Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blecktornsstigen 8, 3 tr
  [Område] => Södermalm/Blecktornsparken
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 72 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 4 186 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni )

Blecktornsstigen 8

HÖGST UPP MED FRI VY ÖVER STORA BLECKTORNSPARKEN

FOTO: ÖSTLING STYLING: WALLMÉN TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blecktornsstigen 8, 3 tr
Område
Södermalm/Blecktornsparken
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
72 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 186 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
7 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 barn och 2 vuxna

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaviken
Badbryggor och löparslingor
Urban Deli
Restaurang, saluhall och butik vid Nytorget
Teatern
Ringens trevliga food court
Bleck
Utekväll på behagligt avstånd i Lilla Blecktornsparken
Shanti Gossip
Galet god Bengalisk mat på Skånegatan

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Engström, Pettersson & Lundqvist 1925

Kvarteret Ryssjan bebyggdes under 1920-talets andra hälft av SKB. Ryssjan 1 uppfördes 1925 och ritades av Edvin Engström, Gustaf Pettersson och Sven Erik Lundqvist. Byggnaden har en lång vinkelformad huskropp i tre till fyra våningar med en tidstypisk och välbevarad och klassicistisk fasad som är putsad i olika gula och röda kulörer indelade av vita lisener. Fönstren är klassiskt sexrutade, ursprungliga och vitmålade. Huset är det äldsta huset i kvarteret och även det vackrast utsmyckade. Såväl huset som området är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm (org. nr 716417-6955) är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Ryssjan 1 år 1980. Föreningen består av ett flerbostadshus med tre sammanhängande huskroppar belägna på Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14 och omfattar 73 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och lummig angränsande gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 5 492 kr/kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har visat positivt resultat både 2020 (plus 56 tkr) och 2019 (plus 531 tkr). Intäkterna från föreningens hyreslokaler uppgick 2020 till 324 tkr.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 200 kr av köparen. Pantsättningsavgift ligger på ca 500 kr/pant.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via Telenor (250/250 Mbit/s) och kabel-tv via Comhem. Båda tjänsterna ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor i föreningen, övernattningslägenhet, föreningslokal, cykelförråd, barnvagnsförråd och snickarverkstad. Mycket fin gemensam grönskande gård.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt förråd på vinden på ca 4 kvm samt ytterligare två förråd i källaren på ca 2 kvm vardera.

Renoveringar, i urval

2021 två nya lägenheter färdigställdes. Dessa är nu sålda och inflyttade. 2020 installation av säkerhetsdörrar, ny tvättstuga på Blecktornsstigen, renovering av den ena av två tvättstugor, renovering av torkrum, ommålning av trapphusen, ny belysningsarmatur, byte av horisontella stammar i källargolv. 2017-2018 stambyte, installation av nya postboxar, fönsterrenovering. 2016 fasad- och fönsterrenovering. 2012 fasad- och fönsterrenovering.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar är planerade under 2021, löpande underhåll.

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens senaste årsredovisning och kontakt med styrelsen 15 sept 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Blecktornsområdet är som en oas mitt i ett mera livligt Södermalm. Det är ett lugnt, tyst och grönt område med kuperade och oregelbundna kvarter och mysig småstadskänsla som i sin närhet har ett stort utbud av restauranger, caféer, butiker och service i SoFo-kvarteren och runt Skanstull. Precis nedanför huset ligger Stora Blecktornsparken med stor lekplats, parklek och djur. I området ligger också den vackra gamla malmgården Stora Blecktornet. Flera idrottsanläggningar ligger i närheten, till exempel Kanalplan och Skanstullshallen, och längs Årstaviken finns fina motionsstråk. Den som har bil har sällan problem att hitta parkeringsplats i området då det bara finns en infart till kvarteren vilket begränsar antalet bilar. I kvarteret bor många barnfamiljer och ibland ser man rådjur, harar, grävlingar och ekorrar. Samtidigt kan man se Globen som en påminnelse om att man faktiskt är i Stockholm.