Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjärhovsgatan 5
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 59 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 523 kr/mån )

Tjärhovsgatan 5

DRÖMTVÅA MED ÖPPEN SPIS, GAVELLÄGE OCH SJU STORA FÖNSTER

TEXT: LUNDGREN FOTO: SPINNELL INREDNING: MOTHER INTERIOR

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjärhovsgatan 5
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
59 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
1 523 kr/mån

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg - 1912

Sturen Större 5 är en vacker jugendbyggnad belägen i hörnet av Östgötagatan och Tjärhovsgatan. Det ritades 1912 av arkitekt Sam Kjellberg. Redan 1909 fick Eduard Hallquisth och Fritz Ullrich i uppdrag att ta fram ritningar till ett nybygge på tomten, men det blev alltså Sam Kjellbergs ritning som realiserades. Sam Kjellberg var i början av 1900-talet en av stadens mest anlitade arkitekter och han ligger bland annat bakom husen där restaurangerna Pelikan och Kvarnen ligger. Sturen Större 5 är en ganska stor hörnfastighet med två trapphus, en från vardera gata, samt en gårdsflygel med ytterligare ett trapphus. Fastigheten är till det yttre mycket välbevarad. Fasaden är putsad i en rödgul nyans och pryds bland annat av burspråk, dekorativa ritsningar och spritputsade fält. Bottenvåningen är klädd med släthuggen natursten. Brf Sturen Större består av 41 bostadsrätter och fyra lokaler. Ekonomin i föreningen är mycket god och avgifterna är låga. I fastigheten bor människor i alla åldrar och yrkesgrupper, och många som bott och trivts länge, några äldre damer är till och med födda i huset och kan berätta mycket om dess historia. Stämningen är vänlig, trivsam och inbjudande. En kopp kaffe med en granne på gården blir lätt en del av vardagen. Styrelsen och föreningen är mycket måna om att huset ska underhållas och hållas rent och snyggt. Föreningen har en innergård med sittmöbler, solsängar, grillmöjligheter och blommor om somrarna. En av föreningens hyresgäster är en jujitsuklubb och deras tak som är av glas och också är en del av gården. I trapphusen finns dessutom trapphusbalkonger som de boende kan nyttja. I huset finns även en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp som kan bokas alla dagar i veckan.

FÖRENINGEN

Brf Sturen Större

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Sturen Större 5. Här finns 41 stycken bostadsrätter. Till detta har man fyra stycken lokaler som hyrs ut till hyresgäster och genererar stora inkomster till föreningen.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1980.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Upplands Brf Service AB sköter den ekonomiska förvaltningen. Holmfast Drift AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

2003 avslutades stambytet i kök och badrum. Året därefter renoverades fasad, fönster och även ett nytt torkskåp köptes in. 2009 köptes två nya tvättmaskiner och 2012 installerades ny värmecentral och även innergården och gårdsfasaden renoverades. 2016 renoverades hissen i uppgång Tjärhovsgatan och året därefter renoverades fönster mot gatan och strax därefter det gemensamma badrummet på vinden. I början av 90-talet renoverades taket samt elstigarna fram till varje lägenhetssäkringsskåp. Takvärmesystem har nyss installerats för att förhindra istappar.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Belåningen är strax under 4 200 kr per kvm boyta. Snittet i innerstan är cirka 6 000 kr per kvm boyta. Föreningen amorterar hårt på skulderna, vilka beslut tagits om att ske med cirka 360 000 per år. Inga avgiftshöjningar är planerade för 2020.

Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand måste du först få din ansökan godkänd hos styrelsen. Föreningen tar ut lagstadgad avgift för andrahandsuthyrning, f.n. tio procent av ett basbelopp under ett år.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam, grönskande innergård med bord, stolar och grillmöjligheter. Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan kan bokas alla dagar mellan 07-22.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har för närvarande comhem som leverantör av bredband och kabel-TV. Grundutbudet av analoga TV-kanaler ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.