Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Cedergrensvägen 56
  [Område] => Telefonplan - Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 950 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV bas och Bredband. )

Cedergrensvägen 56

LJUS OCH HÄRLIG FUNKIS VID GRÖN GÅRD

FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Cedergrensvägen 56
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
51 kvm
Föreningens information
Avgift
2 950 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV bas och Bredband.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söderbergs bageri
Restaurang Landet
Svandammsparken
Bada i Mälaren
Aspuddens bokhandel

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ahlberg, Backström & Reinius 1938

Brf Tele består av fem olika fastigheter som uppfördes under åren 1938–1941 och ritades av de namnkunniga arkitekterna Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Husen byggdes enligt den tidens rådande ideal kallat "hus i park" - byggnaderna placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Mellan husen i detta område finns hela 26 000 kvm gröna ytor. Här finns flera sittmöbler och även utegrill. Föreningens hus är mycket välbevarade och ger en god bild av hur den här typen av bostadsområde såg ut då det var nybyggt. Trapphusen är också ljusa och fina med spiralformade marmortrappor, fönster, vädringsbalkong och ledstång i original. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. I början av 1980-talet fick Riksantikvarieämbetet i uppgift att kulturminnesmärka tolv svenska industriminnen och då blev LM-staden en av de som fick denna utmärkelse, tillsammans med till exempel Falu Koppargruva, Karlskrona varv och fall- och slussområdet i Trollhättan. Husen byggdes redan från början som bostadsrätter.

FÖRENINGEN

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Tele innehar fem st fastigheter bestående av 30 st bostadshus i Telefonplan, Midsommarkransen. Föreningen upplåter 492 st lägenheter med bostadsrätt, 24 st lägenheter med hyresrätt samt 2 st bostadsrättslokaler och 38 st hyreslokaler.

Förvärv av fastigheterna

Föreningen har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt som upplåts av Stockholms stad. Omförhandling skedde i början på 2019 och avgälden kommer höjas stegvis till 2024. Se mer information i årsredovisningen.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltning ombesörjs av föreningen i egen regi, föreningen har avtal med 2 olika företag för fastighetsskötseln.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av elledningar (med jordade uttag) samt fasadrenovering genomfördes åren 1993–1996. Fjärrvärme drogs in 1997. Alla tak lades om mellan 2004–2009. Under åren har löpande underhåll skett och fortsätter att ske. Exempelvis pågår fönstermålning sedan 2017. Trapphusen har nyligen målats. Tvättstugan är helrenoverad 2016 med en ny maskinpark. OVK sker i 7–9 års intervaller, de sista åtgärderna gjordes 2019. Se föreningens årsredovisning & hemsida för mer information!

Kommande renoveringar

Inga stora renoveringar, endast löpande underhåll, se föreningens årsredovisning för mer information.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 45,5 mkr per bokslutet 2019. Skuldkvoten är cirka 2200 kr/kvm boyta, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen har en trygg ekonomi, även om avgifterna höjdes oktober 2018 p.g.a. tomträttsändringar och att styrelsen bedömde höjningen som skälig efter 8 års tid. Föreningen har många hyresrätter kvar, vilka kan utgöra stora tillgångar när de upplåts till bostadsrätter och säljs av föreningen. Under 2019 amorterades ca 1mkr av föreningens lån och de planerar att fortsätta amortera under 2020. De har dessutom ca 10,7 mkr i kassa & bank.

Avgifter

Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer trappstädningen och skötsel av föreningens tomtmark.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns tre gästlägenheter, festlokal, hobbyrum, bastu med mera. Tvättstugan finns i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 300 kr.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen. Boende i föreningen kan ställa sig i kö till föreningens garageplatser och parkeringsplatser. Hyrorna är för närvarande 725 kr / 675 kr per månad för garage, 375 kr per månad för p-plats under tak och 150 kr per månad för p-plats utan tak.

Bredband och TV

ComHems grundutbud ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från ComHem. 50 Mbit/s bredband ingår i avgiften till föreningen. Den som så önskar kan uppgradera till högre hastighet genom att betala ett tillägg till ComHem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och webbsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brftele.se.

OMRÅDET

Här bor du i lugnt, grönt och lummigt område som också är ovanligt rikt på restauranger och caféer och har härlig atmosfär, liv och rörelse, präglat bland annat av närheten till Konstfack. Det är rikt på kultur och små fina butiker. Gott fika och färskt bröd är aldrig långt borta då Söderbergs bageri och kafferosteri ligger snett över gatan och det är trevligt att har restaurang Landet i kvarteret intill. Tunnelbana, mataffärer, gym och annan service finns på någon minuts promenadavstånd vid Telefonplan. Hemköp har här en mycket välsorterad mataffär. Med cykel är du vid Hornstull på tio minuter och på vägen ligger Liljeholmen och dess galleria.