Type and press Enter.

Roslagsgatan 41

SEKELSKIFTESTVÅA MED FANTASTISKT LJUSINSLÄPP OCH MÖJLIGHET TILL BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Roslagsgatan 41, 1 tr
Område
Vasastan
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
59 m²
faktisk uppmätn norm SS 021054
Avgift
3 413 kr/mån inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
4 200 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 200 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Uppskattade driftskostnader

planskiss

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Adolf Fristedt 1892

Vilan 4 är ett tidstypiskt 1890-talshus med en välbevarad fasad. Byggnaden vilar på en sockel av natursten och därovan är bottenvåningen slätputsad i ljusgrått och kvaderritsad. Portalerna, en vid varje gata, har en magnifik utformning med både pilastrar och kolonner samt en profilerad överliggare. Portarna är utförda i ek med stora glaspartier och plåtklädd nederdel. Ovan bottenvåningen är fasaden grovt spritputsad med vita, slätputsade våningsband och markerade stenar vid fönstrens valv. Ovanför de fönster som sitter ovanför portarna finner vi stiliserade trekantsgavlar. Fasaden avslutas upptill av ett profilerat listverk. Arkitekten Gustaf Adolf Fristedt produktion under 1880- och 1890-talen var omfattande. Han är mest känd för byggnaden på Regeringsgatan 72-74 där danspalatset Nalen ligger. På Roslagsgatan 41 huserar sedan 90 år bostadsföreningen Roslagen upa. En familjär och vänlig förening som noggrant vårdar sitt vackra hus och trevliga gård.

FÖRENINGEN

Bf Roslagen upa

Förening

Bf Roslagen UPA är en äkta bostadsförening som bildades 1924 och förvärvade fastigheten 1930. Föreningen består av 35 lägenheter. Bf Roslagen UPA är en stabil och välskött förening med god ekonomi. Föreningen äger även marken. Föreningen lyder under lagen om ekonomiska föreningar men förvaltas i all väsentlighet som en s.k. bostadsrättsförening.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Förvaltare

Föreningen sköter själva om den ekonomiska förvaltningen i samarbete med SBC.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 10,6 mkr, dvs ca 5 602 kr/kvm bostadsyta. Föreningen amorterar ca 68 tkr årligen. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens vind är väldigt stor och då man har förråd både på vind och i källare så får den anses som en rejäl dold tillgång.

Renoveringar

1998 renovering trapphus. 2003 gården gjordes om. 2004 gårdsfasaden renoverades. 2007 undercentral för fjärrvärme byttes ut, likaså samtliga reglerdon för värme och alla radiatortermostater. 2009 nytt barnvagnsförråd. 2010 renovering av fastighetens gatufasad samt fönster. 2012 balkonger. 2013 stambyte. 2015 resterande del av fönstren renoverades. 2018 taket renoverades.

Kommande större renoveringar

Föreningen följer sin underhållsplan, inga större renoveringar planerade under överskådlig tid. Trapphusen ska troligen målas om närmsta åren.

Kabel-tv och bredband

Fastigheten är ansluten till Comhem. Medlem tecknar eget avtal.

Gemensamma utrymmen

I det lilla huset på gården ryms föreningens tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Uteplatsen på gården med stort bord och grill omges av gröna växter och används flitigt av de boende under sommarhalvåret. Gården rymmer också ett uppvärmt barnvagnsförråd och cykelställ under tak.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca x kvm samt ett källarförråd om ca 7,5 kvm.

Juridisk person/delat ägande/hembud

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem. Delat ägande accepteras dock. Föreningen tillämpar s.k. hembud där medlemmarna i föreningen har möjlighet att matcha högsta bud (se paragraf 14 i stadgarna).

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelse- samt pantsättningsavgift som betalas av köparen respektive pantsättaren.

OMRÅDET

Roslagsgatan är en cirka 900 meter långa gata som går från Jarlaplan till Roslagstull. Det är en lite av en huvudgata i Sibirien som kantas av en mängd trevliga butiker och den brukar hamna på topplistan då Stockholms populäraste gator rankas. Här bor du bara ett par minuter från Brunnsviken och kan enkelt ta picknickfilten till vågornas skvalp, och promenera, ta en löprunda eller spela tennis i Hagaparken. Du bor även nästgårds med Vanadislunden och Vanadisbadet. De senaste tio åren har gatan utvecklats till en riktig restauranggata och i kvarteret intill finns Agrikultur som 2018 fick en stjärna i Guide Michelin. Om du vill addera någon sekelskiftesdetalj till ditt nya hem så rekommenderar vi ett besök på Byggfabriken på Roslagsgatan 11.