Type and press Enter.

Fyrverkarbacken 27

Välbevarad 60-talstrea med balkong och magisk Stockholmsvy!

TEXT: NYSTED FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

John Jakobsson
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fyrverkarbacken 27, 8tr
Område
Kungsholmen - Marieberg
Våning
8 av 15, hiss finns, Hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
66 m²
föreningens information
Avgift
3 339 kr/mån Inkl värme, VA, kabel-TV & bredband

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
1 000 kr/år
Total driftskostnad
4 600 kr/år
Beräknat antal pers
4

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Marieberg
Läget är oslagbart – att kunna bo så nära vattnet med bad och båtliv och samtidigt vara så nära city är fantastiskt. Att promenera eller springa Kungsholmen runt kan vara snudd på beroendeframkallande, vill man bo i stan och gillar vatten och grönska så är det här rätta platsen. Vi startar gärna helgen med en härlig promenad längs Norr Mälarstrand och avslutar med en fika på vår favoritställe Petite France.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1962 Henning Orlando

Lysbomben 1, även kallat Erlanderhuset, uppfördes under åren 1960-63 efter ritningar av den franskfödde arkitekten Henning Orlando. Den spektakulära fastigheten om hela 15 våningar blev kort därpå riksbekant sedan dåvarande statsminister Tage Erlander blivit en av de första hyresgästerna. Den har också kallats Dragspelshuset, på grund av sin veckade form. Arkitekt Henning Orlando, son till två cirkusartister och utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan, blev sedermera chef för Svenska Riksbyggens arkitektkontor. Han ritade därmed åtskilligt för Riksbyggen, framförallt då i Stockholms södra förorter. Till hans främsta verk hör just Erlanderhuset i Marieberg, liksom hotell Opalen i Göteborg. Han står även bakom Riksbyggens eleganta kontorsbyggnad på Odengatan 56. 60-talets arkitektur präglas av storskalig och standardiserad modernism, med fasader i tegel, sprit- och ädelputs, att jämföra med 50-talets mer folkhemsbetonade stil. Taken var ofta platta. De drogs även ned en bit på fasaden, vilket lämnar en synlig plåtsarg. Lysbomben 1 består av åtta mindre delar, förskjutna i förhållande till varandra, vilket skapar den karaktäristiskt veckade fasaden, grovt putsad i gråbrunt och vitt. Fönstren är stora och brunmålade, med panelklädd bröstning i samma färg. Portarna är av trä och glas, med stora sidopartier, indragna från fasadlivet i en nisch. Fasaden pryds i övrigt av både franska och ordinära balkonger med partier av genombrutet smide. Utöver en fasadrenovering under 2000-talet då även balkongerna setts över, minner fastigheten till stor del om sitt ursprungliga skick.

FÖRENINGEN

Brf Lysbomben

Allmänt om föreningen:

Brf Lysbomben består av totalt 210 lägenheter, varav 173 bostadsrättslägenheter, 30 lägenheter som är uthyrda till Stockholms Studentbostäder, 7 övriga hyreslägenheter samt 12 lokaler som upplåtes som hyresrätt. I fastigheten finns motionslokal, pingisrum, festlokal, övernattningslägenhet, odlingslådor, boulebana samt grillplats till medlemmarnas förfogande. Föreningen har ägt huset sedan 1995. Bostadsrättsföreningen är en äkta bostadsrättsförening. Grannföreningen Brf Silvieberg har en hiss från nedre delen av Fyrverkarbacken till högsta punkten, som boende i Lysbomben får utnyttja utan kostnad. Se ytterligare information på föreningens hemsida www.lysbomben.se.

Mark:

Föreningen äger marken som förvärvades 1 februari 2019 och dåvarande tomträttsavtal avslutades den 31 januari 2019.

Avgifter och ekonomi:

I avgiften ingår värme, VA, kabel-TV och bredband. I avgiften ingår även tillgång till gym och pingisrum.

Föreningen gör en mindre indexering om 2% höjning från den 1 januari varje år.

Kabel-TV och bredband:

Kabel-TV levereras av Bredbandsbolaget och grundutbud ingår i avgiften samt 100 mbit uppkoppling via Banhof.

Avgifter i samband med köp:

Överlåtelseavgift debiteras säljaren 1163 kr.

Pantsättningsavgift om 465 kr vid varje pantsättning.

Uthyrning i andra hand:

Andrahandsuthyrning får ske endast med tillstånd från styrelsen.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Föreningen godkänner delat ägande.

Renoveringar:

2019 Stamspolning. 2016 nytt tak. 2016 solcellsanläggning monterad på tak. 2014 renovering motionsrum. 2013 nya hissar. 2012 nya fläktar. 2009 renovering trappuppgångar. 2006 renovering tvättstuga. 2003 fasadrenovering samt tilläggsisolering. 1995 stammar i källarplan bytta.

Kommande renoveringar:

Löpande underhåll enligt underhållsplanen. Föreningen planerar för att filma husets vertikala stammar för att bedöma kvarvarande livslängd och framtida åtgärd.

Parkering och garage

Det finns goda parkeringsmöjligheter på gatan utanför huset. Boendeparkering tillämpas och förhyrda parkeringsplatser finns att tillgå genom kö. Plats (garage- eller p-plats) hyrs ut av grannföreningen Silvieberg. För närvarande kort kö. 1595 kr för garageplats och 975 kr för p-plats.

Gemensamma utrymmen:

Föreningen har en lekplats för de små att leka vid, odlingslotter för dom med gröna fingrar och en boulebana. Stor uteplats med grill för de boende att nyttja vid behov.

Tvättstuga

Föreningens medlemmar har tillgång till fyra tvättstugor med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum i respektive tvättstuga. Tvättstugorna är renoverade med energieffektiva och miljövänliga tvättmaskiner. Tvättmedel (miljövänligt) och sköljmedel fylls på centralt, man behöver ej ta med eget.

Cykel och barnvagnsrum

Vid varje port finns ett kombinerat cykel- och barnvagnsrum och för långtidsförvaring finns ett cykelrum på gaveln vid uppgång 27.

Övernattningslägenhet

Som medlem i Brf Lysbomben har du tillgång till övernattningslägenhet som ligger i port 23 våningsplan 15. Lägenheten kan bokas och kostar 450 kr/natten.

Festlokal

Stor fest/samlingslokal med kök som rymmer större sällskap. Lokalen kan bokas och kostar 300 kr/tillfälle.

Gym

I föreningen finns ett stort och välutrustat gym som kan nyttjas av medlemmarna utan kostnad.

Pingisrum och hobbyrum

I källaren i port 23 finns ett pingisrum/hobbyrum. Detta behöver inte bokas utan man kan gå ner och spela direkt när lusten faller på.

Övrigt:

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som ett av flera större 60-talshus i natursköna Marieberg har Lysbomben 1 ett minst sagt praktfullt läge på Fyrverkarbacken, med enastående utsikt över Mälaren och Stockholms stad. Den vackra, veckade fasaden utgör dessutom ett distinkt inslag i stadsbilden. Badklippor, sköna promenader längs Norr Mälarstrand, såväl som populära Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet på badrocksavstånd, gör knappast saken sämre. Här är det liv och rörelse året runt och gott om förströelse för dig som vill bada, skida, löpträna eller bara parkhänga. Kommunikationerna är goda, med flertalet blåbussar och tunnelbana en promenad bort. I Marieberg finns också matbutik, apotek och systembolag, de dagar då du inte tar dig över Västerbron till närliggande Hornstull och shoppingen i Hornhuset. Du som har barn hittar även bra förskolor och skolor i närområdet, liksom flertalet lekplatser.