Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Upplandsgatan 54A
  [Område] => Vasastan / Odenplan
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 121 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 4 910 kr/mån inkl; värme, v/a, grundutbud kabel-tv )

Upplandsgatan 54A

DRÖMMEN RUNT HÖRNET VID ODENPLAN - STOR LJUS VÅNING I VASASLOTTET

FOTO: SPINELL STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Upplandsgatan 54A
Område
Vasastan / Odenplan
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
121 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
4 910 kr/mån inkl; värme, v/a, grundutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
6 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Två vuxna, tre barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

VASAPARKEN
GRUS GRUS VINBAR
MOWGLI, INDISK RESTAURANG
TRANAN
TENNSTOPET

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1905

Kejsarkronan 7 är en storslagen byggnad som uppfördes 1904–1905 efter ritningar arkitektduon Georg Hagström och Frithiof Ekman. De ritade runt 144 byggnader inom Stockholm och Kejsarkronan 7 är ett av de stilfulla hus de är upphovsmän till. Fastigheten består av ett gathus i fem våningar som har flyglar in mot gården som är sammanbyggda med gårdshuset som också det har fem våningar. Mellan dem finns en stor innergård med en monumental uppfart från gatuhusets körport. Fasaden mot Upplandsgatan är putsad i en beige kulör och förhållandevis enkel medan gårdsfasaderna är häpnande vackra i vit puts med ornament och kontrasterande grönmålade och småspröjsade originalfönster. På gårdsfasaden som möter finns ett slingrande ornament med bland annat en maskaron och initialerna HB som står för Håkan Bergkvist som var husets byggmästare. Att lägga så mycket omsorg om gårdsmiljön var alls inte vanligt vid denna tid. Gården är terrasserad och en liten backe leder mellan nivåerna. Gårdsytan är mestadels asfalterad men smyckas av vackra lyktstolpar, smidesstaket, träd och rabatter. På våren växer tulpaner och, såklart, kejsarkronor i rabatt. Sommartid finns stolar, bord och grillar här. Husen är blåklassade i Stockholms stads kulturklassificering, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Författarinnan Elin Wägner bodde i fastigheten under en tid 1907, vilket fått avtryck i hennes genombrottsroman Norrtullsligan där Kejsarkronan 7 är med. Brf Kejsarkronan 7 köpte fastigheten 1982 och är idag en skuldfri förening. Här finns 56 lägenheter fördelade på sex uppgångar, en av dem är fortfarande en hyresrätt. Föreningen har även tre lokaler där en är bostadsrätt och två hyresrätter. Gemensam tvättstuga och föreningslokal finns i huset.

FÖRENINGEN

Brf Kejsarkronan 7

Föreningen

Brf Kejsarkronan 7 (org. 716417-5700) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kejsarkronan 7 år 1982. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Upplandsgatan A-F och omfattar 55 lägenheter och en lokal med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri sedan 2018 och har goda hyresintäkter från lokalerna. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar, avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av säljaren.

K-märkt

Fastigheten är K-märkt vilket innebär att alla förslag till ändringar, inte bara utvändigt utan också inne i lägenheterna, alltid föremål för noggrant övervägande av styrelsen innan tillåtelse ges. Plan- och bygglagen säger att byggnadens kulturvärden inte får förvanskas och att karaktärsdragen ska bibehållas vid underhåll.

Renoveringar, i urval

2020 nya torkskåp till tvättstugan, 2019 renovering av tak i uppgång E, säkerhetsdörrar installerades och nya lås installerades i portarna, underhåll av fasaden, 2016-2017 relining av stammar, 2016 renovering av hiss i uppgång A, 2015 fasadrenovering uppgång A och E, 2011 ommålning av tak, 2010 renovering av tvättstuga.

Planerade renoveringar

En besiktning gjordes av huset under 2019 vilken visade att det finns ett renoveringsbehov av tak, fasad och fönster, en projektledare har anlitats för kommande renoveringar.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv vars grundutbud ingår i avgiften.

Gemensamma utrymmen

Mycket vacker innergård, föreningslokal, tvättstuga med två enheter varav den ena är bokningsbar och den andra drop-in, soprum med miljösortering, cykelställ och cykelrum (under uppgång D)

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar sker två gånger / år, höst och vår.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Hemsida

www.hemsidan.com/kejsarkronan7

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida i september 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan. Odenplan ligger precis runt hörnet. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något då det gäller restauranger och caféer. Du bor i samma hus som Café Blåbär. Klassiska hak som Tranan och Tennstopet ligger ett par minuter bort. Vasaparken och Observatorielunden är två gröna lungor i närheten och ligger båda på kort promenadavstånd och det tar heller inte lång tid att gå till Hagaparken och Brunnsviken.