Type and press Enter.

Lundagatan 44B

DRÖMMIGT FÖRSTA BOENDE PÅ OMTYCKTA LUNDAGATAN

STYLING:VANKAPPEL FOTO:PEDERSEN TEXT:ERIKSSON

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 44B, vån 3
Område
Södermalm
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
1 rum
Area
28 m²
Avgift
1 502 kr/mån inkl värme, vatten, kabelutbud via Comhem

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Det var i slutet av 1910-talet som Stockholms stad beslutade sig för att anlägga en liten villastad med Lärkstaden på Östermalm som förebild. 13 tomter uppläts för visionen och de flesta bebyggdes under 1920-talet, men några under 1930-talet och då i form av flerfamiljshus.

HSB, Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening, grundades 1923 och strax därefter sattes byggnadsprojektet Marmorn vid Lundagatan och Skinnarviksparken igång. Kvarterets placering på hög höjd gjorde att Marmorn var väl synlig över stora delar av staden. HSBs kanske främsta arkitekt och tillika grundare var Sven Wallander. Han ritade i den nya funktionalistiska stil som skulle slå igenom på Stockholmsutställningen 1930 och som byggde på modernismens idéer som utvecklats under 20-talet. Kvarteret Marmorn fick ett mycket avancerat uttryck, kanske pga av sitt utmärkta läge högt ovan. vattnet.

Sven Wallander föddes i Stockholm av konstnärsföräldrar och fick en gedigen utbildning, först på Kungliga tekniska högskolan och sedan vid Konstakademien. Efter en period som egen företagare grundade han HSB och kom helt att ägna sig åt den kooperativa rörelsen.

Kvarteret Marmorn innehåller främst lägenheter om ett till två rum och kök. Samtliga lägenheter var fullt moderna med badrum, centralvärme, sopnedkast och släta kökssnickerier. Kylskåp saknades dock, istället fanns friskluftsventilerande skafferier. Lägenheterna är traditionellt byggda med hantverksmässiga metoder och rejäla material. Lister och foder är i massivt trä, liksom golvplanken. Spegeldörrarna är så kallade spegeldörrar med fyllningar och minner om ett hantverk som inte finns i dagens nyproduktion. Husens fasader är slätputsade i en gul nyans och fönstren målade i grönt. Trapphusen är mestadels indragna från fasaden och bildade en djup nisch som markeras i fasaden av en ljusgrå omfattning i puts. Vädringsbalkonger finns och portarna är i ek med relativt stora glaspartier. Den ljusa, luftiga gården öppnar upp sig mot den soliga Lundagatan och erbjuder goda möjligheter till samvaro ute i det fria.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler med hyresrätt, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB. Medlemskap för de boende krävs ej.

Renoveringar

2018: Takrenovering (Lundagatan 44A-D), Omläggning av trappa (Lundagatan 36A), Betongplatta MC-parkering.

2017: Uppsnyggning och reparation av trapphus, Förbättra belysningen på gårdarna, Värmepumpsprojekt, Hissrenovering, Betongläggning av MC-Parkering.

2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar.

2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel.

2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering

2009 - 2011: Renovering av fönster

2009: Bergvärmeinstallation som komplement.

2009: Bredband, fiberkabel.

2005 - 2008: Renovering av fönster

1998 - 1999: Renovering av hissar

1996: Renovering av balkonger

1991 - 1993: Renovering av badrum

1991 - 1993: Stambyte el

1991 - 1993: Stambyte badrum

1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök

Kommande renoveringar:

Fönsterbyte 44A-C, Renovering av cykelrum vid trappan 36A.

Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna samt fler kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter

I månadsavgiften för varje bostadsrätt ingår värme, vatten, tvättstuga samt källarförråd. Överlåtelseavgift om 1656 kr betalas av säljaren och pantsättningsavgift betalas av köparen om köparen tar lån om 710 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen

8 st tvättstugor, 3 st cykelrum, 4 st gästlägenheter, 2 st musikrum, 1 st hobbyrum.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter 97kr/mån 100Mbps, 119kr/mån 100Mbps. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella hemsida och dokument samt föreningens årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Äter du hellre på restaurang, finns det många att välja bland i dina nya kvarter; italienaren Pane Vino, hippa Häktet, populära Folkets Kebab och veganernas favorithak Mahalo. bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. I grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, fin och trädgård. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Här bor du mittemellan Hornstulls och Zinkensdamms tunnelbanestationer och har Hornsgatans puls bara några minuters promenad bort. Nere vid Hornsgatan finns även ett brett utbud av shopping och service, samt utmärkta kommunikationer i form av tunnelbana och ett flertal busslinjer såsom buss 66 på Lundagatan och buss 4 på Hornsgatan. På promenadavstånd hittar du bland annat mysiga Långholmen och Zinkensdamms IP, där du kan titta på bandy och åka skridskor om vintrarna.