Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lingvägen 201
  [Område] => Hökarängen
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 113 kvm
föreningens information
registeruppgift [Tomtareal] => [Avgift] => 5 004 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och kabel-tv bas )

Lingvägen 201

TRIVSAM OCH GENOMGÅENDE ETAGEFEMMA MED BALKONG I EN TRYGG FÖRENING

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lingvägen 201
Område
Hökarängen
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
5 rum och kök
Area
113 kvm
föreningens information
registeruppgift
Avgift
5 004 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och kabel-tv bas

Allmänt om fastigheten

El
4 500 kr/år
Försäkring
2 856 kr/år
Total driftskostnad
7 356 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

BAK Bageri
Gå förbi radhusen i Skönstaholm och upptäck detta ställe.
Konditorn & Bagarn
Stans bästa semlor i Hökarängens C, det är ett måste att även prova deras Craqlain (chokladkaka).
Fagersjöskogen
Riktig urskog bara 10 min promenad nära.
Drevviken
Ta en promenad förbi Hökarängsbadet upp mot Sköndal, ta en fika i Kristinahuset på vägen.
Leksaksbutiken
I Hökarängens C finns denna miljömedvetna butik med udda och fina leksaker.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Wikner 1962

Allmänt om lägenheten

På en höjd i Hökarängen ligger ett originellt utformat bostadshus som uppfördes av HSB under åren 1962–1964. Som arkitekter anlitades Bertil Karlén och Ralph Wikner. Toppsockret 1 är ett bostadshus uppfört i fyra våningar samt en källarvåning i souterräng som delvis rymmer bostäder men naturligtvis också förråd. Husets lägenheter var om ett till fem rum och kök och många fick en originell planlösning och disponerades i två etage med ett eller två rum på våningen inunder. Lägenheterna fick en tidstypisk och förhållandevis påkostad utformning. 1960-talets arkitektur präglades av en ganska storskalig modernism och skiljer sig ganska markant från 1950-talets mer folkhemsbetonade fasader. Toppsockret 1 är ett mycket fint bostadshus som är utformat som en cirkel som öppnar upp sig mot sydväst. Trots vissa ombyggnader har huset en förhållandevis välbevarad fasad och mycket vackra entréer med ursprungliga portar. Interiört hittas fina lägenheter med tidstypiska parkettgolv, breda originalfönster och en förhållandevis stor mängd lägenheter i två etage. Dessa har mycket eleganta trappor med vitmålade spjälor och handledare i naturfärgat trä.

FÖRENINGEN

HSB:s BRF Toppsockret i Stockholm (702002-3532)

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s BRF Toppsockret (org. nr 702002-3532) innehar fastigheten Toppsockret 1 i Stockholms kommun. Föreningens hus stod klart 1964 och ligger i stadsdelen Hökarängen i Farsta församling. Föreningen upplåter 143 st lägenheter med bostadsrätt. Kompetent uppvärmningssystem med bergvärme, värmeåtervinning och fjärrvärme som spetsvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen har funnits sedan huset uppfördes, HSB beställde projektet.

Mark

Föreningen äger marken, därmed slipper man oroa sig för höjda markhyror.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning via HSB, man har även en egen fastighetsskötare.

Renoveringar

Utfört underhåll i urval. 2002, ny takpapp, ny fjärrvärmecentral. 2004, montering av spaltventiler och tilläggsisolering av vinden. 2005, fasadrenovering, tilläggsisolering av gavlarna, byggnation av källsorteringshus. 2006, nytt låssystem för husets alla gemensamma utrymmen. 2007-11, flerårig satsning med ett stort antal markarbeten, såsom bättre dränering, ny Bouleplan, ny lekplats, murar, cykelställ, multispelplan, nya rabatter och stenbeläggning utanför husets alla portar. 2008, tillskapande av ny uthyrningsbar föreningslokal. 2011, byte av plåttaket under alla takaltaner samt ny trapphusbelysning. 2012, nya skrapmattor frästes in i entrégolven. 2014, fönsterrenovering av alla fönster i lägenheterna samt utsidan av balkonger och uteplatser inklusive dörrar. Renovering av samtliga entréportar invändigt och utvändigt. Totalrenovering av tvättstugor, installation av värmeanläggning med bergvärme och värmeåtervinning från nya ventilationsaggregat. 2015-17, asbestsanering av samtliga rör i källarstråket. 2018, enklare underhållsarbete, reparationer, ny energideklaration, slamsugning och spolning av dagvattensystem, kontroll genom filmning, elementunderhåll och injustering. 2019, stamspolning m.m.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan till 2047 och gör noggranna bedömningar. Det förväntade underhållsbehovet av större karaktär som finns för de närmaste 10 åren är ett renoveringsprojekt av stora parkeringen, partiell stamrenovering av VA-stammar (troligen endast köksstammar eftersom badrummen gjordes ’95) samt trapphusmålning. Tidpunkt för dessa tre projekt är ännu ej fastställd.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår idag till ca 13 mkr enl. styrelsen vilket ger en skuldkvot på ca 1,200 kr/kvm boyta. Detta är jämförelsevis en mycket låg belåning, vilket är ovanligt bland större föreningar. Årliga intäkter uppgår till nästan 6,4 mkr varav ca 5,9 mkr kommer från månadsavgifterna. Föreningen har också en lägre årsavgift per kvm i jämförelse med andra föreningar i Farsta. Man har näst högsta betyg (A+) på jämförelsesajten allabrf.se för året 2019.

Avgifter

Man gjorde en höjning nyligen, den första på tio år. Annars inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, läs stadgarna.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector, styrelseansvarsförsäkring finns också.

Trappstädning

Trappstädning sköts av firmor så det är inget medlemmarna behöver ombesörja.

Tvättstuga

Det finns 5 st tvättstugor som är utrustade med 2-3 tvättmaskiner (varav en har en stor maskin för mattor) samt tumlare, torkskåp och mangel. Tvättmaskinerna doserar allmänt tvättmedel, vilket ingår i månadsavgiften. Man kan också använda sitt eget. De närmaste tvättstugorna ligger en trappa ned på Lingvägen 201.

Gemensamma utrymmen

Huset bokstavligt talat omfamnar en trevlig och grön innergård som sköts väl av trädgårdsmästare och föreningen. Det finns en lekpark med gungor och klätterställning, boulebana och en liten asfalterad fotbollsplan. Grillar finns att låna som man med fördel kan använda vid de olika sittgrupperna. Man kan hyra ett förråd för förvaring av bildäck. Cyklar ställs antingen på gården eller i nedre källaren som man når via husets baksida vid port 205. Barnvagnar kan ställas vid entrén om man tar bort avtagbara liggdelar, p.g.a. brandrisk. En föreningslokal finns vid port 195, hyr den med fördel till privata tillställningar. Vid husets framsida finns ett hus för källsortering.

Parkering

Det finns 122 parkeringsplatser i föreningen. Parkeringar utan eluttag brukar finnas lediga, däremot är det en kortare kö till parkeringar med eluttag. Föreningen har begränsat antal platser till två per lägenhet, max en med eluttag.

Bredband och TV

Anslutning till både Bredbandsbolaget och Com Hem erbjuds. Snabbaste bredbandet i huset tillhandahåller Bredbandsbolaget med upp till 250 Mbit/s i båda riktningar, som även ingår i månadsavgiften. Man kan beställa till snabbare bredband upp till 500 eller tom 1000 Mbit/s för egen bekostnad av Bredbandsbolaget. Basutbudet i kabel-tv ingår också i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i april 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs årsredovisningen och se mer info på toppsockret.se, föreningens hemsida.

OMRÅDET

Här tillhör du 1940-talsstadsdelen Hökarängen, som fått sitt namn från Hökarängens gård med anor till 1700-talet. Här bor du med ca 600 meters promenad till Hökarängens t-bana och charmiga 1950-talscentrum där du hittar Sveriges första formella gågata. Skolor och förskolor finns i området och så även parker och naturpartier. Nuvarande ägare har uppskattat att det just är nära till stan och naturen samtidigt. Det beskrivs som en bykänsla i Hökarängen med ett mysigt centrum med uppskattade bagerier. Om man skulle vilja utöka utbudet från närservicen så finns Farsta centrum nära vilket torde fylla de flestas shoppingbehov. Hökarängen ligger nära både sjöarna Magelungen och Drevviken vilka har badplatser och trevliga stråk. Välkommen till en tidstypisk och hemtrevlig stadsdel söder om stan.