Type and press Enter.

Folkungagatan 103

VACKER OCH VÄLPLANERAD TREA MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 103
Område
Södermalm
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
88 m²
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 840 kr/mån inklusive värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
7 000 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
driftskostnaderna baseras på säljarnas förbrukning och kan variera från boende till boende.

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Robin Delselius bageri
Gulddrakevinnare 2020, alldeles runt hörnet.
Nytorget
Restauranger, lekpark, fik, glass, mysiga butiker, uteserveringar på sommaren.
Folii & Voisine
Väldigt mysig vinbar och restaurang på Erstagatan.
Pom och Flora & Greasy Spoon
Bra frukostställen.
Vitabergsparken
Mysig park med parkteater på sommaren.

Arkitekturen

Arkitekt: 1913 Östlihn & Stark

Buketten 3 är en långsmal fastighet som rymmer två byggnader med en underbyggd gård emellan mellan Tjärhovsgatan och Folkungagatan. Tomten bebyggdes 1883 med ett bostadshus mot Folkungagatan och ett stall mot Tjärhovsgatan. Arkitekt för detta första bygge var troligtvis Otto Wilhelm Björklund. I början av 1910-talet revs stallet, och därefter byggdes det kvarvarande huset om helt och blev två våningar högre, och ett helt nytt bostadshus med entré från Tjärhovsgatan uppfördes under åren 1912 till 1913. Detta hus fick en fasad av brunt handslaget tegel och fasaden mot Folkungagatan är putsad i en rödrosa nyans. Fasaderna ritades av de namnkunniga arkitekterna Josef Östlihn och Albin Stark, medan planlösningarna gjordes av husets byggmästare E Larsson. På 1970-talet var huset rivningshotat men räddades och renoverades i stället. Brf Buketten 3 förvärvade fastigheten år 2000 och består av 24 lägenheter, varav en är en kvarvarande hyresrätt, dessutom finns en råvind och ytterligare ett par dolda tillgångar. Föreningen är välskött och vid god ekonomi, har intäkter från ett flertal butikslokaler och inga lån. De boende kan njuta av en trivsam innergård med planteringslådor och utemöbler. Föreningsstämman 2019 beslutade att anta ett förslag om att bygga en pergola på gården. I föreningen finns en fräsch tvättstuga, hobbyrum, cykel- och barnvagnsrum och ett eget garage som boende kan ställa sig i kö till för en garageplats.

FÖRENINGEN

Brf Buketten 3

Föreningen

Brf Buketten 3 äger fastigheten med samma namn. Föreningen upplåter 23 lägenheter med bostadsrätt, en med hyresrätt samt fem lokaler. Det finns även ett garage för 9 bilar. Föreningen bildades år 2000 och äger marken.

Renovering i urval

2020 Byte undercentralen för fjärrvärme samt tappvatten (moderna teknik ger minskade värmekostnader). 2016 – cykelförråd, utebelysning till innergården, OVK. 2015 – trapphusrenovering inklusive byte till säkerhetsdörrar. Byte av en del av taket på Tjärhovsgatan. 2012 – målning av fönster. 2011 – renovering tvättstuga, installation snörasskydd och värmeslingor på taket. 2009-2010 – balkongbygge. 2008 – renovering entréporten mot Folkungagatan, bullerisolering fönster mot Folkungagatan. 2007 – putsning av fasad mot Folkungagatan, byte fönster och entréer till affärslokalerna. 2006 – gårdsrenovering: nytt tätskikt, förstärkning av garagets takbalkar.

Kommande renoveringar

Enligt tidigare beslut fortsätter det proaktiva arbetet med att byta ut horisontella avloppsrör i fastigheternas källare. Byte av vertikala avloppsstammar har ännu inte diskuterats.

Utredning pågår för att installera laddstolpar för elbilar i garaget. Övrigt normalt underhåll sker enligt befintlig underhållsplan.

Garage

Föreningen har ett garage med 9 platser. Nuvarande ägare har de senaste tre åren blivit plats ett par, men en kö finns. Platserna kostar 1400 kr/mån.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri och har nästan 3 mkr i kassan, en förening med mycket god ekonomi.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten, en obligatorisk balkongavgift om 72 kr / månad tillkommer.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns innergård, tvättstuga, cykel-, hobby- och sammanträdesrum.

Bredband och kabel-tv

Öppen fiber via Telia.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Föreningen har som krav på att ny medlem har för avsikt att bo permanent i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning för 2018. Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Sten Westin 2020-04-03. Information som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Säljarna beskriver området så mitt i prick då de säger att det är både kul och praktiskt att bo här. Inom tio minuter finns många bra restauranger och vitt skilda nöjen, från spektakulära Punk Royale till Hermans växtbaserade bufféer och däremellan toppenställen som Ai Ramen, Folii, Voisine och Pat´s Place. Dessutom finns Ica, Systembolaget, postuthämtning, take-out och annan service alldeles intill. Lägg också till vackra omgivningar, med Fjällgatans vyer över vattnet och staden och kulturkvarter med små trähus. Mosebacke torg, Nytorget och Vitabergsparken är det också trevligt att ha i sin närhet. Flera omtyckta förskolor ligger på några minuters promenadavstånd och det är från bostaden 8 minuters promenad till Medborgarplatsen och 12 minuters vacker promenad längs Katarinavägen till Slussen. Många busslinjer går 3 minuter från lägenheten och snart kommer också tunnelbanan till Erstaparken.