Type and press Enter.

Garvargatan 20

Rymlig funkistvåa på centrala Kungsholmen med drömutsikt mot Riddarfjärden

TEXT: NYSTED STYLING: LINDHOLM FOTO:BOUKARI

Denna bostad är såld

John Jakobsson
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Garvargatan 20
Område
Kungsholmen
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
45 m²
faktisk uppmätt norm SS 021053
Avgift
2 415 kr/mån Inkl värme, VA, kabel-TV (basutbud)

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 620 kr/år
Total driftskostnad
4 620 kr/år
Beräknat antal pers
2

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Riddarfjärden
Läget är oslagbart – "vill man bo i stan, ha närheten till vatten och grönska så är det här rätta platsen"

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman 1931

Bergamotträdet 14 är en byggnad om 6 våningar som uppfördes som ett av flera funkishus i början av 1930-talet, i samband med att Agnegatan drogs ned till Garvargatan. För ritningarna svarade Ture Sellman, en mångfasetterad arkitekt som även ligger bakom grannhusen, Garvargatan 22 och Södra Agnegatan 20. Efter avslutade studier vid KTH drev Sellman eget, han var även verksam i filmbranschen och en pionjär inom färgfilmen. Bland han främsta verk återfinns bland annat Katharinastiftelsens ultramoderna funkisskapelse på Åsögatan 95. Det var under Stockholmsutställningen, sommaren 1930 som funkisen introducerades för den breda massan. Med influenser från Tyskland och Bauhausskolan, sparsmakad utsmyckning, horisontella fönsterband och balkonger, avvek funktionalismen radikalt från tidigare decenniers byggande. På detta är Bergamotträdet 14 ett bra exempel. Den nedre delen av fasaden är klädd i släthuggen granit, med en putsad, rödgul nyans ovanför. Här finns skyltfönster och butiksentréer, liksom en port av trä och glas, omgiven av ett magnifikt, spröjsat glasparti. I husets mitt finns ett stort burspråk med fönster över hörn. Det översta våningsplanet är indraget, med en längsgående balkong. De vitmålade fönstren är i huvudsak tre lufter breda, med en asymmetrisk indelning, men har på senare år bytts ut. Balkonger har även tillkommit på gårdsfasaden.

FÖRENINGEN

Brf Bergamotträdet

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen Bergamotträdet är en äkta föreningen och äger fastigheten Bergamotträdet 14. Fastigheten bebyggdes 1931 och består av ett flerbostadshus. Föreningen upplåter 34 lägenheter och en lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset byggdes 1931 och ritades av arkitekt Ture Sellman.

Föreningen övertog fastigheten:

Brf Bergamotträdet förvärvade fastigheten 1980.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renoveringar:

Stambyte kök & badrum 1993, Trapphus 1995, Fasad bakre 1995, Fasad främre 1996, Tak 2000, Tvättstuga 2001, Balkonger 1980/2008, Hiss 2013, Fönster 2015, Uppvärmning 2016, Gårdsbjälklag 2016.

Kommande renoveringar: Inga större underhåll är planerade de närmaste åren. Kontrollerat med styrelsen 2019-12-20.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltaren sköts av BÅ-Fastighetskonsult.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen för 2018 till 5 045 000 kr. Skuld per kvm ca 3000 kr (är att betrakta som lågt belånad). Det finns inga beslut eller planer att förändra avgifterna kontrollerat med styrelsen 2019-12-20.

Avgifter i samband med köp och för boende:

Överlåtelseavgift om 2000 kr betalas av köparen.

Pantsättningsavgift om 250 kr per pant betalas av låntagaren.

Avgift för dörrskylt i samband med inflyttning om 1700 kr.

Städavgift om 2400 kr per år debiteras med avgiften. Återbetalas vid deltagande av föreningens städdagar.

Städdagar:

I medlemskapet åligger obligatorisk höst och vårstädning.

Förråd:

Till lägenheten finns nyttjanderätt till ett förråd.

Gemensamma utrymmen:

Föreningens medlemmar har tillgång till tvättstuga, cykelförråd, innergård med trädgårdsmöbler samt barnvagnsutrymme.

Kabel-TV & Bredband:

I avgiften ingår kabel-TV basutbud från Viasat. Lägenheten är ansluten till fibernätet Ip only där men betalar för sitt abonnemang.

Delat ägande & Juridisk Person

Föreningen godkänner delat ägande med krav på minsta ägarandel om 10% för den som bor i lägenheten. Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Renoveringar:

Större renoveringar av kök, badrum, riva väggar, el, ventilation etc kräver föreningens godkännande innan dessa får genomföras.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens Årsredovisning, stadgar samt styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det byggdes åtskilligt under 1930-talets början i kvarteren i kring Norr Mälarstrand som kom att bli Kungsholmens nya paradgata. Idag ett eftertraktat bostadsområde i vattnets omedelbara närhet, med välbesökta promenadstråk och grönska utanför porten. Här hittar du populära krogar som Trattorian, Orangeriet och Mälarpaviljongen, med solig servering på pontonen sommartid, liksom Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet i sydväst, med parkliv och bad. En promenad i motsatt riktning tar dig istället till Stadshuset, T- Centralen och city på dryga kvarten. Det attraktiva läget invid Kungsholmstorgs bjuder även på goda kommunikationer. Här finns både innerstadsbussar och tunnelbanans blå linje vid Rådhuset, som tar dig till citykärnan på bara fem minuter. Nära är det förstås också till Fridhemsplan, med ett omfattande utbud av butiker och shopping i Västermalmsgallerian, liksom fler kommunikationsmedel. För den sportintresserade finns nybyggda SATS runt husknuten och alla möjligheter till motion utomhus, året om.