en stor förening som förvaltar sju fastigheter i kvarteren Kalkonen, Påfågeln och Silverfasanen. Här finns 550 bostadsrättslägenheter och 44 hyresrättslokaler. Kristinebergsvägen 5 hittas i fastigheten Påfågeln 2 som stod färdigbyggd 1926. Samtliga hus i föreningen, som är och var en HSB-förening, ritades av Sven Wallander och alla utom ett (som byggdes på 1930-talet) är klassiska 1920-talshus. Wallander var HSB:s chefsarkitekt och ritade det mesta som organisationen byggde runt om i staden vid denna tid. En dekorativt spröjsad originalport i trä och glas leder in i huset på Kristinebergsgatan 5 och till ett påkostat marmorerat trapphus. Brf Kalkonen är en av stadens största och äldsta bostadsrättsföreningar, och husen är både välskötta och välbevarade. De boende har tillgång till tvättstugor, övernattningsrum, samlingslokal, cykelrum med mera, och dessutom mysiga gårdsmiljöer med sittmöbler och grillmöjligheter. I trapphuset på Kristinebergsvägen finns trapphusbalkonger som även de kan nyttjas som uteplats.

FÖRENINGEN

Brf Kalkonen

Föreningen

HSB Brf Kalkonen i Stockholm (org. nr 702001-0653) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kalkonen 3 år 1926. Föreningen äger totalt sju fastigheter i kvarteren Kalkonen, Påfågeln och Silverfasanen, och omfattar sammanlagt 546 lägenheter med bostadsrätt, 44 lokaler med hyresrätt och 4 lokaler med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på låga 1 738 kr per kvm boarea. En obligatorisk avgift om 130 kr tillkommer på månadsavgiften för bredband, föreningen har individuell elmätning. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Inför 2023 har styrelsen beslutat att höja avgiften för bostäderna med 7,7%, avgiftshöjningen träder i kraft från 2023-01-01, detta innebär en avgiftshöjning på cirka 150 kr/mån för denna lägenhet.

Individuell elmätning

Föreningen införde individuell mätning och debitering (IMD) av el 2021 med Fortum som elleverantör och har deras storkundsportfölj som är en mix mellan rörligt och fast pris. KwH priset (totalsumma för el + elnät inkl moms) har hittills varit 1,25 kr men med tanke på rådande marknadsläge har man höjt det till 2,50 kr från och med juni 2022, framöver kommer priset justeras varje kvartal för att motsvara aktuella kostnader.

Renoveringar

2021 stamspolning av kök och badrumsavlopp, 2017-2018 sopkarusellerna byttes ut till sopkärl, 2016-2017 byte till LED på vinden, installering av bokningssystem för tvättstugor, gästlägenheter och Hörnet, sopsortering uppgraderas för att inkludera plast, metall och glas, reglering av fjärrvärmesystem, 2015-2016 tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp byts ut, källarbelysning utbytt till LED, gästlägenheter renoveras, 2014-2015 trapphusbelysning utbytt till LED i hela föreningen, 2013-2015 balkonger renoveras, 2009-2010 renovering och byte till energiglas i majoriteten av fönstren, taksäkerheten uppgraderas för att motsvara skärpta krav, 1990-1993 byte av vertikala stammar i badrum, samt renovering av samtliga bad- och duschrum, 1974-1975 byte av stammar för vatten och avlopp i kök.

Kommande renoveringar

2024-2025 en förstudie ska göras inför framtida byte av köksstammar.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns totalt sju tvättstugor, hobbyrum, cykel- och barnvagnsrum. Föreningen har också två gästlägenheter som kan bokas av föreningens medlemmar. Mellan husen finns stora och lummiga innergårdar.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till Tele2 (Comhem) för kabel-tv, vars grundutbud ingår i månadsavgiften, samt Telenor för bredband.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande om minst 25 % accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i september 2022, årsredovisning 2020-2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i småstadsidylliska kvarter av Kungsholmen bland fina, gedigna hus, mestadels från 1920-talet. Fridhemsplan, Rålis, Norr Mälarstrand och andra klassiska Kungsholmsadresser nås via kort promenad, liksom nyare delar av stadsdelen vid Lindhagen och Hornstulls strand, vilka gett området ett än större service- och restaurangutbud. På Thorildsplan ligger mysiga Café Bullen med bland annat goda kanelbullar. Ica Maxi stormarknad ligger på kort gångavstånd och till tunnelbanan är det bara någon minut. I området finns många träningsanläggningar, bland annat Friskis och Svettis i Lindhagen som endast ligger ett par kvarter bort, och motionsvägar som går att variera i oändlighet, genom olika parker och längs vatten.