Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kvarngatan 3 A, 1,5 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1.5 av 3, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 76 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021054 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 756 kr/mån inkl. värme, vatten )

Kvarngatan 3 A

FANTASTISKA DETALJER, UTSIKT I TRE VÄDERSTRECK OCH SKULDFRI FÖRENING

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kvarngatan 3 A, 1,5 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1.5 av 3, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
76 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021054
Avgift
2 756 kr/mån inkl. värme, vatten

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: ARKITEKT OKÄND 1730

Fastigheten Närke 4 har en intressant historia och tomten har varit bebyggd långt tillbaka i tiden. Idag finns här två gat- samt ett gårdshus. Av de två gathusen är hörnhuset 3 A äldst och det finns belagt i skrift år 1730 då det ägdes av sekreteraren O Estenberg. 1762 gjordes en om- och tillbyggnad och fastigheten förlängdes då med fyra fönsteraxlar mot Kvarngatan vilket resulterade i ytterligare fyra rum på varje våningsplan. Enligt stadsmuseets inventering ägdes fastigheten av löjtnant S Delill men enligt bevarade ritningar var beställaren “Cammereraren Eric Ståhlborg”. Arkitekt för ombyggnaden var Eric Roos som var ofta anlitad vid denna tid.

1830 var det dags att omdana byggnaden och då byggdes ytterligare ett våningsplan på och dessutom ändrades planerna vilket resulterade i två lägenheter om tre rum och kök på varje våningsplan. Enligt stadsmuseets inventering gjordes också en ombyggnad i slutet av 1800-talet. Den står dock inte att finna i Stadsbyggnadskontorets arkiv, men däremot finns ritningar från 1903 då Carl Österman anlitades för att modernisera huset.

Sedan 2002 huserar här Brf Nerike. En vänlig helt skuldfri förening, bestående av 19 lägenheter och 4 lokaler, dedikerad till uppgiften att förvalta sin vackra fastighet.

FÖRENINGEN

Brf Nerike

Antal lägenheter och lokaler

Brf Nerike består av 18 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet (ca 60 kvm) och 4 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen är helt skuldfri. Lokalintäkter samt intäkter från kvarvarande hyresrättslägenhet låg 2018 på ca 389 tkr.

Mark

Föreningen disponerar marken via tomträtt. Avtalet gäller till 2028 med en avgäld på ca 149 tkr årligen (en mindre höjning från tidigare avgäld på ca 140 tkr).

Renoveringar

2018 ombyggnad av gårdshuset från lokaler till bostäder. 2017 stamspolning. 2016 ovk. 2014 ny värmeundercentral samt nya radiatorreglage och injustering. 2013 nybygge av träplank mot gård. 2012 ventilationsrengöring. 2010 energideklaration. 2009 takmålning 3 A och B samt gårdshus. 2008 målning av trapphus 3B. 1987 elstambyte, rörstambyte, omputsning av fasad och nyinstallation av hiss.

Kommande renoveringar

Fasaden planeras att putsas om inom ett eller två år.

Förvaltning

SBC sköter ekonomisk förvaltning. Teknisk fastighetsförvaltning via MFS AB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Länsförsäkringar.

Bredband

Fiberuppkoppling via Stockholms stadsnät AB. Obligatorisk månatlig tillägg 139 kr.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 7 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med dubbla tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkskåp. Cykelparkering och flera uteplatser föreningens innergård.

Kontroll

Ovanstående uppgifter kommer ur årsredovisning 2018 samt en kontroll med föreningen 11 mars 2020.

OMRÅDET

Hörnet Kvarngatan/Sankt Paulsgatan har ett lugnt fint läge mellan Kvarnberget och Maria kyrka. Eller mellan Mariatorget och Götgatan. Rakt över gatan ligger det populära fiket Kaffe med utsökta bakverk och en perfekt espresso. Bra service i form av en uppsjö restauranger (mäklarens favorit är Söders Hjärta) och under sommarhalvåret förvandlas närbelägna Swedenborgsgatan till en gågata. Faktum är dock att både Kvarngatan som är en återvändsgata och Sankt Paulsgatan som är enkelriktad fungerar som någon form av ”halvgågator”. Här har du nära till både Slussens och Mariatorgets t-bana och når på bara några minuter Södra station.