Type and press Enter.

Gröndalsvägen 33

LJUVLIG JUGENDTVÅA MED BALKONG OCH FUNGERANDE KAKELUGN

FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gröndalsvägen 33
Område
Gröndal
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
58 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 342 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas samt bredband.

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 600 kr/år
Beräknat antal pers
2

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
För promenader, springturer, fika på cafét och de finaste solnedgångarna.
Klippbadet
Uppe på Ormberget i Gröndal har du närmsta klippbadet. På sommrarna flockas det av folk som vill njuta av värmen eller svalka av sig i Mälaren.
Lundbergs konditori
Toppen att ha nära till detta välkända konditori och bara kunna springa ner och köpa frukostbröd (och eventuellt någon extra croissant eller pain chocolate som är stans godaste)
Gröndals blommor
Mysig blomsteraffär på samma gata där vi alltid köper gåbortsblommor

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd - 1913

Huset på Gröndalsvägen 33, Ratten 3, är ett jugendhus i fem våningar. Originalritningarna till huset finns inte kvar och därför finns ingen uppgift om vem som ritat det, men byggåret är satt till 1913. En genomgripande ombyggnad och modernisering av huset, som då hade låg standard, genomfördes 1972 av Familjebostäder som var nybliven ägare och anlitade arkitekt Bengt Härlin för uppdraget. Lägenheterna fick nya kök, badrum, centralvärme och fönster. Kakelugnarna i vardagsrummen behölls i möjligaste mån, och kan njutas av än idag. Brf Rattmuffen består av fastigheterna på Gröndalsvägen 33, 37 och 39 som man tog över 2009. Här finns 64 lägenheter varav fem är hyresrätter, och 15 lokaler för uthyrning. På den fina gemensamma innergården har de boende möjlighet att odla i pallkrage, och det finns utemöbler och grill. Gården ansluter till Sannadalsparken där det till exempel finns boulebana och lekplats. Gemensam tvättstuga finns i huset, liksom cykel- och barnvagnsrum.

FÖRENINGEN

Brf Rattmuffen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Ratten 1, Ratten 3, samt Ratten 13. Föreningen består av 64 lägenheter varav 59 st bostadsrätter samt 5 st hyresrätter. Föreningen har dessutom 12 st lokaler upplåtna med hyresrätt. Adresserna i föreningen är Gröndalsvägen 33, 37 samt 39. Husen uppfördes 1913 och föreningen bildades 2007.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 2009.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts Förvaltning i Östersund AB. Den tekniska förvaltningen sköts av MFS.

Renovering

2019, trapphusrenovering, säkerhetsdörrar, installation av fiber. 2017, stambyte i badrum och kök. 2015, renovering av portar samt hiss i nr 33. 2012, fönsterbyte, balkonger samt kakelugnarna i fastigheterna renoverades. 2011 byggdes en helt ny tvättstuga. Obligatorisk ventilationskontroll har genomförts.

Kommande renoveringar

2022/23 planeras en fasadrenovering. Enligt underhållsplanen skall denna renovering finansieras av befintliga medel.

Ekonomi

Föreningens kontaktperson ser ekonomin som god då stambyte precis utförts, ytterligare hyresrätter finns som dolt tillgång och intäkt från lokalerna ligger på ca 400.000 kr per år. Föreningens skulder uppgår i dagsläget till ca 25,4 milj kr vilket get en belåning på ca 8 900 kr/kvm. Föreningen har under 2018 upplåtit en tidigare hyresrätt med bostadsrätt. Under 2019 uppläts ytterligare en bostadsrätt som tidigare varit grovsoprum. Föreningen har ca 6,3 mkr i kassan och amorterar ca 750 000 kr/år på sina lån.

Avgift

Inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett och information kring detta. http://www.brfrattmuffen.se/

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga

Nybyggd tvättstuga i anslutning till Gröndalsvägen 33. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Mycket trevlig innergård med planteringar och grillar. Gott om plats för cykelparkering/Barnvagnsförråd i port 33.

Månadsavgift, Bredband och Kabel-TV

I månadsavgiften ingår värme, V/A, balkongavgift, bredband och kabel-tv bas. Kabel-TV bas via Sappa. Bredband via Stockholms stadsnät, Fiber, 200 mbit/s. 95kr av månadsavgiften avser kostnaden för bredband och kabel-tv bas.

Delat ägande

Delat ägande godkänns med minsta andel 10%.

Förråd

Bostadsrättshavaren disponerar ett vindsförråd.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Vid överlåtelse debiteras köparen en överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet (ca 1 180 kr) samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet/pant (ca 470 kr).

Juridisk person

Juridisk person godkännes ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-01-02, senaste årsredovisning samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen, spårväg och det anrika konditoriet Lundbergs där du kan köpa frukostbröd och klassiska bakverk. Deli, sushi och pizzeria finns i samma kvarter. Lägg dessutom till vågskvalp, klippor och badbryggor, och du har en oerhört trivsam miljö. Bussar och tvärbana finns alldeles utanför porten, som smidigt ansluter dig till både röda och gröna linjen, i Liljeholmen respektive Alvik. Från Gröndal kan du också åka med SL:s båtlinje 89 till city och till Ekerö. Färgfabriken med utställningar, events och bra restaurang ligger nära liksom Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang av högsta klass. Hornstull/Södermalm och Liljeholmens galleria med bästa ICA-butiken finns också på kort promenadavstånd.