Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 15
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 30 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 066 kr/mån inkl värme och vatten )

Tavastgatan 15

FUNKISETTA MED KÖK PÅ IDYLLISKA TAVASTGATAN

FOTO: SPINELL TEXT: ERIKSSON STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Emilia Eriksson
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 15
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
1 rum
Area
30 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 066 kr/mån inkl värme och vatten

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 417 kr/år
Total driftskostnad
6 017 kr/år
Drift räknat på
1 person

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: David Helldén 1942

Vårt finfina funkishus på Tavastgatan 15 stod klart för inflyttning 1940: Ingen mindre än David Helldén stod för ritningarna. Efter studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konsthögskolan samarbetade han tillsammans med Erik Lallerstedt och Sigurd Lewerentz med genomförandet att Malmös nya stadsteater som onekligen blev ett bygge i en klass för sig. Helldén kom att arbeta mycket på Norrmalm. Han ritade bland annat Sergelteatern och den gamla Hötorgshallen. Han har ritat många vackra byggnader, inte minst fastigheten Sjöskumspipan 4 med sin veckade fasad fulla av balkonger i Hökarängen.

Huset på Tavastgatan 15 har namnet Kattryggen 1 och är uppfört i fyra våningar samt en souterrängvåningen. Lägenheterna var påkostade för sin tid och samtliga lägenheter försågs med badrum.

Sommaren 1930, tack vare Stockholmsutställningen, blev den breda allmänheten bekant med de nya strömningar inom arkitekturen. Funktionalismen, som den svenska modernismen brukar kallas, avvek radikalt från tidigare byggnadsstil. Framför allt kon influenserna från Tyskland.

Fasaden på vårt hus är putsad och målad i en ockragul färg och träporten samt husets fönster är bevarade från ursprungsåret. Kattryggen 1 är ett ut märktfint exempel på den tidens byggnadsstil.

FÖRENINGEN

Brf Hunden 15

Föreningen

Brf Hunden 15 (org. nr 769603-4763) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kattryggen 1 år 1998. Föreningen består av ett gathus beläget på Tavastgatan 15 och omfattar 21 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet och tre lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 924 kr per kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av SBC.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv levereras via Com Hem, medlemmarna tecknar själva abonnemang.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, ett torkskåp samt mangel.

Gemensam takterrass om ca 10 kvm med utemöbler och planteringar. Cykel- och barnvagnsrum finns i källarplan.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2018 renovering av hiss, takstegar och säkerhetsvajer monterades på tak, översyn av ventilation, värme, takpannor och takplåt samt byte till LED-belysning i trapphus, nytt dörrkodlås till porten, 2017 renovering av nedre delen av fasaden, renovering av entrédörr samt ny dörr till takterrass, 2016 radonmätning, pumpbyte i undercentral, 2015 stamspolning, 2014 OVK genomförd, 2010 renovering och målning av fönster och byte till energiglas, 1997-1998 elstambyte, rörstambyte, 1995 omputsning av fasad

Planerade renoveringar

2020 fasadrenovering, fönstermålning samt balkongrenovering.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av Leetex AB.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kontakta mäklaren för visning 072 332 93 49. Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Kullersten och kulturhus blir här en del av din vardag. Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett.Tavastgatan är enkelriktad och ligger som en fridfull oas bara ett par minuter från knutpunkten Slussen. Kullerstenarna gör att biltrafiken är sparsam, ljudmiljön är tyst och dämpad. På sommaren kan fönsterna stå öppna dygnet runt utan att stadsljuden stör. Närområdet är restaurang- och cafétätt. Just intill hemmet ligger till exempel två guldställen, Magnolia och A Bowl.