Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 80
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 38 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Boarea enligt förvaltare: 37,5 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 2 476 kr/mån inkl värme, vatten, tv och bredband )

Bondegatan 80

TVÅRUMMARE I HÖJD MED VITA BERGEN – GENERÖSA SÄLLSKAPSYTOR & GEMENSAM TAKTERRASS

TEXT: REMNES STYLING: COPPARSTAD FOTO: ONO

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 80
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
38 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Boarea enligt förvaltare: 37,5 kvm
Avgift
2 476 kr/mån inkl värme, vatten, tv och bredband

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
5 900 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Folii
Café nizza
Pom & Flora
Kajsa i parken
Nytorget

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1940

I kvarteret Järnet finns en förhållandevis blandad bebyggelse där de flesta hus är uppförda efter 1930. På tomten Järnet 2 stod tidigare ett bostadshus från 1880-talet men i slutet av 1930-talet ansågs detta omodernt och arkitekten Adrian Langendal anlitades för att rita ett ”nybygge”. På hösten detta år bröt andra världskriget ut vilket i högsta grad påverkade byggindustrin. Planerna kom att ändras och istället anlitades arkitekterna Bocander & Cronvall som tog fram nya ritningar. Martin Bocander och Albin Cronvall arbetade på Hagström & Ekmans arkitektkontor som var ett av de största i början av 1900-talet. Efter att Ekman lämnat firman och Hagström avlidit, kom de att överta rörelsen och drev den vidare under eget namn. Järnet 2 är ett bostadshus uppfört i sex våningar där det översta våningsplanet utformades som en indragen kungsvåning. Det dröjde fram till år 1941 innan de första hyresgästerna började flytta in och året därpå stod huset helt färdigt. Byggmästare var Harald Jirlow och byggherre byggnadsfirman S E G. Det är i mångt och mycket ett klassiskt funkishus med en välbevarad fasad. Byggnaden vilar på en sockel av natursten och därovan är fasaden putsad och avfärgad i en gulröd nyans. Entrén är någon indragen från fasadlivet och porten sitter i en stenfodrad nisch. Dörren är av nyare datum och utförd som en pardörr i trä med glasad överdel. Fasaden saknar utsmyckning men pryds av vita, inplåtade fönster som är två lufter breda och vissa har förskjuten mittpost.

FÖRENINGEN

Brf Järnet 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Järnet 2. Föreningen består av 27 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt. . Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1940 av arkitekt Bocander & Cronvall.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1992.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Österåkers Bostadsrättsförvaltning AB.

Renovering

1984 Omfattande renovering med bl.a. byte av samtliga va-stammar, 2004 Renovering av fönster och tvättstuga, 2006 Renovering av trapphus samt installation av säkerhetsdörrar, Husets tak har även lagts om och ett nytt torkskåp och en ny högcentrifugerande tvättmaskin har införskaffats till tvättstugan, 2012 Stamspolning, 2015 Värmepump, 2015 Takterrassen fixades i ordning, 2015 OVK Besiktning genomförd, 2016 Radonmätning utförd, 2016 Stamspolning, 2018 Källargolv, 2019 Energideklaration, byte till led belysning, 2020 Fiber

Kommande renoveringar

Se årsredovisning för kommande underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 4,7 milj kr, vilket ger cirka 3800 kr/kvm boyta.

Förråd

Vindsförråd om cirka 2 kvm.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt en mangel. I källaren finns även ett cykelförråd (kombinerat barnvagnsförråd) som även nås från gatan. På taket finns en underbar terrass med utsikt över fasader och takåsar med Hammarby sjöstad och Globen i bakgrunden. Föreningen har även en lummig och mysig innergård med flera uteplatser och planteringar.

Bredband och tv

Tv från ComHem och bredband via fiber.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Vackra träkåkar, historiska områden och havsutsikt runt hörnet beskriver området kring övre Bondegatan väl. Nära till grönskande Vitabergsparken, belägen strax ovanför vimlet vilket resulterar i tystare kvarter. Här finns det populära caféet Pom & Flora där det går att få lyxfrukost och gott kaffe varje morgon, och tar du backen ner till Nytorget väntar fler caféer, restauranger och barer. Lite längre bort ligger Hammarbykanalens fina promenadstråk tillsammans med Årstavikens badbryggor, medan Fåfängan och dess utkiksplats (med fantastiska solnedgångar) väntar åt andra hållet. I närheten av fastigheten ligger även Fjällgatan med sin vackra utsikt över Djurgården, Skeppsholmen och Gamla Stan. Området är på många sätt dynamiskt med tillgång till bra kommunikationer med både buss 2 och 66 strax utanför porten. På promenadavstånd når du till Skanstull och Medborgarplatsens tunnelbana.