Type and press Enter.

Hertigvägen 2

CHARMIG FUNKISTREA MED BALKONG PÅ ÅTERVÄNDSGATA

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hertigvägen 2
Område
Aspudden
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
70 m²
Föreningens information
Avgift
4 133 kr/mån inkl. värme, vatten & grundutbud (+100 kr/mån i obl. tillägg för bredband)

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 037 kr/år
Övrigt
648 kr/år
Total driftskostnad
5 685 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
Posten övrigt avser utgift för gasförbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gården
Gårdsmiljön med pulkabacke, fika- och grillmöjligheter samt lekpark.
Aspuddsparken
4H-gård med lekpark och grönytor samt minigolfbana.
Vinterviken
Fina promenadstråk, kulturbyggnader och restaurang och café.
Kniv & Kavel
Underbar liten restaurang och bageri med fokus på grönsaker. Vin på glas (och halvglas).
Örnsbergs klippbad
Klippor i soldränkt västerläge, perfekt för grillning i solnedgången.
Biografen Aspen
Kvartersbiograf, bistro, kulturhus. Har köpt Kafé Valands unika 50-talsinredning.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Curt Strehlenert 1947

Föreningens byggnader uppfördes under åren 1947–1950 av Ohlsson & Skarne och som arkitekt anlitades Curt Strehlenert och HSB:s arkitektkontor. Byggnaderna utgörs av ett antal smalhus uppförda i tre våningar samt ett punkthus som är fem våningar högt och sammanlänkat med en av längorna. Lägenheterna fick en tidsenlig och förhållandevis hög standard. Samtliga försågs med badrum och i de större fanns dessutom ett separat wc. Köken var rymliga och disponerades med skafferi, spis och diskbänk samt generösa arbetsytor och förvaringsmöjligheter. 1940-talsbebyggelsen i Aspudden har stora kvalitéer, både sett till arkitekturen och till stadsplanering. Några av husen har fasader i gult tegel vilket är ett material som stått sig väl genom åren. Detsamma kan sägas om Brf Rovfågelns vackra byggnader, som ursprungligen uppfördes för Familjebostäders räkning.

FÖRENINGEN

Brf Rovfågeln (769614-8233)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Rovfågeln (org. nr 769614-8233) innehar fastigheterna Rovfågeln 1 och Kungsörnen 1. Föreningens fyra bostadshus är belägna i Aspudden och uppfördes 1949. Föreningen upplåter 88 st lägenheter med bostadsrätt, samt 13 st med hyresrätt. 17 st uthyrda lokaler finns. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över ägarskapet av husen 2009 från Familjebostäder.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt, avtalet med kommunen löper till 2027.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Förvaltning i Östersund AB. Teknisk förvaltning ombesörjs av AB Energibevakning.

Renoveringar

I urval har följande skett. 2009 – byggnadsantikvariskt vårdprogram, upphandlingar, tvättstugor. 2011 – Stambyte i två etapper varav etapp ett utfördes 2005. Fönsterrenovering med energiglas, dränering hus C, allmänna utrymmen. 2013 – fiberinstallation. 2014 – bygge av lägenhet i f.d. lokal, gästrum. 2015 – OVK, framtagning av underhållsplan, pingisrum. 2017 – portrenoveringar, el-renovering (3-fas), porttelefon och nytt styrelserum. 2018 – tvättstugor, renovering av förskolans entré, målning av entrédelar samt smidesräcken. 2019 – ommålning av trapphusen.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades efter en fastighetsbesiktning 2009. Man har budgeterat för underhåll som avser 10 år framåt, räknat från 2019.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 43 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 7,000 kr/kvm boyta. Detta är i princip genomsnittligt för Hägersten. Årliga intäkter uppgår till ca 5,7 mkr. I kassan finns ca 8 mkr. Föreningen har 13 st kvarvarande hyresrätter vilka var för sig utgör en tillgång den dagen de kan upplåtas till bostadsrätt. Lokalintäkterna i föreningen uppgår till nästan en halv miljon kronor årligen. Föreningen vill även göra lägenheter i ett garage.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar. Avgiften sänktes med 10 % i januari 2019.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Vardia/Gjensidige, inkl. bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer. En trädgårdsgrupp ombesörjer föreningens planteringar.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (Hertigvägen 16-18) med moderna maskinparker. Tvättstugorna är utrustade med 2 st tvättmaskiner och 1 st torktumlare i respektive tvättstuga. Dessutom finns två torkrum utrustade med dubbla torklinor, moderna avfuktare och cirkulationsfläktar. Mangelrum med stenmangel m.m.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har förutom en lummig utemiljö med odlingsmöjligheter även gästrum för uthyrning (200 – 300 kr/natt), tvättstugor, barnvagns- och cykelrum samt föreningslokal.

Parkering

Inga egna p-platser finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och med detta kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband 1000/1000 Mbit/s via Bredband2 AB. Obligatoriskt tillägg på avgiften om 100 kr/månad. Kabel-tv analogt via Com Hem (grundutbud).

Övrigt

Föreningens hus har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaderna är särskilt betydelsefulla för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt. Föreningen har ett vårdprogram för att se till att husen tas hand om, mestadels i exteriör bemärkelse.

Kontroll

Ovanstående grundas på föreningens officiella information i januari 2020 samt styrelsekontakt. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i en lugn och barnvänlig del av Aspudden, med inte mer än cirka 300 meter till närmaste t-bana vilket är Örnsbergs station. Husen är placerade med ett luftigt avstånd och här finns grönytor utanför fönstret och bara en kort promenad till Aspuddsparken och Aspuddens IP. I parken finns 4H-gård, lekpark med grönytor och en nybyggd minigolfbana med en bar som har utskänkningstillstånd. Mälaren erbjuder fina badmöjligheter och inte minst flertalet mysiga kaféer och restauranger, däribland Café Uddvillan och Café Lyran lite längre bort. Vinterviken är även det en pärla med sina kulturbyggnader, promenadstråk och restaurang. I själva Aspudden finns flertalet restauranger och caféer, mataffärer och en mindre biograf. Det här är inget mindre än en stad utanför tullarna.