Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 8C
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 60 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 439 kr/mån värme, vatten och bredband )

Heleneborgsgatan 8C

SJÖUTSIKT OMGIVEN AV LUMMIGA GÅRDAR ANNO 1924

TEXT: ERIKSSON FOTO:OZOLLAPA STYLING:VANKEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 8C
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
60 kvm
Föreningens information
Avgift
3 439 kr/mån värme, vatten och bredband

Driftskostnader

El
3 850 kr/år
Försäkring
2 220 kr/år
Övrigt
3 050 kr/år
Total driftskostnad
9 120 kr/år

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB

Huset på Heleneborgsgatan 8 har ett ypperligt läge högt ovan Riddarfjärdens glittrande vatten. Det var 1924 som huset stod klart efter att Arkitekt & Byggnadsbyrån anlitats för att rita byggnaden. Byggmästare var David Sahlin och ritningarna är signerade Carl R Lindström. Den senare föddes i Visby och fullgjorde fina utbildningar vid Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Han verkade både i huvudstaden och i Uppsala där han bla ritade Centralbadet och tidningen Upsalas vackra jugendbyggnader. I Stockholm är han känd för byggnader som Tre liljor 7 och 8, Förbandsfabriken i Liljeholmen, Norr Mälarstrand 34 och Nybrogatan 12.

Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparkens hus är inga ordinära 1920-talsbyggnader, vilket både beror på arkitekten och de fint utnyttjade läget på en hög klippa ovan vattnet. Påkostade trappor i granit leder upp till föreningens två portar med adresserna Heleneborgsgatan 6 & 8. Byggnaderna pryds av en mängd fina detaljer, tex lisener, prydnadsgavlar och en terrass mot sjösidan med putsade arkadbågar.

Våra två bostadshus är i en klass för sig och hör till de finaste i Stockholm. Trots att lägenheterna var tämligen små vid uppförandet är detta ett fint exempel på 1920-talets luxuöst betonade klassicism.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Antal lägenheter och lokaler

Brf Heleneborgsparken äger fastigheten Hyveln 27 och 28. Fastigheten består av 138 lägenheter varav en hyresrätt. Huset ritades 1924 av Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2005. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: vatten- och avloppsstammar i kök år 1973-74, i bad- och duschrum år 1980-1981. Fastigheterna anslöts till fjärrvärme 1980, taken lades delvis om 1981-1985. Renovering av trapphusen genomfördes 1988 och sjöterrassen färdigställdes 1988. Under 2014 renoverades fastighetens fasad, tak samt kungsbalkonger. Gården renoverades och bergvärme installerades 2017.

Kommande renoveringar

Inga planerade renoveringar men föreningen har genomfört stamspolning under oktober, i syfte att förlänga livslängden på avloppsstammarna och skjuta ett eventuellt stambyte på framtiden. Under oktober och november 2020 renoveras portar, dörrar och staket.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgick enligt styrelsen till cirka 12,5 mkr, vilket ger cirka 2 100 kr/kvm bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger på 6000 kr/kvm, så föreningens belåningsgrad är att betrakta som låg. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Föreningen informerar 2020-07-04 att de har inte tagit några lån under året och att de inte planerar några avgiftshöjningar

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler från Grythyttan samt grill från Weber för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå gym, bastu och hobbyrum. Fester för mindre sällskap kan hållas i övernattningslokal, motionsrum, hobbyrum, tvättstuga och möteslokal.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Comhem och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2, som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Pantsättningsavgift

Betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-10-20 samt årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På trevliga Heleneborgsgatan ligger denna fina lägenhet i ett flerbostadshus anno 1924. Det är ett trivsamt och ljust hem med mycket själ och hjärta där ursprunget bevarats med fingertoppskänsla. Fönsterna släpper in mycket ljus och ger en oslagbar utsikt över vattnet och Kungsholmen. De lummiga gårdarna som omger huset som är en riktig stadsoas att hänga i. Här kommer du garanterat att äta frukost i morgondaggen och ha långa grillkvällar. Föreningens medlemmar har även tillgång till en unik sjöterrass med hissnande utsikt över Stockholms siluett. Bostadens läge ger dig närhet till såväl natur och badplatser till exempel på Långholmen, som Hornstulls puls och stora utbud av matställen, butiker, service och kommunikationer.