Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Herman ygbergs väg 4
  [Område] => Bromma - Smedslätten
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 64 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 4 004 kr/mån Inkl Värme, vatten samt bostadsrättsförsäkring. Obl tillägg 150kr/mån för bredband samt IP-telefoni samt 63 kr för kabel-TV.
)

Herman ygbergs väg 4

VACKER OCH LUFTIG 1920-TALSTVÅA VID HÄRLIG GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Herman ygbergs väg 4
Område
Bromma - Smedslätten
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
64 kvm
Avgift
4 004 kr/mån Inkl Värme, vatten samt bostadsrättsförsäkring. Obl tillägg 150kr/mån för bredband samt IP-telefoni samt 63 kr för kabel-TV.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander - 1926

1923 bildades föreningen ”Hem för Stockholms pensionerade folkskollärarinnor” som ville trygga livet efter yrkesverksamheten för tidens lärarinnor. De önskade uppföra ett hus, och Stockholms stad ställde tomten Tennhjärtat 3 i Smedslätten till förfogande. HSB, som då var ganska nybildade, erbjöd sig att uppföra byggnaden till självkostnadspris mot att bostadsföreningen Stockholms Pensionerade Folkskollärarinnor u p a anslöt sig som dotterförening till HSB. Huset ritades av Sven Wallander och hans medarbetare och stod färdigt för inflyttning 1926. Byggnaden har tre våningar samt vindsvåning där det inreddes en större sällskapsvåning med salong, matsal, kök och serveringsrum. Trapphusen utgörs av vackra burspråk med småspröjsade fönster där vilplanen möblerades med sittmöbler för att fungera som mötesplats och avkoppling, något som bevarats än idag. Husets fasad är putsad i en mörkgul nyans och snickerier och vissa andra detaljer är vita. I slutet av 1900-talet ombildades lärarinnornas bostadsförening till en bostadsförening, Brf Lärarinnehemmet, som inte längre är ett kategoriboende utan boende för alla åldrar och alla individer. På vindsvåningen finns fortfarande en gemensam samlingssal, möblerad med möbler från byggåret, samt uppfällbara sängar med badrum i anslutning. Våningen kan hyras av de boende för både bjudningar och nattgäster. I källaren finns bastu, träningsrum med löpband och enklare gymredskap och gemensam verkstad med arbetsbänkar och verktyg. Dessutom två tvättstugor som är nära och smidigt belägna till denna lägenhet. Den gemensamma trädgården är lummig och grön med träd, buskar, rabatter, gräsmattor och odlingslotter att hyra (kötid). Här finns flera sittgrupper, mestadels möblerade med klassiska Grythyttan-möbler, grill, boulebana, gungor, cykelförråd, redskapsrum, soprum och komposter.

FÖRENINGEN

Brf lärarinnehemmet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Lärarinnehemmet äger fastigheten Tennhjärtat 3 som uppfördes 1926 och är upplåten med tomträttsavtal (Löptid TOM 2025-12-31). Föreningen bildades 1998. I huset finns 59 lägenheter samt 11 parkeringsplatser.

Förvaltare & Försäkring:

Den ekonomiska förvaltningen hanteras av BoNea Förvaltning. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Folksam, bostadsrättstillägg betalas av föreningen.

Renovering i urval

2017 Fönsterrenovering i vindsvåningsplanet. 2016 Ommålning av all takplåt samt stamspolning av samtliga stammar. 2015 Uppdaterades maskinparken i tvättstugorna till nya moderna maskiner. 2011 dränerades baksida. Bergvärme installerades 2006 och har påverkat uppvärmningskostnad har sedan dess minskats med mer än vad investeringen kostade. Stambytet skedde 1994-1995 och håller normalt i 50-60 år. En komplett renoveringslista finner du på föreningens hemsida lararinnehemmet.se

Ekonomi

Föreningen har låg belåning. Strax under 3 500 kr per kvm boyta. Snittet i Stockholms närförorter är ungefär det dubbla. Avgifterna förändrades 2018 och sänk tes då med 5%.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har otroligt fina och generösa utrymmen. Bastu, gym, Hobbyrum, en stor samlingssal som kan fungera som övernattningslokal festlokal etc. Det finns även dubbla tvättstugor med ny maskinpark.

OMRÅDET

Äppelviken och Smedslätten är mysiga idyller med mestadels villabebyggelse, men även flerfamiljshus som detta. Hit går 12:ans spårvagn om man inte vill ta en trevlig promenad från tunnelbanan i Alvik eller Stora Mossen. Hållplatsen Klövervägen ligger nära bostaden. I Äppelviken kan du fika på anrika Park konditori och Café Gateau och längs Ålstensgatan finns flera trevliga matställen och butiker, bland annat stans bästa gelato hos Gelato Scarfó. Området ger lätt en känsla av semesterlugn, tack vare det sjönära läget och de vindlande gatorna med uppvuxna och prunkande trädgårdar. Samtidigt befinner du dig inte långt från centrala Stockholm och har goda kommunikationer nära som gör att du snabbt kan ta dig dit du vill. I området finns många bra skolor, förskolor och idrotts- och fritidsanläggningar.