Type and press Enter.

Lundagatan 44A

HÖRNTVÅA I ANRIKT FUNKISHUS

TEXT:MURÉN FOTO:PEDERSEN STYLING:COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 44A
Område
Södermalm
Våning
2.5 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
40,5 m²
föreningens information
Avgift
2 062 kr/mån Inkl värme, vatten och Kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
3 700 kr/år
Försäkring
3 061 kr/år
Total driftskostnad
6 761 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Lundagatan 44 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar i kvarteret Marmorn. Denna lägenhet ligger i det västra vinkelhuset som färdigställdes 1930 och presenterades på Stockholmsutställningen samma år. Det ritades av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Här finns träd, blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. För de boende finns åtta tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, cykelrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen är välskött och trygg, har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler med hyresrätt, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB. Medlemskap för de boende krävs ej.

Renoveringar

2018: Takrenovering (Lundagatan 44A-D), Omläggning av trappa (Lundagatan 36A), Betongplatta MC-parkering.

2017: Uppsnyggning och reparation av trapphus, Förbättra belysningen på gårdarna, Värmepumpsprojekt, Hissrenovering, Betongläggning av MC-Parkering.

2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar.

2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel.

2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering

2009 - 2011: Renovering av fönster

2009: Bergvärmeinstallation som komplement.

2009: Bredband, fiberkabel.

2005 - 2008: Renovering av fönster

1998 - 1999: Renovering av hissar

1996: Renovering av balkonger

1991 - 1993: Renovering av badrum

1991 - 1993: Stambyte el

1991 - 1993: Stambyte badrum

1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök

Kommande renoveringar:

Fönsterbyte 44A-C, Renovering av cykelrum vid trappan 36A.

Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna samt fler kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter

I månadsavgiften för varje bostadsrätt ingår värme, vatten, tvättstuga samt källarförråd. Överlåtelseavgift om 1656 kr betalas av säljaren och pantsättningsavgift betalas av köparen om köparen tar lån om 710 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen

8 st tvättstugor, 3 st cykelrum, 4 st gästlägenheter, 2 st musikrum, 1 st hobbyrum.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter 97kr/mån 100Mbps, 119kr/mån 100Mbps. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella hemsida och dokument samt föreningens årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Här bor du centralt men lugnt, grönt och lummigt. Du rör dig även snabbt till Långholmen, Reimersholme och Årstaviken för till exempel motionsrundor och bad. Högalidsparken, Kristinehov och Tantolunden är andra gröna lungor i närheten. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor och kullerstenar. Här råder lugn och ro, men staden finns såklart aldrig långt borta på en plats som denna. Du når Hornsgatans puls, Mariatorget och Zinkensdamms tunnelbana på bara några minuter.