Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Odelbergsvägen 30
  [Område] => Enskede Gård
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 481 kr/mån inkl. värme, vatten & basutbud kabel-tv [Andelstal] => 0,03779 % [Andel av årsavgift] => 3,62903 % [Lägenhetsnummer] => 03012 )

Odelbergsvägen 30

CHARMIG FUNKISETTA MED PRAKTISK ALKOV - GRANNE MED PARKEN & T-BANAN

TEXT: HENRIK FOTOGRAFI: MALMBERG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Odelbergsvägen 30
Område
Enskede Gård
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
41 kvm
föreningens information
Avgift
2 481 kr/mån inkl. värme, vatten & basutbud kabel-tv
Andelstal
0,03779 %
Andel av årsavgift
3,62903 %
Lägenhetsnummer
03012

Driftskostnader

El
1 500 kr/år
Försäkring
2 599 kr/år
Övrigt
2 001 kr/år
Total driftskostnad
6 100 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Posten övrigt avser gasspis.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Enskedeparken
Vi har verkligen uppskattat den fina parken utanför huset som känts lite som vår egen trädgård. I parken finns ett prisbelönt hantverksbageri samt fina kolonilotter m.m.
Enskede värdshus
Denna krog ligger nära bageriet och har lunchbuffé på vardagar och i dessa tider julbord under november och december samt à la carte & söndagsbrunch på helger.
Spigamadre
Det har blivit en och annan promenad till detta duktiga stenugnsbageri i Årsta.
BEA ICA Kvantum
Som Enskedebo lär man sig tidigt var man ska handla. Det unika med den här Kvantum-butiken är att den har en hel undervåning med annat än livsmedel.
Gamla Enskede
Självklart kan man lätt promenera till andra stadsdelar, G:a Enskede ligger nära till hands med sitt trevliga utbud av charmiga affärer, restauranger och caféer.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1931

Huset på Odelbergsvägen är uppfört 1931-1932 och arkitekt är Edvin Engström för fastighetskontorets Egnahemsbyrå, framgångsrik och flitigt anlitad arkitekt under dessa år. Det är ett tidstypiskt funkishus med vackert välbevarade originaldetaljer. Fastigheten har beteckningen Torkladan 4, det är ett trevåningshus med två trapphus som har sin gavel mot gatan. Fasaden är slät med stora fönster och en gråputsad sockel. Fokus har stilenligt lagts på de två trapphusen med sina breda spröjsade fönster och franska balkonger. Portarna är i trä med vackert träinfattade fönster. Husets fönster är utbytta i en ombyggnation på 1990-talet och 2014 byggdes husets balkonger medan fasaden renoverades. Huset ingår i en tilltalande blandning av flerfamiljshus och villor i det natursköna området.

FÖRENINGEN

Brf Torkladan

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Torkladan (org. nr 769606-3226) disponerar fastigheten Torkladan 4. Bostadshuset uppfördes 1931-32 och är beläget i Enskede gård. Föreningen upplåter 24 st lägenheter med bostadsrätt och 4 st lokaler med hyresrätt. Huset värms upp med bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad, avtalet skrivs om 2022.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sker genom SBC, teknisk förvaltning sker genom ett annat anlitat företag.

Renoveringar

2018 - stamspolning.

2017 - spolning av avloppsstammarna.

2016 - entréportar, två nya.

2015 - radonmätning utan anmärkning.

2014 - termostater till elementen, bygge av balkonger, trädfällning, service av bergvärmepumpen, åtgärdat fuktskada i källare.

2013 - OVK, installation av fönsterventiler och rensning av luftkanaler m.m.

2012 - asfaltering på framsidan, fasadrenovering.

2009 - totalrenovering av tvättstugan, tak- och skorstensrenovering.

2006 - ventilationssystem.

2005 - bergvärme, säkerhetsdörrar.

2004 - fönstermålning.

1991 - rörstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan, inga större underhåll planeras de närmaste åren. Medel avsätts också årligen för underhåll. Renovering av trappuppgångar ska eventuellt göras (medel avsatt). Viss förbättring av avrinning för regnvatten. Planer på en pergola över grillplatsen.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,1 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler, cirka 250 tkr årligen. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.000 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr. Föreningen har därmed en betydligt mindre skuldsättning per kvm boyta än genomsnittet. Amortering sker också enligt plan.

Avgifter

Avgifterna planeras vara oförändrade närmaste året. Föreningen upplyser om att i fokus står amortering av lån och buffert för löpande underhåll.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Bostadsrätternas medlemsförsäkring med styrelseansvarsförsäkring och ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla hushåll. Du behöver alltså inte teckna ett sådant tillägg själv.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av fastighetsskötare. Utemiljön sköts av en trädgårdsgrupp. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren med rejäla maskiner. Till utrustningen hör två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

I dagsläget har föreningen yta för barnvagnar och cyklar i källaren. Man kan nå källaren vid gaveln och därmed slippa trapporna ner. Utanför porten finns en gräsyta med uteplats för medlemmarnas åtnjutande.

Parkering

Fråga gärna mäklaren om ett parkeringstips. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

TV och bredbandsuppkoppling via Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-12-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Granne med huset ligger Enskedeparken som bjuder på möjligheter till grönska och vackra promenadstråk. I närheten finns också Enskede Ridskola, vilket gör att hästar inte är en främmande syn i området. Närheten till koloniträdgården och Enskedeparkens bageri är också något att framhålla, samt förstås möjligheten att besöka både prisbelönta Enskede Värdshus och Gateau. Området präglas av stillhet och närheten till grönska och fågelkvitter, men närmsta tunnelbanestation är bara minuter bort från lägenheten och därmed når Skanstull på fem minuter och T-centralen på mindre än en kvart. På promenadavstånd når du också Årsta och Globen med allt det kultur- och serviceutbud som erbjuds där.