Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 22, 3 tr
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 3, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 38,5 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 757 kr/mån inkl. värme, vatten )

Tavastgatan 22

SOLIG FUNKISTVÅA MED UTSIKT ÖVER TAKÅSARNA

FOTO: WICHARDT STYLING: WALLMÉN TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 22, 3 tr
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
3, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
38,5 kvm
Föreningens information
Avgift
1 757 kr/mån inkl. värme, vatten

Allmänt om fastigheten

El
3 400 kr/år
Försäkring
2 388 kr/år
Total driftskostnad
5 788 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söders Hjärta
Barklassiker med bra restaurang och underbar utsikt över Maria Magdalena kyrka
Racamaca
Stans bästa tapas på Wollmar Yxkullsgatan
Ivar Los park
Picknick med utsikt över stan
Monteliusvägen
Eller varför inte promenad med utsikt över stan?
Långholmen
Bad från klippor och strand

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Joel Lundeqvist 1931-1932

Fastigheten Katthuvudet 28 ritades av arkitekt Joel Lundeqvist och uppfördes under åren 1931-1932. Det är ett klassiskt funkishus med viss kvardröjande tjugotalsklassicism och våningsplan slätputsade i ljusgult och med en bevarad stilfull huvudentré i trä och glas. Trapphuset är vackert och tidstypiskt med marmortrappa och tjusig hiss. Brf Tavastgatan 22 har en solig nyrenoverad innergård med fina utemöbler, utekök med rinnande vatten, stor Webergrill och odlingar i rabatten. Här är det trevligt att duka till middag under varmare årstider. Till fastigheten hör även ett cykelrum och en tvättstuga.

FÖRENINGEN

Brf Tavastgatan 22

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen BRF Tavastgatan 22 (org. nr 716421-5860) innehar fastigheten Katthuvudet 28 med ett bostadshus uppfört 1932. Huset är beläget på Mariaberget på Södermalm. Föreningen upplåter 22 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal med hyresrätt. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan år 2000.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av SBC.

Renoveringar

2019 uppfräschning tvättstuga. 2017 renovering av innergård med dränering och plattläggning. Byggt utekök. Renovering av tvättstuga och målning av yttertak vid restaurangen. Balkonger har upplåtits till merparten av medlemmarna, men detta belastar inte hushåll utan balkong eller föreningen som sådan. 2016 reparation av vindslägenhet och justering av värmesystem. 2015 stamspolning, isolering av vind, byte av elementventiler och reparation av entréinnertak. 2014 upprättat underhållsplan och byte av stamledning. 2013 fönstermålning och fasadrenovering. 2011 byte av fjärrvärmecentral. 2009 ny tvättmaskin och torktumlare. 2006 rörsystem, stamspolning på hösten. Renovering av hiss. 2001 målning av väggar och tak i trappuppgången. 1987 rörstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig i 20 år. Renovering av trapphuset genomförs under denna höst. Arbete med cykelrummet och installation av fiber planeras under nästa år.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,15 mkr varav 485 tkr från lokalhyra 2019. I kassan finns drygt 1,3 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadrättsyta uppgår till 2 366 kr. Snittet för en bra Södermalmsförening ligger på ca 6 000 kr/kvm. För att säkerställa ett positivt kassaflöde görs en årlig avgiftshöjning med 2 % (ca 35 kr för aktuell lägenhet).

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Hyrestiden är begränsad till ett år. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam vårstädning brukar hållas i föreningen.

Tvättstuga

I föreningen finns det en tvättstuga, precis vid ingången till hissen. Torkskåp, mangel, torktumlare och två tvättmaskiner hör till utrustningen.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd finns med ingång i närheten av restaurangen. Föreningens innergård är gemensam och den kan bokas upp för användning. Utomhuskök med grill och sittmöbler finns.

Sophantering

Hushållssopor slängs i trapphuset. Källsortering sker nere vid Torkel Knutssonsgatan.

Parkering

Föreningen har inga egna bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (1.100 kr/månad i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och tv

Leverantören för bredband och kabel-tv är Comhem. Varje medlem tecknar sitt eget avtal om tjänster med Comhem. Föreningen planerar att dra in fiberuppkoppling under 2021.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd på strax över 3 kvm med bra takhöjd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från senaste årsredovisning samt styrelsens kontaktperson 2 sept 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i idylliska kvarter på Mariaberget där historiska hus och kullerstensgator blir din vardag. Vyerna från berget över vattnet och staden är oslagbara och ständigt fascinerande. På Mariaberget infinner sig lugnet och stadsbruset filtreras undan. Men närheten till stadslivet finns här och närområdet bjuder på många bra restauranger och caféer. Vill du äta libanesiskt behöver du inte ens lämna huset, Tabbouli ligger på samma adress.