Type and press Enter.

Wollmar Yxkullsgatan 15

VINDSETAGE MED SOLIG TAKTERRASS

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 15, högst upp
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 3, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
73 m² + 9 m² biarea
faktisk uppmätn norm SS 021054
Avgift
3 309 kr/mån inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
4 215 kr/år
Försäkring
2 913 kr/år
Total driftskostnad
7 128 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
2 vuxna, 1 barn

planskiss

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Nikolaus Andersson 1882-1883

Draken 20 är ett välbevarat 1880-talshus med praktfull putsfasad. Byggnaden vilar på en grund av natursten och därovan är bottenvåningen rusticerad och avfärgad i en gulvit nyans. Ovan bottenvåningen är fasaden slätputsad och elegant kvaderritsad och pryds av profilerade fönsteromfattningar med ovanligt ståtliga överliggare. Ritningarna till fastigheten är osignerade men troligen var upphovsmannen byggmästare Axel Nikolaus Andersson som även ligger bakom grannhuset på Wollmar Yxkullsgatan 15 B vilket uppfördes vid samma tid. Här huserar sedan 1983 Brf Draken 20 bestående av 15 lägenheter och 1 lokal. En vänlig och synnerligt välskött förening med goda lokalintäkter, stor gård med bokningsbar grillplats och välutrustat snickarrum.

FÖRENINGEN

Brf Draken 20

Antal lägenheter och lokaler

Brf Draken 20 består av 15 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal (förskola) med hyresrätt. Föreningen äger marken och förvärvade fastigheten 1983.

Ekonomi

Synnerligen välskött förening med bland annat lokalintäkter på ca 658 tkr 2018. De långfristiga skulderna ligger på ca 7,5 mkr (efter reparation av cykelhuset, uppdaterad uppgift per den 6 mars 2020). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar och positivt kassaflöde såväl 2017 som 2018.

Renoveringar

Stammarna byttes i samband med att föreningen övertog fastigheten 1983. De spolas och inspekteras med kamera vart femte år (inga stora anmärkningar). Synliga rör/stammar i källare renoverades/byttes 2019. 2008 tak. 2012 fönster. 2016 fasad mot gatan. Under 2019/2020 har cykelhuset på gården renoverats (klart om några veckor). Löpande underhåll på hissar, tvättstuga osv görs vid behov. Föreningen har inga ytterligare renoveringar planerade.

Kabel-tv och bredband

Via Comhem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Trygg Hansa.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga, välutrustad snickarverkstad, cykelhus samt trevlig innergård med bokningsbar grillplats.

Balkongfond

Obligatorisk avgift 100 kr/mån för framtida underhåll av balkong/takterrass.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett förråd om ca 4,5 kvm.

Husfixardagar

Föreningen genomför normalt två husfixardagar årligen med efterföljande samkväm.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Däremot accepterar man inte juridisk person som medlem.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2018 samt kontroll med ordförande 21 feb 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast några minuter från pendeltågen vid Södra station. I grannhuset ligger hotellet Hellstens glashus, praktiskt om du får besök av större sällskap. Dessutom har du promenadavstånd in till city, och når till exempel centralstationen på 25 minuter.