Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 40
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 484 kr/mån ink värme, vatten, bredband 1000/1000 Mbit och balkongtillägg )

Heleneborgsgatan 40

HÄRLIG OCH SOCIAL 1920-TALSTVÅA MED BALKONG

TEXT: MURÉN STYLIST: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 40
Område
Södermalm - Högalid
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Föreningens information
Avgift
2 484 kr/mån ink värme, vatten, bredband 1000/1000 Mbit och balkongtillägg

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman 1928

Huset på Heleneborgsgatan 40, Borren 36, uppfördes 1928. Det ritades av Ture Sellman, en arkitekt som ritat en hel del hus runt om i Stockholm, men även i till exempel Eskilstuna och Katrineholm. 1940 avslutade han dock sin arkitektkarriär för att gå in i filmbranschen. Borren 36 är ett bostadshus i sex våningar samt en suterrängvåning. Huset visar upp ett både vackert och pampigt gavelparti mot gatan och har en vitputsad fasad och vitmålade ursprungliga spröjsade fönster. Brf Borren 36 är en trevlig och välskött förening med snabba beslutsgångar och god koll på ekonomin. De boende har en öppen gård som vetter mot Heleneborgsgatan med en liten gräsmatta med möjlighet till grillning och lite odling. I huset finns en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

FÖRENINGEN

Brf Borren 36

Föreningen

Brf Borren 36 (orgnr 716417-8704) är en äkta bostadsrättsförening som registrerades redan 1982. Det finns 36 lägenheter varav samtliga är bostadsrätter. Föreningen äger marken.

Renoveringar, i urval

2019 Fönster i denna lägenhet 2019 Ny entrédörr monterad. 2019 Ny plantering på sidan mot privatgatan anlades. 2019 Drygt hälften av alla fönster renoverades. 2018 Trapphuset målades om. 2017 Sopkärlen flyttades ut till trädgården och nytt sophus inköptes. 2017 Ny grind till trädgården installerades. 2016 Nya tvättmaskiner och torktumlare i tvättstugan. 2016 Installerades postboxar i trapphuset på bv. 2014 Nytt torkskåp till tvättstugan. 2013 Installerat fibernät i huset med hastighet 100/100. 2013 Ny värmecentral. 2011 Renoverades tak och vindsvåning samt kungsbalkongerna. 2010 Renoverades trädgården. 2005-2006 Renoverades fasaden. 1990-talet byttes stammarna och tvättstugan renoverades. 1980-talet byttes elstigarna samt lades taket om.

Planerade renoveringar

Granitgolvet i hela trapphuset polerades 2020. Fönstren innanför trapphusöppningen i trädgården och motsvarande på andra sidan. Så det är inte närmast gatan utan längre in i närtid.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket god. Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen för 2019 om 8Mkr. Föreningen sålde sin sista hyresrätt och beräknar amortera 3 Mkr på nuvarande lån. Föreningen sänkte vi årskiftet avgiften med 5%. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 476 kronor per pant samt en överlåtelseavgift om 1190 kr som betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Bredband/Tv

Bredband 1000/1000 Mbit via Stockholms Stadsnät ingår i avgiften, dessutom kan varje hushåll beställa och bekosta TV och telefoni via stadsnätet. Kabel-TV och bredband finns också att beställa via Comhem.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns gemensam trädgård, tvättstuga och cykelrum. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Alla maskiner inköpta 2016.

Medlemskap

Föreningen godkänner delat ägande, minsta ägarandel 10%. Juridisk person godkänns ej.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://brfborren36.se/

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Gatan övergår till en vacker gångväg längs Södermalms nordvästra sida med vidunderlig utsikt över staden. Kvarteren ger dig flera gröna lungor som Högalidsparken och Pålsundsparken, och du kan gå till Långholmen och Reimersholme och svalka dig med ett kvällsdopp efter en lång dag. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom precis intill lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Heleneborgsgatan är avstängd för genomfartstrafik vilket bidrar till områdets lugna karaktär.